Verantwoord bewegen in de Thaise hitte

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags: , , ,
7 juni 2019

 

Bewegen is belangrijk voor je gezondheid, zeker als je al wat ouder bent. Je hoeft niet dagelijks een marathon te lopen, een uurtje stevig wandelen per dag geeft al veel gezondheidsvoordelen. Het probleem in Thailand is natuurlijk wel dat het vaak erg warm is en dat kan een risicofactor zijn. Daarom geven wij je in dit artikel een aantal nuttige tips om verantwoord te bewegen in de hitte.

Waarom bewegen?

Toch nog even de belangrijkste voordelen op een rijtje mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn. Beweging heeft een positief effect op de gezondheid, zowel op lange als korte termijn. Door te bewegen worden spieren en bloedsomloop gestimuleerd. Je lichaam krijgt meer zuurstof binnen waardoor je je beter zult voelen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten en hart in conditie blijven. Door regelmatig te bewegen word je fitter en krijg je meer energie. Meer concreet heeft beweging de volgende voordelen:

 • het verkleint de kans op hart- en vaatziekten;
 • het verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed;
 • het verlaagt de bloeddruk;
 • het heeft een positief effect op het afweersysteem, waardoor je beter bestand bent tegen infecties;
 • je hebt minder kans op diabetes;
 • je blijft beter op gewicht;
 • het zorgt voor krachtigere botten en sterkere spieren;
 • je spijsvertering werkt beter;
 • het verkleint de kans op verschillende soorten kanker;
 • je hebt minder kans op ongevallen of blessures.

Naast positieve lichamelijk aspecten levert het ook een aantal prettige neveneffecten:

 • je voelt je meer ontspannen;
 • je bent beter bestand tegen stress en depressies;
 • je slaapt beter;
 • je bent minder moe.

Voldoende redenen om eens te kijken hoe je elke dag een uurtje kunt bewegen. En vergeet niet: je hoeft het niet ingewikkelder te maken dan nodig is: elke vorm van matig tot redelijk inspannende beweging is prima!

Bewegen en hitte

Wanneer de temperaturen richting de dertig graden of hoger gaan, moet je je activiteiten daarop aanpassen, ook als je een uitstekende conditie hebt. Heb je een fikse wandeling of een andere inspanning op de agenda staan, houd dan rekening met de volgende tips:

 • Smeer je goed en regelmatig in.
 • Plan je activiteiten op de relatief koele momenten van de dag: ’s morgens vroeg of ’s avonds.
 • Pas je tempo aan.
 • Blijf zoveel mogelijk in de schaduw.
 • Besproei jezelf regelmatig met water of leg een verkoelende doek in je nek.
 • Bescherm je ogen met een goede zonnebril.
 • Zorg ervoor dat je huid zo min mogelijk aan de zon wordt blootgesteld, dus bedek je huid (met lichte, niet-knellende en ademende kleding) en draag een hoofddeksel.
 • Drink voldoende, maar vermijd alcohol en koffie. Sportdranken zijn wel geschikt, koolzuurhoudende dranken niet
  Neem voldoende rustpauzes.
 • Eet licht verteerbaar voedsel in kleine beetjes.
 • Krijg je hoofdpijn of word je duizelig of misselijk, breek dan onmiddellijk je activiteit af en zoek een rustige plek in de schaduw op.

Asfaltbrand

Wandelaars kunnen bij hoge temperaturen in combinatie met felle zonneschijn het beste een lange broek dragen om zogeheten asfaltbrand te voorkomen. Asfaltbrand ontstaat doordat het hete asfalt (op een heel warme dag kan de asfalttemperatuur tot 60 graden oplopen) de onderkant van de kuiten verbrandt. Asfalt vermijden is natuurlijk de beste remedie, maar als dat niet mogelijk is, is het dragen van een lange broek de enige oplossing.

Flauwvallen

Het risico op flauwvallen is het grootst ná de inspanning of tijdens een lange pauze. Valt iemand flauw, leg dan zijn benen omhoog en laat hem, als hij weer bij bewustzijn is, suiker- én zoutbevattende sportdrank drinken.

