Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de vele gevallen dengue besmetting in populaire vakantielanden zoals Filipijnen, Thailand en Vietnam. Ziekenhuizen in verschillende Aziatische landen kunnen het aantal patiënten met de tropische infectieziekte niet meer aan.

Op de Filipijnen en in Bangladesh en Cambodja zet het Rode Kruis mobiele klinieken op om de vele zieken te behandelen. Ook werken hulpverleners rond de klok om ziekenhuizen te bevoorraden met bloed.

In veel landen ligt het aantal besmettingen met dengue veel hoger dan vorig jaar. Op de Filipijnen gaat het om 146.000 besmettingen, twee keer zoveel als vorig jaar. Daar wordt dengue inmiddels gezien als een nationale epidemie. Inmiddels zijn op de Filipijnen 622 mensen overleden door de ziekte, vooral kinderen onder de 10 jaar.

Ook in Vietnam is de uitbraak zorgelijk, ruim 80.000 mensen hebben de ziekte opgelopen, drie keer zoveel als vorig jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat er in Maleisië ruim 62.000 besmettingen zijn, bijna het dubbele van vorig jaar. De ziekte komt tevens voor in Bangladesh, Thailand en Laos.

Wat is dengue?

Dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts, is een virus dat je kunt krijgen via de beet van een besmette Aedes-mug, met name de gelekoortsmug (Aedes aegypti) en de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). Dengue komt niet in Nederland voor, maar in (sub)tropische gebieden wel. Niet alleen in Zuidoost-Azië, maar ook in Afrika,Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied kan een besmette mug je te grazen nemen.

Voorzorgsmaatregelen

Je kunt niet zoals bij malaria vooraf jezelf beschermen met medicatie of je laten vaccineren. Daarom is het belangrijk goede voorzorgsmaatregelen te nemen om dengue te voorkomen. “Een muskietennet tijdens het slapen in de nacht helpt daar niet tegen,” zegt gezondheidsexpert Marina Manger Cats van het Rode Kruis. “Een klamboe bij een middagslaapje of een slapende baby overdag helpt wel. De muggen die het virus bij zich dragen prikken namelijk overdag.”

“Smeer je goed in met een muggenwerend middel waar voldoende DEET in zit. Houd met het smeren ook rekening met zonnebrandcrème, zodat het niet elkaar in de weg zit. Laat de zonnebrandcrème minstens een halfuur intrekken en breng daarna pas de muggenbescherming aan op de huid. Bedekkende kleding helpt ook tegen muggenbeten.”

Symptomen dengue-virus

Hoe weet je dat je het dengue-virus hebt? Na een muggenbeet kan het 3 tot 14 dagen duren voor je symptomen krijgt. Neem bij onderstaande klachten altijd contact op met je huisarts en vermeld dat je in dengue-gebied bent geweest:

 • Plotseling optredende koorts (tot 41 °C) met koude rillingen.
 • Hoofd-, spier- en gewrichtspijn.
 • Misselijkheid en braken.
 • Hoesten en keelpijn.
No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Rode Kruis waarschuwt voor dengue in Thailand en Zuidoost-Azië!”

 1. Jan van Hese zegt op

  Mijn vrouw en ik hebben onze overwintering gepland van november tot mei en vragen ons af of we ons zorgen moeten maken over de uitbraak van dengue. Wij gaan naar Jomtien, Hua Hin, de eilanden van Krabi, Cambodja en Maleisië.

  • Jacques zegt op

   Zoals u heeft kunnen lezen is het zaak altijd alert te zijn op een dengue besmetting. U kunt in heel Thailand besmet raken en bij mij in de buurt was het deze zomer rustig met besmettingen, maar er zijn in Pattaya in mijn dorp enige jaren ervoor diverse besmettingen geweest en Engelsen waren het meest geliefd. Ik houd zelf meestal mijn lichaam bedekt met kleding, zoals een lange broek. Er zijn nogal wat toeristen die het lichaam ten toon spreiden, want o het is zo warm en zijn dan ook aantrekkelijk voor de mug. Dus of insmeren of bedekken en uitkijken op de plaatsen waar broeinesten kunnen zijn. Hierover is ook al veel geschreven, onder andere op dit blog. 100 procent dekking heb je nooit en waarom men soms op de verkeerde plek op de verkeerde tijd aanwezig is en wordt besmet, daar heb ik geen antwoord op.

  • l.lagemaat zegt op

   Door de grotere hoeveelheid moessonregens dit jaar zijn er veel meer ( besmette) muggen.
   Vermijd gebieden met stilstaand zoetwater.
   Maleisië kunt u beter dit jaar overslaan. Cambodja weet ik niet.
   Zelf een paar maatregelen nemen.

 2. Jan Scheys zegt op

  Ik verblijf meestal voor langere tijd in Kanchanaburi aan de River Kwai en ik heb er al gezien dat men daar met iets wat lijkt op een bladblazer in de riooldeksels spuit met veel rook en lawaai tot gevolg. Ik denk dat dit is om die muggen te bestrijden en ook omdat men daar kortbij de grote rivier Kwai woont en er waarschijnlijk veel gevaar voor besmetting bestaat..

  • Erik zegt op

   Dat is een vernevelaar en die wordt overal in Thailand gebruikt. Maar die komt niet bij de plekjes nabij je eigen huis waar water blijft staan; een conservenblikje, een oude autoband, een emmer met een restje water. De denguelarve kan zelfs in vervuild water uitgroeien.

 3. Jacqueline zegt op

  Hallo
  Ik lees in het artikel dat je je tegen malaria kunt laten vaccineren, of medicatie als voorzorg kun nemen , kan iemand daar wat meer info over geven . Ik heb er al enkele keren bij de GGD en bij de huisarts ,die ook reizigersvaccinatie mag geven , gevraagd of er een vacinatie voor is , maar krijg daar steevast NEE als antwoord .
  Bvb dank Jacqueline.

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Jacqueline,

   Er bestaan meerdere pillen tegen malaria.
   Vreemd dat de GGD en huisarts geen duidelijk antwoord geven.

   Bekend is Doxycycline en Malarone.
   Komt u in een malaria gebied dan kan vanaf de eerste dag 1 pil Doxycycline ingenomen worden.
   Doe dit wel in overleg met een plaatselijke huisarts, kliniek of ziekenhuis.

  • Erik zegt op

   Jacqueline, je bent er niet met malaria alleen. Dengue, chikungunya, elephantiasis, zika, japanese encephalitis, daar is nog niets tegen. Malariapillen geven je een vals gevoel van veiligheid EN er is tegen bijna alle bestaande malariamiddelen al resistentie.

   Bescherm je met fysieke middelen: kleding, smeersels, een ventilator, goede horren en desnoods een klamboe.

   Neem je toch een pil doe dat in overleg met jouw huisarts, die kent jouw medische toestand het beste en kan beoordelen of wisselwerking met jouw medicatie kan voorkomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website