In Thailand woedt één van de grootste dengue uitbraken van de afgelopen 20 jaar. Tot nu toe zijn er al 136.000 patiënten met dengue gediagnosticeerd, dat aantal zal naar verwachting nog verder oplopen tot 200.000. De ziekte heeft 126 mensenlevens geëist.

Dengue oftewel knokkelkoorts is een virusziekte die door muggen wordt overgedragen. De ziekte komt voor in verstedelijkte gebieden in veel tropische landen. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn. In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstig.

Volgens Sophon Mekthon, adjunct-directeur-generaal bij het Thaise ministerie van Volksgezondheid, zijn er wel veel besmettingen maar het aantal gevallen met dodelijk afloop is niet alarmerend in vergelijk met de voorgaande jaren: “Hieruit blijkt dat onze medische respons verbetert”.

Bangkok en Chiang Mai

De meeste meldingen van dengue komen uit en rond de hoofdstad Bangkok en in de noordelijke provincie Chiang Mai. De toename van het aantal dengue besmettingen worden toegeschreven aan het vochtige en warme weer van dit jaar. Dengue wordt overgebracht door de beet van een geïnfecteerde Aedes mug met één van de vier types van dengue virus. De typische symptomen variëren van een lichte tot hoge koorts met ernstige hoofdpijn, spierpijn en huiduitslag. Er is momenteel nog geen vaccin of specifieke medicamenteuze behandeling voor het virus. Behandelingen zijn vooral gericht op het verlichten van de symptomen.

Het Ministerie van Volksgezondheid probeert de uitbraak in te dammen door het vergassen van muggen en broedplaatsen. Daarnaast zijn er voorlichtingscampagnes voor de bevolking. “Het is een misvatting dat dengue een jungle ziekte is. Het komt juist veel voor in dichtbevolkte gebieden. De snelle verstedelijking in Thailand en de verandering in weerpatronen hebben bijgedragen aan de alarmerende piek,” zo laat Sophon weten.

De meest ernstige dengue-epidemie in Thailand vond plaats in 1987. Er was toen sprake van 174.000 besmettingen en 1.007 sterfgevallen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde vorige maand dat de afgelopen decennia het aantal dengue gevallen wereldwijd enorm is toegenomen, met als gevolg een aantal “explosieve uitbarstingen” in verschillende regio’s. Ongeveer de helft van de wereldbevolking loopt gevaar besmet te worden met de ziekte, vooral in de ontwikkelingslanden, maar ook in delen van Zuid-Europa en het zuidelijke deel van de Verenigde Staten loopt men risico.

In Azië zijn de ernstige gevallen van dengue uitgegroeid tot een belangrijke doodsoorzaak onder kinderen.

Maatregelen tegen dengue

De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Bescherm je ook overdag tegen muggenbeten. Smeer de hele dag door met muggenwerende middelen. Gebruik tijdens de middagrust een muskietennet. Er bestaat nog geen vaccinatie tegen dengue. Ook is er geen gerichte behandeling.

Bron: Reuters

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Thailand kampt met grootste dengue uitbraak in 20 jaar”

 1. Bangkokker zegt op

  Laat het een waarschuwing zijn!
  Ikzelf loop zoveel mogelijk met lange broek en een overhemd met langen mouwen.
  Insmeren met Deet doe ik niet zoveel meer, ben weleens gestoken door een mug ondanks dat ik me ingesmeerd had. Het is beter om beschermende kleding te dragen.

 2. Johan zegt op

  Ik ga 17 december naar Thailand voor 3,5 week en bezoek onder andere Bangkok en Chiang Mai. Hoe kan ik mij in Nederland als backpacker het beste hierop voorbereiden?

  • Khun Peter zegt op

   Zoals in het artikel staat. Muskietennet, deet en lange broek en t-shirt met lange mouwen. Volgens Thai helpt een kaarsje en wierook branden bij de tempel ook…

 3. Hans K zegt op

  Ha ha khun Peter, dat laatste zal dan wel door de monnikken worden verkondigd, om dan ook maar gelijk wat bathjes achter te laten bij het bezoek aan de tempel.

