Thais slikken medicijnen als snoepjes

Door Redactie
Geplaatst in Algemeen, Gezondheid
Tags: ,
15 maart 2012

Vijftien procent van de Thaise bevolking gebruikt medicijnen zonder doktersvoorschrift. Per dag gaan 128 miljoen pillen over de toonbank of worden door artsen voorgeschreven.

De overheid maakt zich daar grote zorgen over omdat onverstandig medicijngebruik tot resistentieproblemen kan leiden.

In 2010 werden naar schatting 47 miljard pillen, variërend van pijnstillers tot antibiotica en specifieke medicijnen voor gecompliceerde ziektes, geïmporteerd of in Thailand geproduceerd. Antibiotica maken hiervan 20 procent deel uit.

De overheid wil het medicijngebruik terugdringen, niet alleen vanwege de resistentieproblemen maar ook om de kosten van de gezondheidzorg te reduceren. Een probleem zijn de grote prijsverschillen tussen generieke en merkmedicijnen. De prijzen hangen grotendeels af van de kopers: overheids- en particuliere ziekenhuizen, groothandel of wederverkopers.

Een ander probleem is dat de voorwaarden voor de vergoeding van medicijnen van de drie ziektekostenverzekeringen niet overeenkomen. De Government Pharmaceutical Organisation en de Food and Drug Administration gaan in samenwerking met de drie verzekeringen referentieprijzen voor medicijnen vaststellen.

De drie verzekeringen die Thailand kent, zijn het civil services medical benefits scheme (ambtenaren, 5 miljoen personen), social security scheme (arbeiders, 9,6 miljoen) en de universal healthcare coverage (48 miljoen personen).

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Thais slikken medicijnen als snoepjes”

 1. gerrieQ8 zegt op

  Kan dit volledig onderschrijven. Twee weken geleden naar een dokter geweest in de buurt van Si Chompu (Isaan) vanwege een aanhoudende kriebelhoest die maar niet wilde overgaan. De vrouwelijke arts (wel een mooie) luisterde maar half en wilde een roentgen opname van mijn longen maken. Stelde dat ik niets aan mijn longen had, maar ze kon me toch overtuigen. Zo gezegd, zo gedaan en ze konstateerde dat ik niets aan mijn longen mankeerde. Ik kreeg: pillen tegen de pijn, pillen tegen een lopende neus, anti-biotica en pillen tegen de hoest. Heb haar alles betaald, maar alleen de pillen tegen het hoesten meegenomen en de rest aan haar terug gegeven.
  Duidelijk dat wanneer een Thai naar een dokter gaat en geen pillen meekrijgt, deze dokter bestempeld wordt als “ondeskundig”

 2. Ronny zegt op

  Artikel kan ik alleen maar bevestigen en ik denk de meesten van ons die met een Thaise getrouwd zijn. Ze slikken/plakken maar en als je bij de dokter weggaat ben je zelf verbaasd hoeveel van die zakjes ze je meegeven. Een apotheek noem ik hier een bollenwinkel – Als we terugkeren lijk mijn valies een apotheek niettegenstaande het maar voor enkele weken is maar dan wel meestal gevuld voor vriendinnen. Probeer dit al jaren te stoppen maar zonder succes.

  • Dutch zegt op

   En dan nog de huis-tuin-en keuken middeltjes die bij de tempels uitgegeven worden.
   Poedertjes,waarvoor men in het dorpswinkeltje neutrale capsules kan kopen om zelf de pillen te maken,en kruiden om thee te maken.

 3. BramSiam zegt op

  Als het slechts 15% van de Thais betreft, dan ken ik ze toevallig alle 15. Het medicijngebruik en met name dat van antibiotica is beangstigend.Thais houden van eenvoudige directe oplossingen.
  Een Amerikaan stond ooit voor me in een Pharmacy om pleisters te kopen voor een sneetje in z’n hand, maar kreeg tot zijn verbazing ook pillen aangeboden onder het motto “antibiotics Sir. Good for anything”. Gelukkig gaat het vaak om breed spectrum antibiotica, maar toch is het funest natuurlijk, Helaas, de dokter en apotheker weten het altijd beter dan jij, dus slikken maar. Misschien wordt het tijd voor een Thaise versie van Spuiten & Slikken. Dat zou mooi zijn voor BNN en mooi voor Nederland, want dan zijn wij er vanaf.

  • Dick van der Lugt zegt op

   Zelfs bij de kleinste kruideniertjes op het platteland kun je tetracycline kopen, een breedspectrum antibioticum dat in Nederland alleen op doktersrecept verkrijgbaar is.

   • Ron Tersteeg zegt op

    Ja klopt maar dit middel wordt in Nederland bijna niet meer gebruikt omdat de resistentie van de bacteriestam(men) die hier voor gevoelig moeten zijn sterk oploopt. Daar voor zijn nu betere middelen.
    Als je een keer onveilige sex gehad zou hebben dan kun je bij de zelfde drogist een middel krijgen die de eerste problemen van een mogelijke soa infectie opvangt dat zelfde medicijn is ook bedoelt voor een urine weg infectie en/ofeerste verschijnselen van tb.
    Wat ook een bekend verhaal is dat de Thai medicijnen in een plastic zakje mee krijgen vaar van de helft vitamine zijn.
    Dus het is maar beter dat de Thaise regering hun zaakjes op gebiedt van medicijn verstrekking maar is beter gaan regelen.

    • hans zegt op

     Het voorschrijven van anti-biotica door de artsen en ook in priveklinieken gebeurt ook foutief. eestal schrijven ze een 5 daagse kuur voor, ik vraag altijd extra.

