Een mediterraan voedingspatroon vermindert niet alleen de kans op darmkanker, maar vergroot ook de overlevingskansen van mensen bij wie artsen al darmkanker hebben vastgesteld. Volgens een studie die epidemiologen van de Christian-Albrechts-University of Kiel binnenkort publiceren de Journal of Nutrition, halveert het mediterraan dieet de sterftekans van mensen die darmkanker hebben overleefd.

De Duitsers bestudeerden een groep van 1404 waarbij artsen zo’n zes jaar geleden darmkanker hadden vastgesteld en daarvoor waren behandeld. De onderzoekers bepaalden aan de hand van vragenlijsten het dieet van de studiedeelnemers, en achterhaalden nog eens zes jaar later wie van hen nog in leven waren.

De onderzoekers berekenden de kwaliteit van het dieet van de studiedeelnemers op twee manieren. Ze keken in hoeverre dat voedingspatroon paste in het mediterrane dieet (met weinig harde vetten, geraffineerde koolhydraten, bewerkt en rood vlees en juist veel vis, groenten, fruit, olijfolie, volle graanproducten, bonen en noten) en het traditionele Noord-Europese dieet (met kool, wortels, havermout, volkorenbrood, appels, peren en vis).

Aan de hand van beide criteria verdeelden de onderzoekers de studiedeelnemers in vier even grote groepen. Q1 = de groep met een voedingspatroon dat het minste voldeed aan de criteria voor het traditionele Noord-Europese of mediterrane dieet; Q4 = de groep met een voedingspatroon dat het meest voldeed aan de criteria voor het traditionele Noord-Europese of mediterrane dieet. Hoe meer het voedingspatroon paste in het mediterrane dieet, hoe groter de overlevingskansen. De kans op overlijden in Q4 was de helft van die in Q1.

Ook de studiedeelnemers met een gezond traditioneel Noord-Europees dieet overleden minder vaak aan de gevolgen van darmkanker. Dat effect was statistisch net iets minder overtuigend dan dat van het mediterrane dieet.

Conclusie

“In conclusion, our results suggest that long-term colorectal cancer survivors with a stronger adherence to the Mediterranean diet have a lower risk of all-cause mortality”, schrijven de onderzoekers. “The same tendency could be observed for adherence to the healthy Nordic diet.”
“Our results, along with those of future studies, might help strengthen the evidence and develop dietary recommendations for cancer survivors.”

Bron: Ergogenics.org – http://jn.nutrition.org/content/early/2017/02/22/jn.116.244129


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website