 4. Roger Hemelsoet zegt op

  Ikzelf heb 5 jaar geleden dengue gehad. Ik kreeg hoge koorts maar voelde me daar niet ziek bij en juist dat is het verraderlijke van die ziekte. Men denkt, och het zal wel overgaan, maar het gaat van kwaad naar erger. De plaatselijke dokter hier deed het af als seizoenziekte (zoals bij ons het opkomen en afvallen van de bladeren). Op het einde van diezelfde week moest ik in Bangkok zijn en liet me daar onderzoeken in Bangkok hospital. Wachtend op mijn beurt kreeg ik ‘n artiekel te zien in Daily Express. Daarin stond het volgende: “Dirty rain” en “Rains breng many diseases, including fatal leptospirosis, bird flu and dengue fever, the Public Health Ministry warns. The Ministry also cautions about emerging Japanese Encephalitis. The wet season will last until August and people falling ill should consult doctors and not to rely on over-the-counter medication, the Ministry said, adding that 19 people died of waterborne diseases so far this year”. (Dat was in 2008). Ik had overal kleine onderhuidse bloedvlekjes en de dokter dacht eerst aan “Duitse Mazelen”, maar na bloedonderzoek stelde hij ‘n felle afname van bloedplaatjes vast, veroorzaakt door die fameuze dengue. Als medicatie gaf hij “Centrum tabletten” te nemen, 1 per dag en ook electroliet (dat is ‘n poeder, op te lossen in water) en dat “en volontee” te drinken zoals limonade en ook om de 3 dagen ‘n bloedstaal te laten nemen. Na ‘n week waren de bloedplaatjes terug op hun normale peil maar ik heb toch voor alle zekerheid die behandeling met electroliet en Centrum tabletten nog ‘n week verder gezet. De dokter wist mij nog te vertellen dat als ik mij niet liet behandelen, ik ook bloedingen in de organen kon krijgen en wanneer dat in vitale organen is, dat met fatale afloop kan zijn. Er bestaat dus wel ‘n afdoende behandeling voor. Centrum tabletten zijn vitamines en electroliet ‘n voedingssupplement, die 2 zaken zijn vrijwel in elke apotheek te vinden. Het is niet zo, dat het voornamelijk in steden kan voorkomen: ik woon aan de rand van de uitgestrekte rijsvelden, beginnend in Dan Khun Thot en heb het hier opgelopen van de vele insecten die hier voorkomen. Het zijn niet alleen muggen die de ziektes verspreiden, maar dus ook andere insecten die in het water geboren worden en ook waterwild kan de fameuze vogelgriep verspreiden. Opletten met kippen en eenden, zorgen dat ze goed gaar zijn voor men er van eet is de boodschap. Ook eieren eet men best hardgekookt of goed doorbakken. Die vuile regen, waarvan sprake, wordt veroorzaakt door de boeren die hun velden in brand steken. Die rook vermengt zich met overtrekkende regenwolken en de regen die er uitvalt vormt poelen en plassen en het is in dat vervuilde water dat die ziektes ontstaan. Dat kan zowat overal in de wereld voorkomen waar vervuilende industrie aanwezig is, ook in onze thuislanden.

 5. Hans K zegt op

  Ik heb het in 2009 opgelopen in thailand, weet niet waar, ben in changmai geweest en in pattaya.

  Ben er bijna aan ten onder gegaan heb er levercirrose aan overgehouden, ook bloeding gehad.

  Als je voor de 2e keer te grazen word genomen door een andere variant van een van de vier, zijn de gevolgen nog zwaarder, je word alleen resistent waarvoor je al eerst getroffen bent.

