Vraag aan huisarts Maarten: Bestaande of nieuwe hernia?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
26 mei 2024

Maarten Vasbinder is een gepensioneerd huisarts (wel nog een BIG-inschrijving), een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kun je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

In 2006 had ik een hernia L4_L5; geholpen met epidurale, een laatste keer april 2008 daarna geen last meer, tot vandaag, tintelingen in het linkerbeen. Ik ben 62 jaar, 84 kg, 1m 83, niet-roker en geen medische aandoeningen.

 1. Kan men bij MRT scan zien dat het een reeds bestaande hernia is, van belang voor hospitalisatieverzekering, vermits deze steeds uitweg zoeken om niet te betalen.
 2. Kan hier ook een epidurale behandeling, of eerst wachten, en zien of de klachten verdwijnen?
 3. In ergste geval, operatie hier of beter in België?

Vroeger had ik spierontspanners bij, diazepam (intussen vervallen), is deze of een alternatief hier (vrij?) verkrijgbaar in de apotheek?

Bedankt voor uw feedback

Groet,

F.

*****

Beste F,
1. Op een MRI-scan kun je een hernia zien. Hoe oud die is, is wat lastiger. Dat hangt onder andere van eventuele verkalkingen af.
2. Een epiduraal kan zeker een tweede keer. Of het helpt, is een andere vraag. Wachten met fysiotherapie kan vaak helpen.
3. Opereren kunt u heel goed aan een neurochirurg in Thailand overlaten.
Als ik u was, zou ik mijn polis nog eens goed nalezen. Vooral hoe lang de voorgeschiedenis mag zijn. Als u bewust iets heeft verzwegen, dat wel gemeld had moeten worden, kunt u inderdaad problemen krijgen.
Met vriendelijke groet,
Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website