Een interessant onderzoek voor sommige expats in Thailand. Ben je te dik is je libido gedaald tot het dieptepunt? Er is nog hoop, want als  dikke vijftigers gezonder gaan leven, stijgt de concentratie testosteron in hun bloed. Dat ontdekten gezondheidswetenschappers van de universiteit van Tsukuba in Japan.

In een experiment waarin 44 dikke en inactieve mannen gingen joggen en op dieet gingen, bleek dat leefstijlverbetering een alternatief is voor hormoontherapie.

Testosteron: het mannenhormoon

Testosteron is voor mannen een belangrijk hormoon. Het bepaald o.a. je zin in seks. Een opkomend bierbuikje waar maar niet tegenaan te sporten lijkt? Komt vast doordat je een laag gehalte aan testosteron hebt. De productie van het hormoon testosteron daalt na je 25e levensjaar. Nader je de 50, dan neemt mede door de daling van je testosterongehalte je spiermassa en spierkracht af. Ook je libido en de dikte van je buik worden bepaald door het peil van je testosteron. Verder heeft testosteron invloed op je geheugen, botontkalking en hart- en vaatziektes.

Ouder worden

Als mannen ouder worden zakt hun testosteronspiegel. Vijftien jaar geleden schreven wetenschappers die daling toe aan het verouderingsproces, maar door epidemiologische studies weten we nu dat er meer aan de hand is. Als mannen ouder worden, worden ze in de regel ook steeds ongezonder. Ze worden dikker, hun gevoeligheid voor insuline vermindert, ze ontwikkelen hart- en vaatziekten en worstelen met stress. Volgens epidemiologische studies is het niet alleen veroudering, maar ook die afnemende gezondheid die de daling van de testosteronspiegel veroorzaakt.

Kun je dat negatieve effect van een ongezonde leefstijl op de testosteronspiegel ook omdraaien? Gaat de testosteronspiegel van mannen omhoog als ze beter op hun eten gaan letten, gaan bewegen en hun voorraad overtollig lichaamsvet verminderen? Die vraag wilden de onderzoekers beantwoorden.

Studie

De onderzoekers lieten hun proefpersonen – mannen van in de vijftig, met een BMI van gemiddeld 29 – gedurende twaalf weken drie keer per week een uurtje bewegen onder begeleiding van een trainer. Die beweging bestond uit wandelen in een stevig tempo en joggen. Naarmate de tijd verstreek voerden de mannen de intensiteit waarmee ze bewogen geleidelijk op. Tegelijkertijd gingen de mannen op dieet. Ze streefden naar een calorische inname van 1680 kilocalorieën per dag, en probeerden hun energie voor een kwart uit eiwitten te halen, voor een kwart uit vetten en voor de helft uit koolhydraten.

Resultaten

De mannen verloren bijna 12 kilo. De concentratie van het ‘slechte cholesterol’ LDL in hun bloed zakte, net als de concentratie van de triglyceriden en insuline. De mannen werden fitter, en hun bloeddruk nam af.

Testosteronspiegel stijgt door beetje joggen en een niet streng dieet

Vooral de systolische bloeddruk – de bloeddruk tijdens de hartslag – nam af. Het effect van de leefstijlverandering op de testosteronspiegel was opmerkelijk die steeg van 12.3 naar 13.2 nanomol per liter. Er was een verband tussen de daling van de bloeddruk en de stijging van de testosteronspiegel, ontdekten de Japanners. Hoe groter de afname van de systolische bloeddruk, hoe groter de stijging van de testosteronspiegel.

Bron: Endocrine Journal 2015, 62 (5), 423-430 (Ergogenics).

12 reacties op “Verbetering van leefstijl verhoogt testosteronspiegel vijftigers”

 1. Gringo zegt op

  Interessante informatie!
  En nu maar wachten op een ziekenhuis of een kliniek, die een dergelijk experiment in (voor mij dan) Pattaya gaar organiseren.
  Ik zal de eerste zijn, die zich aanmeldt, want alleen in groepsverband is er kans op succes, naar mijn mening.

  • Michael zegt op

   Of overweeg een personal trainer Gringo. Dat kan wonderen doen om je te motiveren en je krijgt een training op maat… Eenmaal je een routine hebt en al een maand of twee 3 keer per week traint wil je dat meestal zo houden en de resultaten die je voelt ook behouden en doorzetten… succes!

  • Ruud NK zegt op

   Gringo, een van de beste excusus om iets niet te doen is wat jij hier schrijft. Ben je serieus dan geef je je zelf een schop voor je kont en begin met meer bewegen. En dat is niet om de pooltafel rond lopen.

