Mensen die verhoudingsgewijs veel vitamine B6 consumeren hebben minder kans op de ziekte van Parkinson dan mensen met relatief weinig vitamine B6 in hun dieet.

Dat concludeert de Chinese epidemioloog Liang Shen van Shandong University of Technology uit een metastudie waarvoor hij de gegevens van eerder gepubliceerde onderzoeken naar het verband tussen vitamine B6 en de ziekte van Parkinson bijeenveegde en opnieuw analyseerde.

Bij de ziekte van Parkinson ontstaat in de hersenen een tekort aan de neurotransmitter dopamine. Cellen die dopamine produceren sterven langzaam af. Door het dopaminetekort wordt de aansturing van spierbewegingen aangetast en gaan armen en benen beven. Tegelijkertijd worden spieren stijf, waardoor lichaamsbewegingen moeilijker op gang komen. De eerste verschijnselen beginnen in de regel tussen 50 en 70 jaar, met de grootste kans tussen 70 en 80 jaar.

Leefstijl en Parkinson

Volgens onderzoekers is er een verband tussen leefstijl en Parkinson. De ziekte slaat minder vaak toe bij mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten en bij sporters. Een dieet met veel pepers en paprika’s beschermt eveneens, waarschijnlijks doordat daarin die veel capasaicin, anatabine en nicotine bevatten. En dan is er nog vitamine B6. Epidemiologen zijn al herhaaldelijk op de beschermende werking van vitamine B6 gestuit. In 2010 publiceerden Japanse epidemiologen bijvoorbeeld een kleine studie, waarin ze het dieet van enkele honderden Parkinsonpatiënten vergeleken met dat van een groep gezonde mensen. [Br J Nutr. 2010 Sep;104(5):757-64.] De Japanners ontdekten dat een relatief hoge inname van vitamine B6 de kans op Parkinson verminderde.

Metastudie

Liang Shen verzamelde nog meer studies als die van de Japanse studie, en veegde de gegevens bij elkaar. Die studies keken ook naar de inname van folaten, die van vitamine B12 en Parkinson. Een dieet met veel van die vitamines beschermde niet. Een relatief hoge inname van vitamine B6 beschermde echter wel. Mensen die relatief veel vitamine B6 binnenkregen hadden 35 procent minder kans op Parkinson dan mensen met relatief weinig vitamine B6 in hun dieet.

Verklaring

Een oude theorie zegt dat folaten, vitamine B6 en B12 gezamenlijk de concentratie van het neurotoxische aminozuur homocysteïne verminderen, en op die manier de ziekte van Parkinson afremmen. De uitkomsten van deze studie bevestigen die theorie niet en suggereren dat vitamine B6 op een andere manier beschermt.

Vitamine B6

Vitamine B6 (pyridoxine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vitamine B6 is belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Het is van belang voor de energievoorziening. Vitamine B6 zorgt verder voor een goede werking van het zenuwstelsel. Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten.

Bron: Ergogenics – Nutrients. 2015 Aug 27;7(9):7197-208.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website