Onderzoek: Tevreden mensen leven langer

Door Redactie
Geplaatst in Algemeen, Gezondheid
Tags:
8 december 2015

Als het leven je heeft gebracht wat je wilde, dan is je sterftekans lager – en leef je dus waarschijnlijk langer – dan als je ontevreden bent met wat het leven je tot dusver heeft gegeven.

Koreaanse epidemiologen, verbonden aan Yonsei University, ontdekten het verband tussen levensduur en life satisfaction toen ze tweeduizend 55-plussers langer dan tien jaar volgden.

Jonge ouderen

De onderzoekers bouwden voor op het werk van de Amerikaanse psycholoog Bernice Neugarten. Neugarten onderzocht psychologische processen in oudere volwassenen. Ze is de bedenker van de term jonge ouderen – de 55-plussers die maatschappelijk en cultureel actiever worden als het einde van hun maatschappelijke loopbaan in zicht komt. Ze gaan gezonder gaan leven, gaan meer lezen, gaan cursussen volgen of worden lid van een politieke partij. Voor de ‘jonge ouderen’ begint een nieuwe levensfase.

In 1961 ontwierp Neugarten de life satisfaction index. [J Gerontol. 1961 Apr;16:134-43.] Dat was een vragenlijst waarmee psychologen kunnen meten hoe tevreden ouderen met hun leven zijn.

Studie

De Koreanen gebruikten een aangepaste versie van die vragenlijst, en ondervroegen er in 1994 zo’n tweeduizend 55-plussers mee. Op de lijst stonden uitspraken als ‘Als ik mijn leven overnieuw kon doen, dan zou ik niets veranderen’ en ‘In mijn leven heb ik alles gekregen wat ik wilde’. De 55-plussers moesten aangeven in hoeverre ze het met die uitspraken eens waren.

Resultaten

In 2005, dus 11 jaar later, keken de onderzoekers wie van de deelnemers nog in leven waren. Zo konden ze achterhalen dat een hoge mate van life satisfaction bij mannen en bij vrouwen de sterftekans verkleinde. Vooral bij de vrouwen was het effect sterk.

Tevredenheid met het leven beschermde vooral de gezondheid van hart en bloedvaten, maar de Koreanen sluiten niet uit dat het positieve effect van life satisfaction zich ook uitstrekt tot andere systemen.

Conclusie

“Further studies are necessary to describe the relationship between life satisfaction and mortality risk for a wider range of diseases”, aldus de onderzoekers.

Bron: BMC Public Health. 2012 Jan 19;12:54 – Ergogenics

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website