Veel Nederlanders weten niet welke leefstijlfactoren een rol zouden kunnen spelen bij het krijgen van de ziekte van Alzheimer. Dit constateert de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO) uit een onderzoek dat gisteren gepresenteerd is.

Voor de slopende hersenziekte is nog geen geneesmiddel. Wel blijkt uit studies dat gezonde hersenen, gezonde bloedvaten en een gezond hart de kans op het krijgen van alzheimer aanzienlijk kunnen verkleinen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat tweederde van de ondervraagden (66,8 procent) denkt dat beweging geen rol speelt bij het voorkomen van de ziekte van Alzheimer. Dat is niet juist. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals sporten, bevordert de bloedsomloop en is daarom belangrijk voor gezonde hersenen.

Van de ondervraagden weet 38 procent niet dat een te hoog lichaamsgewicht een risicofactor is voor het krijgen van alzheimer. En bijna de helft van de 15.000 ondervraagden weet niet dat suiker, diabetes of het innemen van slaapmiddelen een rol spelen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft (58 procent) van de mensen denkt dat het drinken van alcohol een rol speelt bij het krijgen van alzheimer. In geen enkel onderzoek is aangetoond dat het drinken van alcohol direct een rol speelt bij het ontwikkelen van de ziekte.

Wetenschappers hebben het sterke vermoeden dat gezonde hersenen wel degelijk een grote rol spelen in het voorkomen en vertragen van alzheimer. Daarom is een gezonde leefstijl erg belangrijk.

5 reacties op “Alzheimer preventie: Regelmatige bewegen belangrijk voor gezonde hersenen”

 1. John Chiang rai zegt op

  Onlangs op de Duitse tv een programma gezien,waar wetenschappelijk bewezen werd ,dat bijv.dansen aan de preventie van Alzheimer,een enorme bijdrag leveren kan. Vooral het leren van nieuwe dansen,en bewegingen,waarbij men zowel beweging,als ook de hersenen moet inschakelen,kunnen het Alzheimer risico tot 70% verminderen.

 2. Rene Martin zegt op

  Laatst was ik op een lezing over de werking van de hersens van senioren en er werd toen ook naar voren gebracht dat genoeg bewegen (cardio en spieren) en het aanleren van bijvoorbeeld nieuwe activiteiten zoals bijvoorbeeld dansen maar ook een taalcursus het risico op Alzheimer belangrijk verminderen.

 3. Dirk De Witte zegt op

  Vergeten te bewegen lijkt me logisch voor deze patienten

  • John Chiang rai zegt op

   Dirk De Witte,we hebben het over preventie,bij het van jou genoemde stadium heet het medisch behandelen,en daar zijn de middelen erg beperkt.

 4. Pat zegt op

  Er bestaat inderdaad nog geen geneesmiddel voor Alzheimer, maar het is geweten dat dit niet meer zo erg lang zal duren!!

  Prille vijftigers en nog jongere mensen zullen nooit nog Alzheimer krijgen, spijtig voor diegene die (veel)ouder zijn.

  Roken, weinig beweging, en wat genetische aanleg, zijn belangrijke factoren om de ziekte sneller te krijgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website