Vitamine D kan helpen tegen chronische pijn. Als je vaak pijn hebt en ook een tekort aan vitamine D, dan kan extra vitamine D innemen je pijn verminderen. Deze vitamine kan ook je slaap en hoe jij je voelt verbeteren.

In 2013 deden artsen van het Amerikaanse Atlanta Veterans Affairs Medical Center een studie met 28 veteranen. Deze veteranen hadden langdurige pijn op meerdere plekken in hun lichaam en een tekort aan vitamine D. Een deel van de veteranen had een ernstig tekort en kreeg 3 maanden lang elke week een hoge dosis vitamine D2. Een ander deel had een licht tekort en kreeg elke dag een lagere dosis vitamine D3.

Na de behandeling hadden de veteranen minder pijn en sliepen ze beter. Dit is logisch, omdat minder pijn vaak leidt tot betere slaap.

Ook voelden ze zich gezonder en meer energiek, en gingen ze beter om met sociale situaties. Dit kan ook komen doordat ze beter sliepen. De studie laat zien dat door vitamine D extra toe te dienen aan veteranen met chronische pijn, op verschillende plekken effectief is om hun pijn te verminderen en hun slaap en levenskwaliteit te verbeteren. Een uitgebreidere studie met verschillende doses zou meer inzicht geven in hoe vitamine D precies werkt voor deze groep mensen.

Bron: https://journals.lww.com/clinicalpain/abstract/2013/04000/improvement_of_pain,_sleep,_and_quality_of_life_in.9.aspx

Al bij een lage dosis verlicht vitamine D de pijn bij reuma

Uit een ander onderzoek bleek ook al de pijnstillende werking van vitamine D bij mensen met reuma. Patiënten kunnen de pijn in hun gewrichten aanzienlijk verminderen door vitamine D-supplementen te nemen, en dat zonder enorme hoeveelheden te gebruiken. Een studie uit 2019 door Dibyendu Mukherjee toonde dit aan met 150 deelnemers die relatief nieuw waren in de behandeling van reuma. Ze gebruikten geen sterke medicijnen zoals corticosteroïden, maar wel standaardbehandelingen en indien nodig pijnstillers.

Tijdens het 8 weken durende onderzoek kreeg een controlegroep dagelijks calcium, terwijl een andere groep elke week een hoge dosis vitamine D3 innam. Deze dosis was wel zo hoog dat medisch toezicht aanbevolen is. Meer dan 30% van de deelnemers had een vitamine D-tekort. In de groep met vitamine D-supplementen verminderde de pijn met 80%, veel meer dan de 30% pijnreductie in de controlegroep.

Een andere studie in 2011 door Kiran Gopinath en Debashish Danda toonde vergelijkbare resultaten met slechts een bescheiden dosis vitamine D, waarbij de pijn met 50% afnam in vergelijking met 30% in de controlegroep. Deze bevindingen suggereren dat vitamine D-supplementen een effectieve manier kunnen zijn om reumapijn te verlichten zonder dat er extreem hoge doses nodig zijn.

Bron: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1756-185X.2011.01684.x

Met dank aan: https://www.ergogenics.org/index.html

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website