Vraag aan huisarts Maarten: Diabetes en medicijnen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
12 mei 2020

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Met verbazing ben ik er per toeval achtergekomen dat er iets niet juist is met het medicijn Glucophage XR 1000 mg. Ik slik dit medicijn als diabetes als drie jaar maar mijn suikerwaarde komt maar niet omlaag en dit tot grote ergernis van mijn arts in het Bangkok Hospitaal in Pattaya. Het is iedere keer weer schrikken als ik bij de kassa kom om dit medicijn te samen met nog wat andere en het onderzoek te betalen…….14.000 baht.

Vorige week viel mij in ene op dat er iets boven kwam drijven na de grote boodschap. Het was deze pil die na 12 uur in mijn maag gezeten te hebben nog in de zelfde staat was als het moment dat ik hem innam. Ik ben er op gaan letten en als je even wacht met doorspoelen dan is hij er weer, de Glucophage XR 1000 mg. Geheel zo, als dat hij in de folder staat.

Het ziekenhuis doet er nogal luchtig over…….” Dan neemt u toch een andere pil voor diabetes” maar ze gaan aan het feit voorbij dat ik inmiddels wel meer dan 126.000 baht heb uitgegeven aan dit medicijn. Daar willen ze het niet over hebben.

Nu gebruik ik sinds twee maanden Victoza 3ml, ook niet voordelig (7.300 baht per maand ) maar mijn suikerwaarde is gedaald gelijk na het opstaan van 225 mg/dl naar 135 mg/dl in de ochtend en een bijwerking is dat je er van afvalt, 10 kilo in twee maanden zonder iets noemenswaardig aan sport te doen of mijn eetpatroon aan te passen.

Afijn, een ervaring die misschien voor u ook van toepassing is zonder dat u het in de gaten heeft.

Groet,

F.

******

Beste F,

Glucophage (metformin) is welhaast het goedkoopste diabetes medicament, dat er is, terwijl Victoza (Liraglutide ) tot de duurste behoort.
Overigens is liraglutide een uitstekend antidiabeticum, met inderdaad als gunstig bijeffect, dat u afvalt.

Metformin XR is een preparaat met vertraagde afgifte. Wat u in het toilet ziet, is alleen het omhulsel. De inhoud is normaal gezien opgenomen.

Kennelijk werkt de metformin niet voldoende, of de dosering is te laag. U kunt tot 3.000 mg per dag nemen. Koop het bij de apotheek, dan is het veel goedkoper. Na het eten innemen. U kunt ook gewone metformin nemen zonder vertraagde afgifte.

Er zijn nog vele andere medicijn combinaties, maar daarover advies geven, zonder meer te weten, is welhaast onmogelijk

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website