Magnesium is een belangrijk mineraal dat ook in staat is om je bloeddruk omlaag te brengen. Dit wordt nog eens bevestigd door de resultaten uit een metastudie, zie hier: hyper.ahajournals.org

De onderzoekers namen 34 eerdere studies onder de loep waar 2028 proefpersonen aan deelnamen. Het bloeddrukverlagende effect van magnesium bleek niet spectaculair, maar het kan volgens de onderzoekers wel het verschil zijn tussen wel of geen beroerte krijgen.

Een ander probleem is dat goedkope magnesium supplementen slecht worden opgenomen door het lichaam. Een voorbeeld daarvan is magnesiumoxide. De bloeddrukverlagende werking is waarschijnlijk hoger als je kiest voor bijvoorbeeld magnesiumcitraat.

Magnesium belangrijk voor je gezondheid

Het essentiële (macro)mineraal magnesium is uitermate belangrijk voor de gezondheid. Magnesium is wat betreft hoeveelheid het vierde mineraal in het lichaam, na calcium, kalium en natrium. Het lichaam bevat circa 21 tot 28 gram magnesium; 60% daarvan is ingebouwd in botweefsel en tanden; 20% bevindt zich in spieren, 20% in andere zachte weefsels en lever, minder dan 1% circuleert in het bloed. Van alle magnesium bevindt zich 99% in cellen (intracellulair) of in botweefsel en 1% in de extracellulaire ruimte.

Onvoldoende inname van magnesium met de voeding leidt tot gezondheidsklachten en vergroot de kans op een reeks chronische ziekten waaronder osteoporose, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Net als in andere (geïndustrialiseerde) landen bevat de voeding van veel Nederlanders minder magnesium dan is aanbevolen. Uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM blijkt dat circa 22 procent van de volwassen vrouwen en 27 procent van de volwassen mannen minder magnesium binnenkrijgt dan wordt aanbevolen. Bij jongeren tussen 14 en 18 jaar gaat het zelfs om 60 à 75 procent.

Bij een verlaagde magnesiumstatus is het allereerst belangrijk het eetpatroon te verbeteren en meer magnesiumrijke voedingsmiddelen te eten, zoals volle graanproducten, noten, donkere chocolade, groene bladgroenten en soja. Je kan ook kiezen voor een supplement. Kies dan voor organische magnesiumverbindingen zoals aminozuurchelaten (magnesiumbisglycinaat), gluconaten en citraten. Deze worden beter opgenomen dan anorganische magnesiumverbindingen (oxides, carbonaten) en geven ook geen maag- en darmklachten zoals diarree.

Bronnen: Gezondheidsnet, Orthokennis en Life Unlimited.


» Laat een reactie achter


2 reacties op “Verlaag je bloeddruk met magnesium”

 1. Mr.Bojangles zegt op

  Ik eet dagelijks een banaan voor het magnesium. merkwaardig dat die niet genoemd worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Khun Peter zegt op

   Bananen bevatten voornamelijk veel kalium en minder magnesium. Kalium verlaagt de bloedruk nog veel sterker dan magnesium, dus prima als je te hoge bloeddruk hebt.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website