Oververhitting

Oververhitting – ook wel hyperthermie genoemd – is in potentie levensbedreigend: het lichaam is niet meer in staat de huid van voldoende bloed te voorzien en gaat zich daarom op de vitale organen concentreren. Gevolg is een sterk oplopende lichaamstemperatuur. Iemand die last heeft van oververhitting, heeft een hete, droge huid, een snelle hartslag en gedraagt zich verward. Wanneer je oververhitting vermoedt, dien je direct spoedeisende hulp in te schakelen.

Zonnesteek

Symptomen van een zonnesteek zijn hoofdpijn, rillerigheid, een gebrek aan eetlust, vermoeidheid en veel zweten. Bij een ernstige zonnesteek kunnen daar nog braken, verwardheid en koorts bij komen – raadpleeg in zo’n geval altijd een arts. Het is in ieder geval belangrijk veel te drinken.

In Thailand

Wanneer je bijvoorbeeld in Hua Hin of Pattaya woont, kan je een flinke strandwandeling maken. Dankzij de verkoelende zeewind is dat goed uit te houden. Natuurlijk is het van belang dat je rustig aan begint, zeker als je nu niet veel in beweging bent. Fietsen heeft ook veel voordelen omdat je dankzij de rijwind niet te veel opwarmt.

Ben je bang voor de loslopende honden in Thailand dan zijn er alternatieven. Je kan naar een sportschool gaan en aan cardiotraining doen. Is die niet in de buurt dan kan je overwegen om een crosstrainer, hometrainer of loopband te kopen. Die kan je dan in een niet gebruikte kamer zetten met airco en/of fan. Zo blijf je ook koel tijdens je inspanning. Enige discipline is natuurlijk wel noodzakelijk, maar wanneer je de voordelen ervaart zal je niet anders meer willen.

Bronnen: Universiteit Twente en Gezondheidsnet

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Verantwoord bewegen in de Thaise hitte”

 1. HansS zegt op

  Zwemmen lijkt mij een veel betere optie.

  • Khun Peter zegt op

   Bewegen is goed, maak niet uit wat je doet. Je kan ook dagelijks een uur in de tuin werken. Doe vooral wat je leuk vindt dan is de kans ook groter dat je het volhoudt.

 2. Sjaak S zegt op

  Ik heb mijn crosstrainer (die na twee jaar gebruik uitziet als twintig jaar), waarop ik nu minstens vier of vijf dagen in de week bijna een uur loop. Aangezien het tamelijk vervelend is, zet ik mijn tablet of telefoon voor mij op een houdertje en bekijk dan interessante films of series. Voordat je het beseft is een uur gauw voorbij.
  Bij voorkeur doe ik dit het ‘s ochtends rond half zeven. Dan is het zo rond de 25 graden en er waait een afkoelende wind…
  Zwemmen is een goede tweede keuze… ik heb helaas geen zwembad in de tuin en moet daarvoor naar het plaatselijke hotel gaan…. maar daar hebben ze dan ook meteen een goed verzorgd groot zwembad en heel vaak zwem ik daar alleen.
  Maar voor het gemak loop ik liever op de crosstrainer. Vooral omdat ik dan een leuke film erbij kan kijken. Dat lukt bij het zwemmen zo moeilijk… 😉
  Wat ik echter niet begrijp zijn die mensen die menen bij temperaturen van 35 graden in de hete middagzon te moeten lopen… dat is volgens mij niet bepaald gezond…