 6. Ton zegt op

  Ga zeker eerst naar je huisarts voor evetuele inentingen,, veel plezier in Thailand

 7. thaithai zegt op

  Tegen dengue kun je je niet inenten, sterker nog er zijn helemaal geen medicijnen tegen enige wat je kunt nemen is paracetamol, absoluut geen asperine, om de koorts te verlagen en zorgen dat je niet uitdroogd en voor de rest moet je de rit uitzitten.

 8. Cornelis zegt op

  @Ton: volgens mij bestaan er geen inentingen die dengue voorkomen, dus in die zin moet je niks van je huisarts verwachten…….

 9. michiel zegt op

  Dengue krijg je van Tiger Mosqito s.
  Heb er vandaag 1 een tik gegeven in onze hotel kamer hier in Pai. Zie foto

  https://db.tt/tvd3yC9o

  Dit jaar ook overdag maar deet gesprayed van Wild Lives 28% .Afgelopen 3 weken nog geen een keer gestoken. Dit ivm met de Dengeu situatie dit jaar . Trad en Chiang Mai omgeving meeste gevallen. Google zelf maar.Zit nu in Pai / Mea Hong Song gebied.

 10. Jolijn zegt op

  Hoi! Wij gaan op 8 december met ons zoontje van dan 6 maanden naar Koh Samui. Kan iemand mij vertellen hoe de stand van zaken daar op dit moment is m.b.t. de dengue uitbraak?

  Grtz Jolijn

 11. Bangkokker zegt op

  Hoi Jolijn,

  Ook op Koh Samui veel gevallen bekend van denque. Raadpleeg internet maar. Wees alert met je zoontje, smeer ‘m goed in overdag en geef ‘m beschermende kleding.
  Pas op bij stilstaand water!

  Groet,

  Bangkokker

 12. Sitbcknchill zegt op

  Wij zijn eind oktober voor drie weken naar Thailand vertrokken. We reisden van Bangkok naar Chiang Mai en zo verder naar het zuiden. De epidemie was toen ook aanwezig maar voldoende deet smeren of sprayen heeft ons weer helemaal gezond thuis gebracht.

 13. Francis zegt op

  Ik was afgelopen zomer met in Thailand. Ik heb zowel Bangkok, Kao Sok/Nationaal Park als Koh Samui bezocht. Ik heb me aldoor goed ingesmeerd met DEET, maar misschien door de vele regenbuien is dat niet afdoende geweest. De laatste dagen op Koh Samui kreeg ik last van bloedend tandvlees en bloedneuzen. Daarna vertrokken ik naar huis en toen ontwikkelde zich hoge koorts, waarmee ik op de eerste hulp van het ziekenhuis belandde. Men kon niets voor me doen, ik werd naar huis gestuurd met als waarschijnlijke uitslag Dengue. (wat na het op kweekzetten van een bloedmonster ook bleek) Deze koorts heeft bijna 2 weken aangehouden. Daarnaast zwollen mijn handen en voeten op, kreeg ik bloeduitstortingen en huiduitslag op buik en armen, veel hoofdpijn, gewrichtspijn en toen de zwelling van handen en voeten verdween ging alles vervellen. Ik mocht alleen paracetamol nemen om de koorts te laten zakken. Na deze twee weken was ik koorts vrij maar vaak nog erg vermoeid. Na 2/3 maanden kreeg ik heel veel last van haaruitval (door de hoge koorts). Het virus zit nog steeds in mijn bloed heeft een test uitgewezen. Advies: smeren en lange mouw en lange broek. Daar kopen! Mooie dunne materialen voor heel weinig geld,

 14. Vosje zegt op

  Ik heb 2 jaar geleden Dengue opgelopen op Aruba. 1,5 week erg ziek geweest, door bloedonderzoek beverstigd. Ook met alle symptomen; hoge koorts, overal pijn, bloeduitstortingen en onhoudbare jeuk in handpalmen. Alleen een bak met ijswater hielp om het een beetje te onderdrukken… We willen nu een paar maanden naar Thailand, maar ik twijfel of het verstandig is om te gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website