De Thaise consumentenbond (Foundation for Consumers) vraagt de regering om stevige maatregelen te nemen tegen het probleem van antibiotica resistente bacteriën in vlees. De consumentenbond is geschrokken van de vondst van resten antibiotica in varkensvlees dat op versmarkten wordt verkocht.

Bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica vormen een ernstige bedreiging voor mensen, zegt voorzitter Chanpen Wiwat. Ze ontwikkelen die resistentie door het overmatig gebruik van antibiotica die men binnenkrijgt door vlees.

Antibioticaresistentie houdt in dat bepaalde bacteriën niet meer gevoelig zijn voor de werking van een of meer antibioticasoorten. Ze hebben zichzelf beschermd en zijn resistent geworden. Bij een infectie kunnen al vanaf het begin enkele resistente bacteriën aanwezig zijn. Door het gebruik van een antibioticum krijgen zij de kans om zich te vermenigvuldigen. Een infectie door resistente bacteriën is moeilijk te behandelen, want het antibioticum kan de bacteriën niet meer doden of hun groei remmen.

In januari verscheen er al een rapport over varkens die resistent waren geworden voor antibiotica. Achttien types antibiotica die in de veehouderij worden gebruikt, zijn al ineffectief. De antibiotica worden elke twee weken tot een maand toegevoegd aan het veevoer.

Chanpen dringt er bij de regering op aan boeren voor te lichten over de gevaren. Ze moeten het gebruik van antibiotica beperken. Jaarlijks wordt er in Thailand 10 miljard baht uitgegeven aan antibiotica. 100.000 mensen staan elk jaar bloot aan de resistentie, van wie een aantal behandeld moet worden in het ziekenhuis.

Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website