 3. Jack G. zegt op

  Ik kan vrij goed vrij goed tegen de warmte. Ik loop niet zoals menig collega toerist met een handdoek om zijn nek om alle zweetdruppels die uit allerlei poriën ontsnappen op te vangen over straat. Een winkelcentrum met ijskasttemperatuur bezoeken is voor vele die het buiten te warm vinden een prima oplossing om aan hun dagelijkse stappenquotum te komen. Fietsen is zoals opgenoemd prettig door de rijwind. Alleen moet je flink blijven opletten wat je tijdelijke vrienden die ook de weg proberen rijden allemaal doen. Zwemmen staat mij minder aan door het chloorgebeuren in de zwembaden. Er zijn natuurlijk ook zoutwaterbaden maar die zijn in de minderheid. Even over dat advies van die sportdranken. Zitten die drankjes niet volgepropt met pakken suiker en kilo’s zout? Ik heb het daar niet zo op omdat ik juist zout en suiker zo min mogelijk mag hebben en ik al flink meer zout binnen krijg in het eten aldaar. Ander nadeel van sportief of een beetje sportief doen in Thailand is dat ze op tussenstops zoals in restaurants/bars/massagezaken gelijk met ventilators beginnen te sjouwen en aan de knopen van de airco draaien zodra je mij lopend of fietsend zien aankomen. Farangs moeten goed gekoeld blijven want anders beginnen ze te zweten is hun gedachten. Lief bedoelt natuurlijk maar ik hou juist van de warmte en vind de airco op 27 graden of nog erger 18 graden veels te koud.

 4. frans zegt op

  gelukkig hebben ze in de sportschool khon kaen ook goede airco. wel zo prettig.

 5. Jos zegt op

  Zwemmen doe ik bijna dagelijks, maar fietsen bijna alleen op mijn balkon op rollen in Pattaya. Nu fiets weer wat op de weg in Belgie tot ik weer naar Thailand vertrek. Mocht ik een groepje kunnen samen stellen met mountenbike (vb. Vertrek Jomtien ,een 2 a 3 dagen in de week ritjes van 40 a 60 km ) Het best is wel vertrekken tussen 7 a 8 uur in de morgend. Half oktober ben ik terug in Thailand.

 6. Jos.M zegt op

  @ Frans
  Ik ga volgend jaar vlak bij KK wonen, waar is die sportschool?

 7. Jan VC zegt op

  Joeps een zeer interessant artikel!
  Ik ben dagelijks op pad voor een wandeling mat onze hond.
  Sommige dagen sla ik wel eens over…. Foei ik weet het!
  Ik ga regelmatig naar een goede massageshop en laat daar twee uur mijn spieren los werken. Een zeer deugddoende oefening, die mijn luiheid bevestigd.
  Ik heb in de slaapkamer een fitness toestel die functioneert als mijn duurste kapstok ooit!
  Ik heb een zeer goede fiets uit België meegebracht…. Hij staat goed beschermd tegen stof en ongedierte in een achterhuisje van ons…. Morgen, want nu is het reeds donker, ga ik echt wel kijken of hij er nog staat! Te gevaarlijk op de weg hier in Thailand nu gebruiken als rede dat ik hem niet gebruik, zou eerst maar echt een grove uitvlucht zijn. Maar deze avond heb ik me iets voorgenomen! Met dezelfde beslistheid van toen ik meer dan 20 jaar geleden het roken liet. Ik ga er vanaf morgen iets aan doen!!!
  Na het lezen van dit artikel ben ik er echt van overtuigd, slecht bezig te zijn.
  Seffens ga ik mijn voornemen aan mijn vrouw vertellen en wees maar zeker dat zij er zeer (te) goed zal op toezien. Er is geen weg terug.
  Goed artikel dat zijn kracht nu zal bewijzen! 🙂

 8. Ger zegt op

  In Thailand: loop je dus een halfuur voordat de zon opkomt, als het licht begint te worden tot kort erna. En ‘s avonds een uur/halfuur voor zonsondergang er erna. Voordeel : geen last van de zon, de warmte en de uv-straling.
  Dit doen de Thaise mensen dus ook, niemand zal het in z’n hoofd halen in de zon te gaan sporten !

  En dat het advies een hoofddeksel te gaan dragen : dus echt niet in Thailand , gewoon veel te warm. Gewoon niet in de zon gaan lopen.