 2. Hans Pronk zegt op

  Beste Gringo, waarom twijfel je aan je doorzettingsvermogen? Waar een wil is, is een weg. En de beloning ligt niet alleen in een wat hoger testosterongehalte maar ook in een verhoogd gevoel van welbehagen. En veel tijd hoeft het niet te kosten. Je zou aan sprinttraining kunnen doen: een paar keer 50 of 100 meter hardlopen (niet joggen natuurlijk). En dat bijvoorbeeld drie keer per week. Dat kost je een paar minuten per keer. Aanvullen met wat fitnessoefeningen. En dat hoeft ook niet veel tijd te kosten. Wel heel voorzichtig beginnen (zeker als je al tientallen jaren niet gesprint hebt) en goed naar je lichaam luisteren. En natuurlijk niet roken en niet te veel eten en drinken.
  Zelf ga ik waarschijnlijk in maart meedoen met de open atletiekkampioenschappen voor masters in de leeftijdsklasse 65-69 op het nummer 100 meter hardlopen. Met mijn kwartiertje hardlopen per week mag ik natuurlijk niet hopen op een podiumplaats maar ergens in het midden zal ik wel eindigen. Ik hoop dan ook andere lezers van dit blog in Sakon Nakhon aan te treffen. Voor meer informatie zie http://www.thaivaa.com/en/photo/123.html

 3. l.lagemaat zegt op

  Beste Gringo,

  Zoek in je buurt een leuke sportschool (Er zijn er 3!) Begin b.v. met cardio.(loopband).Na een aantal keren krijg je er plezier in, aangevuld met fitness trainingen. Na verloop van tijd krijg je er plezier in en voel je je
  fitter. De systolische (=boven bloeddruk) kan dalen tot 125/130. Bovendien krijg je leuke gemotiveerde
  contacten om door te gaan. Er komt zelfs een moment dat je geen behoefte meer hebt aan je sigaar!(555)
  Veel gezond plezier.
  groet,
  Lodewijk

 4. Kees 2 zegt op

  …en geen bier drinken! Dit komt omdat het hop waar je bier van gemaakt wordt boordevol oestrogeen (het vrouwelijke hormoon) zit.
  Meer tips hier:
  http://nl.wikihow.com/Meer-testosteron-krijgen

 5. david nijholt zegt op

  Daarom zijn de kerels zo aan het verwijven hier in Pattaya.3 of 4 keer sporten in de week zal je een boots geven en niet te vet eten zal ook bijdragen aan een gezonder lichaam.Verder niet teveel alcohol drinken.Roken ook aan banden leggen en je kan de hele wereld aan 3 van de 4 belangrijkste dingen hou ik me keurig aan,maar rook zelf toch 1pakje sig per dag Maar voel me goed maar met een groot schuld gevoel.

 6. Sir Charles zegt op

  Kom dikwijls in Tony,s Gym Soi Buakow waar ik met andere ouderen spreek die daar bijna dagelijks trainen met als argument dat ze zo lang mogelijk van het mooie leven in Pattaya willen genieten. Zijn meer gaan bewegen, gestopt met roken en alcohol want óók dan kun je een leuk leven hebben, denk alleen al maar aan het genoemde verhoogd libido, toch niet onbelangrijk in Pattaya. 😉
  Een 100% garantie van een langer gezond leven is daar mee niet gezegd maar de kans is wel veel groter.

 7. Gringo zegt op

  Ik vond het een interessant experiment en het enige wat ik daarop zei, dat ik zoiets in groepsverband wel wil doen.
  Over mijzelf hoeft niemand zich zorgen te maken, ik beweeg genoeg, eet meestal gezond en weinig en ik heb deze maand (!) nog geen druppel alcohol gedronken, ha ha!

  Bedankt evengoed voor alle adviezen van deze gezonde kerels (allemaal vijftigers?)

  • Sir Charles zegt op

   Er zijn anders groepjes spontaan ontstaan die daar op vastgezette trainen, wellicht leuk om je daar bij aan te sluiten.

 8. leen.egberts zegt op

  Ik ben 80 jaar oud, eet 2x per dag veel gember en knoflook, basilicum en marun, vitamine b12. 2 glazen wishky iedere avond.10Jaar geleden kwam ik naar Thailand woog toen 80 kilo nu 98 kilo.Drink iedere dag 3 liter water geen regenwater ben gelukkig helder van geest en maak nog 1 keer in de maand een wipje.
  Iedere middag een uurtje slapen avonds 10 uur naar bed en s morgens 6 uur op.Ik raad iedereen men cetam piracetam 400 mg aan,dan blijf je helder van geest.En niet te vergeten peterselie voor vergruizen van nierstenen,zijn nu bij mijn verdwenen.

  Groetjes Leen.Egberts.

 9. Joop zegt op

  Ik ben 73 jaar woon alleen heb geen vrouw ,geen sex,drink niet en rook niet.
  Bewegen doe ik door mijn terrein 5 rai schoon en degelijk te houden.
  Ik gebruik wel veel kruiden in mijn eten n.l Nigellaseed,Fenugreek en hop extract.
  En verder eet ik alles wat ik lekker vind.
  Laatst in Chanthaburi test gedaan bij een arts en alles was prima bloedsuiker.gloresterol en oestrogeenspiegel was goed en voel me ook prima.
  Volgend jaar kijken we wel weer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website