Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Veel mensen miskennen de gevaren van kranen die langer dan een week niet worden gebruikt. Volgens Techniek Nederland, komen daardoor na de vakantie onnodig veel legionellabesmettingen voor en heeft een aantal tips op een rij gezet om besmetting te voorkomen.

De kans op legionellabesmetting is het grootst na de vakantieperiode. Tijdens vakanties worden kranen niet gebruikt, waardoor het water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren hebben een negatief effect op de kwaliteit van leidingwater wat de kans op vermeerdering van de legionellabacterie vergroot. De legionellabacterie kan vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking en forse griep veroorzaken. In een aantal gevallen kan een legionella-infectie zelfs een dodelijke afloop hebben. Jaarlijks zijn er enkele honderden meldingen, maar waarschijnlijk komen er in werkelijkheid veel meer legionellabesmettingen voor.

Thuis éérst de douche aan

Terugkerende vakantiegangers kunen het beste bij thuiskomst de douche vier à vijf minuten rustig laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. Eric van der Blom, specialist legionellapreventie: ‘Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. Je kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen.’

Water is als een pak melk

Doorspoelen na de vakantie is belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. Het doorspoelen zorgt er ook voor dat stoffen die in het water zijn opgelost, zoals metalen uit de drinkwaterleiding, weggespoeld worden. Van der Blom: ‘Veel bewoners realiseren zich niet dat water in leidingen beperkt houdbaar is, net als een pak melk.’

Vakantiebestemming

Aandacht voor legionella is niet alleen thuis belangrijk. Ook op vakantiebestemmingen lopen waarschijnlijk ieder jaar tientallen reizigers een besmetting op. Het risico is vooral groot wanneer het appartement of vakantiehuisje langere tijd niet bezet is geweest. Uit voorzorg is ook in dit geval aan te raden alle kranen enkele minuten te laten doorspoelen.

Tips om legionellabesmetting te voorkomen

 • Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang.
 • Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.
 • Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.
 • Vaak kunt u zelf de temperatuur van het warm water instellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft.
 • Pas de drinkwaterinstallatie nooit zelf aan, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. Het is vooral belangrijk om ‘dode leidingen’ en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg en aanpassing van de drinkwaterinstallatie te voorkomen.
 • Bubbelbad (spa, whirlpool, jacuzzi, hot tub) regelmatig reinigen en ontsmetten volgens de gebruiksaanwijzing.
  Techniek Nederland adviseert om ook op de vakantiebesmetting alle kranen enkele minuten te laten doorspoelen.
No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Meer risico op legionella na terugkeer van vakantie”

 1. De Inquisiteur zegt op

  … het water in de leidingen al snel boven de 25 graden uitkomt …
  Vraag me dan af hoe het zit in de tropen, zoals hier?
  Permanent gevaar voor legionella of wat?

  • Theiweert zegt op

   Dat dacht ik ook al aan en wat is het gevaar van een fontein in de visvijver of een waterval.

   Een klein zwembad. Moet toch eens dat bekijken voordat een visvijver aanleg.

 2. Paul zegt op

  Ik zie in Thailand heel veel grote watertanks bij huizen. Is dat niet een bron van legionella?

 3. P.Brouwer zegt op

  Na het doorlopen van 5 filters komen zwaveldampen vrij .Dit komt naar mijn mening door een bezinklaag in het dakreservoir.De bacterien groeien goed bij een laag verbruik en een hoge temperatuur.Rotting .Kon vroeger her water drinke n .Dit is niet meer mogelijk.Bij aankomst uit nederland in thailand ben je vatbaar voor legionella hier .De manager vindt dat bij reiniging van het reservoir water verloren gaat???
  Vindt weinig begrip bij de mede bewoners i.v.m. legionella.Wacht op reactie

 4. RonnyLatYa zegt op

  Als ik het zo lees zijn er twee varianten.
  – De legionella ziekte onder de vorm van longontsteking en dus het gevaarlijkste.
  – De legionellagriep wat eigenlijk vrij ongevaarlijk is.

  Kan dus best zijn dat je ieder van ons er wel al eens mee te maken had, maar dacht dat het een was.

  Misschien dat Maarten ons wat meer informatie kan verstrekken over de behandeling bij besmetting.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Legionellose

 5. RonnyLatYa zegt op

  Weer een woord weggevallen.
  Lees
  “Kan dus best zijn dat je ieder van ons er wel al eens mee te maken had, maar dacht dat het een griepje was.”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website