  En mijn tip voor loslopende honden : een kleine, dunne stok bij je dragen. Het liefst van bamboe want is lekker licht en makkelijk te hanteren. Bij dreiging, blaffen een beetje zwaaien en elke hond blijft op afstand.
  Zie het de Thaise mensen gebruiken die ook wandelen dus ben het ook gaan doen, ideaal. En op plekken waar veel wandelaars / sporters zijn in Thailand, zoals bijvoorbeeld parken, heb je geen last ze, dan hoef je er geen mee.

  Positief punt is niet genoemd in het artikel : je ziet meer van de omgeving, ontmoet meer mensen en nieuwe plekken , mensen leren jou (her)kennen als wandelaar . Kortom meer sociale contacten en meer kennis van de plekken waar je wandelt.
  Zelf trek ik er regelmatig op uit in Thailand en neem dan mijn sportschoenen en outfit mee en probeer bij parken en dergelijke te wandelen. Er is altijd wel een uurtje te vinden waarop je dit kunt doen, en dan het liefst voor mij in de avond voor het donker wordt.

 9. slagerij van Kampen zegt op

  Er zijn ook koelvesten te koop. Zowel voor wielrenners al voor motorrijders en dus ook voor wandelaars. Men vult ze met water. Een hometrainer werkt eigenlijk alleen in combinatie met airco of een ervoor geplaatste ventilator anders wordt het ongezond warm. Dat wordt het voor wandelaars overigens ook al snel. (Zie de vierdaagse slachtoffers) De wielersport is naast zwemmen (evident) eigenlijk nog het meest geschikt. Rijwindkoeling. Alleen waar kan men daar nu een beetje fatsoenlijk en veilig fietsen?

 10. Steven zegt op

  Prima artikel en nuttige imformatie.
  Ik sluit me aan bij de opmerkingen van Ger m.b.t. het tijdstip van bewegen.
  Ik heb,dit jaar voor het eerst, een paar carbon sportwandelsticks uit Nederland meegenomen( Nordic walking)Bevalt me beter in de hogere temperaturen,waarbij alle grote spiergroepen geactiveerd worden met minder schokbelasting van de enkel- knie- en heupgewrichten dan joggen/hardlopen.
  Mijn sportdrank maak ik al jaren zelf door een deel sinaasappel of appelsap te mengen met drie delen water,ik voeg een eetlepel suiker toe(kan ook wat minder) en een theelepeltje zout.
  Hetzelfde effect als de dure Isostar sportdranken uit een flesje of zelf gemengd met poeder.
  Bewaar het in de koelkast en neem 2 bidons mee voor 45/60 min.cardiovasculaire training.
  Je hebt wel veel bekijks met je stokken,maar de honden blijven veilig op afstand.
  Sportieve groet,
  Steven

 11. Nonkelwin zegt op

  Vraagje aan JVC:
  Nu, bijna drie jaar later:
  Hoeveel km heb je ondertussen op de teller?

  • JVC zegt op

   Nonkelwin,
   Het wandelen met de honden gebeurt dagelijks. steeds toch een klein uurtje!
   De fiets maakt het me niet meer mogelijk want ik heb hem voor een vriendenprijsje verkocht aan een vriend hier in onze streek.
   De fiets leidt er intussen weer een leven van passief aanwezig zijn! Zal het dan toch aan de fiets liggen? 😉
   Nog groetjes en bedankt voor je medeleven! 🙂
   Jan
   Sawang Daen Din

 12. Jacobus zegt op

  Ik zwem 5 x per week 40 baantjes van 25 m per keer. Dan heb je al die hierboven beschreven adviezen niet nodig.

 13. Alex Grooten zegt op

  Golfen is een leuke hobby en bijna in heel Thailand te beoefenen, morgens vroeg rond 6.30 – 07.00 uur starten en je bent minstens 7-9 kilometer aan het lopen tenminste als je 18 holes loopt. Of na 16.00 uur nog lekker 9 holes en je bent rond 18.00 klaar.

  Ik vindt golf een gezonde verslaving als het virus jou te pakken heeft althans. Zeker in Thailand waar je altijd en alleen met een caddie de baan in kan gezellig (Thais) kletsen en kunt U Uw Thaise woordenschat nog uitbreiden met golf gerelateerde woorden/zinnen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website