Hardlopers zijn doodlopers is het gezegde, maar dat klopt niet. Veel sporten is nog altijd gezond. Maar ook als je een broertje dood hebt aan bewegen, dan hebben Amerikaanse epidemiologen goed nieuws voor je. Je hoeft maar een beetje te bewegen om je kans op dodelijke vormen van kanker en hart- en vaatziekten drastisch te reduceren. 

De onderzoekers hebben ook goed nieuws voor de sportverslaafden in Thailand en elders, die fors meer bewegen dan voorlichters adviseren. Een leefstijl met extreem veel beweging verhoogt de kans op sterfte niet of nauwelijks.

Lichaamsbeweging

Vijf dagen per week 30 minuten wandelen in een redelijk tempo. Dat is de hoeveelheid lichaamsbeweging die iedereen zou moeten hebben, vinden gezondheidswetenschappers. Uitgedrukt in calorieverbruik is dat 7.5 metabolic-equivalent hours per week [MET h/wk]. En als je al zoveel beweging hebt? Dan zou je hem moeten verdubbelen. Naleving van dat advies vermindert de kans op sterfte, aldus stapels studies. Maar wat gebeurt er nou precies als je meer beweegt dan die 7.5-15 MET h/wk? Die vraag hebben onderzoekers van het Amerikaanse National Cancer Institute Shady Grove willen beantwoorden met een epidemiologische studie, die in juni 2015 verscheen in JAMA.

Studie en resultaat

De onderzoekers veegden gegevens uit eerder gepubliceerde studies bij elkaar. Die hadden betrekking op 661.137 mensen, die gemiddeld 14.2 jaar waren gevolgd. De studiedeelnemers die meer bewogen dan de richtlijn van het uurtje wandelen per dag [LPTA] bleken nog iets beter te zijn beschermd tegen sterfte door kanker en hart- en vaatziekten dan de studiedeelnemers die voldeden aan de richtlijn, ontdekten de onderzoekers. Een dosis van 5-10 keer de richtlijn bood de grootste bescherming.

Een beetje of extreem veel, bewegen is altijd gezond

Bij de studiedeelnemers die meer dan 10 keer de richtlijn overschreden ging de sterftekans een tikje omhoog, maar dat heeft volgens de onderzoekers weinig te betekenen. Lichaamsbeweging vermindert de kans op de sterfte door hart- en vaatziekten het sterkste 22.5-40 MET h/week. Zeg maar: bij een dik uur wandelen per dag. Het effect van lichaamsbeweging op de sterfte door kanker wordt sterker naarmate de hoeveelheid lichaamsbeweging toeneemt. Daarvoor geldt: hoe meer, hoe beter.

Conclusie

“These findings are informative for individuals at both ends of thephysical activity spectrum”, schrijven de onderzoekers. “They provide important evidence to inactive individuals by showing that modest amounts of activity provide substantial benefit for postponing mortality, while reassuring very active individuals of no exercise-associated increase in mortality risk.”

Bron: JAMA Intern Med. 2015 Jun;175(6):959-67 (ergogenics.com)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Preventie: Veel of matig bewegen, beide is altijd gezond”

 1. Jacques zegt op

  Goed te horen dat ik gezond bezig ben. Als oud marathon loper probeer ik mij hier ondanks de hitte en pensioengerechtigde leeftijd mijzelf nog te vermaken op de loopband. In de buurt met die loslopende en bijtgrage honden is dit wat er over blijft. Zo’n vier a vijf keer per week een uurtje op de band en je voelt je weer als nieuw. Beter dan al dat bierhappen in de bars, daar zal je mij niet veel vinden.
  Ik beveel het een ieder aan mits je rekening houdt met je eigen kwaaltjes natuurlijk, want het is niet en daar ben ik mij van bewust, een ieder gegeven. Scheelt ook weer in de ziektekosten en dat kan zeker geen kwaad in dit land.

 2. Michel zegt op

  Alle onderzoeken ten spijt, maar als ik kijk hoe oud de gemiddelde topsporter word, en wat die mankeert na zijn/haar 35ste, is te intensief sporten absoluut niet gezond.
  Ik heb ook zo’n 30 jaar heel intensief gesport (waterpolo, surfen, fitness en diverse vechtsporten), en heb daar nu de gevolgen van (vergroot hart, versleten gewrichten en te sterke longspieren waardoor ademen moeilijker word).
  Ik moet het nu wel rustig aan doen, en ben pas 44.
  Neen, lekker goed voor je; intensief sporten.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Michel,

   De spijker en de hamer bij elkaar.
   Goede opmerking, overal waar te voor staat is niet goed, maar wat je ook doet
   het is nooit goed.

   Jaren gefietst, sporthart wel goed voor je bloeddruk, wordt je een stuk ouder mee.

   Groet,
   Erwin

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Michel,
   Zelf heb ik ook veel sport bedreven,en doe dit aangepast aan mijn leeftijd nog steeds,omdat ik overtuigd ben van de positieve effecten. Ik heb veel marathons gelopen,en zelfs ultra marathons,zodat ik weet waarover ik praat. Zelfs bij topsport is het van belang,dat men beschikt over een goede begeleiding,en een lichaam dat bij de uitgekozen sport past.Zo zal tegenwoordig een goede trainer,of sportartzt,iemand met een aangeboren zwakke rug,nooit adviseren gewichtheffer te worden,hoewel misschien zwemmen doorgaans mogelijk zou zijn. Verder zal iemand met slechte knieën strikt afgeraden worden met een loopsport te beginnen,omdat hier de problemen voor de toekomst reeds voorhanden zijn. Een goede trainer of sportarzt zal zeker tegenwoordig achten op een goede trainings dosering,waarbij het lichaam, om geen onnodige blessuren te krijgen,ook rust verdient. Iemand die op zijn 35ste levensjaar werkelijk grote problemen heeft,in de vorm van versleten gewrichten,of zo invalide is dat hij het vanwegen de Sport,met 44jaar langzaam aan moet doen,is meestal in begeleiding geweest van een Trainer,die het woord ,,sport” verwisseld met,,roofbouw”. Je zou het kunnen vergelijken met ,,eten” en ,,vreten” waarbij het eerste levens noodzakelijk is,en het laatste alleen maar schade veroorzaakt. Ik ben nu haast 70 jaar en wandel iedere week nog ca 50km,voel me fit,en probeer tijdens mijn trainingen,nog steeds op ieder waarschuwings signal van lichaam te achten,zodat de sport gezond blijft,en zeker geen schade veroorzaakt.

 3. Sjaak S zegt op

  Je kunt met alles overdrijven, dus zeker ook met sporten. De een doet te veel, de ander te weinig… Met dat halve uur zit ik ook in de goede richting. Ik heb een crosstrainer thuis, waarop ik bijna iedere ochtend een half uur trap. Ik merk dat vooral dan later bij het fietsen. Een uur goed stevig doortrappen is geen moeite voor mij.
  De beste uren hier in Thailand zijn voor mij de ochtenduren. Uiterlijk om half zeven op de crosstrainer en wanneer ik fietsen ga, mag het een uurtje later zijn.
  Het is een leuke afwisseling. Maar ik ga niet iedere dag sporten. Gemiddeld vijf dagen in de week. De dagen dat ik niet “sport”, werk ik wel in de tuin en ben daarbij ook veel in beweging.
  Zelfs op je 65ste en ouder kun je nog steeds veel voor je conditie doen en je spieren verstevigen. En dat is wat we toch allemaal nodig hebben, of niet soms?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website