     Als je het dan nakijkt op internet bij de fabrikant is het haast altijd zo dat de voorgeschreven anti-biotica een kuur van 7 tot 10 dagen is. Mijn schoonfamilie en ook mijn vriendin stoppen gewoon na 3 dagen als ze zich beterder voelen, mooie reserve voor de volgende keer toch.

     Wat betreft de resistentie van de bacteriestammen krijgen we in de toekomst nog een groot probleem, men zit nu al aan de eindpunt van wat nog mogelijk is om nog betere antibiotica te ontwikkelen.

     In india hebben zijn al een aantal gevallen bekend dat anti biotica niet meer hielp bij die personen.

 4. teun zegt op

  klopt als een bus. mijn vriendin moest zelfs een keer in ziekenhuis worden opgenomen in nederland, omdat ze – op advies van vriendinnen – pillen tegen hoesten had ingenomen. terwijl ze al andere pillen gebruikte op advies nederlandse arts. kennelijk viel combinatie verkeerd.
  het was een harde les, maar ze is nu wel “genezen” van die doe het zelf types.

  • Ron Tersteeg zegt op

   Dat wil best geloven ik ben nu 25 jaar met mijn vrouw ik zeg wel is GA DAN NAAR DE HUISARTS! Nee zegt ze dan meemie arai maar ondertussen van die achterlijke troep slikken! Als ik het zie donder ik het altijd weg ook om dat ze diabeet is en wat medicatie slikt daar voor en spuit je weet nooit hoe het lichaam op een eventuele interactie van zo’n medicijn reageert!

 5. En bijna alle thaise vrouwen lopen de hele dag aan zo’n neusstick te snuiven, kan ook niet echt goed zijn.

  • Ron Tersteeg zegt op

   Nee het tast je je slijmvliezen aan op ten duur! Endan krijg je er juist meer last van!
   Net als die staafjes die we hier hebben bij AH te krijgen etos ect. Daar zit een fisiologische zout oplossing in met Xylomethazoline gebruikt dat niet langer dan 5 dagen want ander krijg problemen.
   Maar het net als altijd zij weten het beter,ik heb op de operatie kamer als verpleegkundige gewerkt (chirurgie) je staat dan bij de arts aantafel en reikt de instrumenten aan en helpt soms daadwerkelijk mee.
   Het is een pittige opleiding en zwaar,nog krijg ik reacties wel nee dat is helemaal niet zo dan zeg ik nou krijg de ….. dan maar maar kom niet meer vragen hoe iets zit (ben geen arts zeker niet! )maar heb door de opleiding en ervaring toch aardig wat medische kennis ook wat van medicijnen.Nee maar de Thai weet het weer beter.

 6. king zegt op

  Wij vliegen eind deze maand(helaas)
  Zoals gewoonlijk weer wat snoepjes in de koffer voor onszelf en Thaise vrienden en familie.
  Geen neussticks doch antibiotica,onstekingsremmers,maagbeschermers(in Nederland niet meer op recept)enz.

 7. tino kuis zegt op

  Ik kon geen gegevens vinden over het aantal pillen dat in Nederland wordt geconsumeerd maar wel over het aantal uitgeschreven recepten. Het aantal herhaalrecepten (medicatie voor drie maanden) is 100 miljoen per jaar en per recept zijn dat toch gemiddeld zeker 100 pillen (waarschijnlijk meer), per jaar dus een slordige 10 miljard. Tel daar de eenmalige recepten en de zelfmedicatie bij op (misschien een paar miljard per jaar), corrigeer dat voor de bevolkingsaantallen van Thailand en Nederland en je ziet dat ze evenveel zo niet meer slikken in Nederland. De hoeveelheid voorgeschreven medicatie in Nederland is de afgelopen 10 jaar met 70 % gestegen.
  In Nederland gaat bijna de helft van alle patienten de spreekkamer uit zonder medicatie, met alleen uitleg en advies. Waarom schrijven Thaise artsen zoveel medicijnen voor? Zelf zeggen ze dat de patienten er om vragen (ze bedoelen dat ze denken dat de patient er om vraagt). Als je vraagt: zou je dat nu ook allemaal voorschrijven aan je vrouw of kind, dan ontkennen ze lachend: natuurlijk niet!
  Gewone dokters verdienen in een plattelandsziekenhuis een 50-70.000 baht per maand. Daar kan je niet je stand mee ophouden. Velen openen dan ook zo’n privekliniekje van 5-8 en op zaterdag/ zondag. Verdienen ze nog eens een dergelijk bedrag. Maar het perverse is, en dat verklaart mede die grote hoeveelheden medicatie, dat ze dat alleen verdienen met de verkoop van door henzelf voorgeschreven en in eigen kliniekje verkochte medicatie.

 8. Dirk de Noorman zegt op

  Beste King,

  Je spreekt in raadselen.

  Vliegen? Eet je vliegenzwam of LSD?
  “In Nederland niet meer op recept”, dus gewoon verkrijgbaar? Goede trip gewenst.

  Gezondheid!

 9. ruud NK zegt op

  ik kijk altijd op internet na wat ze mij hebben gegeven. Onnodige pillen slik ik niet en ik wijger ook alle pillen die onnodig worden voorgeschreven zonder te betalen.
  laatst had ik een zieke hond en daar geldt hetzelfde voor: een grote hoeveelheid pillen . Ook hier niet alles meegenomen en niet uit kostenbesparing.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website