Lager opgeleiden vaker te dik

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Voeding
Tags: ,
5 april 2016

Van de mensen van 25 jaar of ouder, die hooguit basisonderwijs hebben afgerond, heeft een kwart obesitas (ernstig overgewicht). Onder universitair opgeleiden is dat 6 procent. Dit blijkt uit de Leefstijlmonitor 2015, een samenwerkingsverband van o.a. CBS, RIVM, Voedingscentrum en Pharos Expertisecentrum 

Lager opgeleiden vaker te zwaar

Hoe lager iemands onderwijsniveau, hoe vaker hij of zij overgewicht heeft. Van de laagst opgeleiden, mensen die ten hoogste basisonderwijs hebben behaald, heeft 65 procent matig of ernstig overgewicht. Van de hoogst opgeleiden is dit 35 procent. Bij obesitas is dit verschil groter; mensen met hooguit basisonderwijs hebben ruim vier keer zo vaak obesitas als universitair geschoolden.

Of een laag onderwijsniveau de kans op overgewicht of obesitas verhoogt, of omgekeerd, of dat beide het gevolg zijn van andere factoren, kan op basis van dit onderzoek niet worden vastgesteld. Mogelijk zijn zelfs alle drie waar.

Vooral ouderen vaak te zwaar

Naarmate mensen ouder zijn, neemt de kans op overgewicht toe. Van de jongeren (4 tot 20 jaar) heeft 12 procent overgewicht. Vanaf 20 jaar neemt het aandeel mensen met overgewicht toe; 6 op de 10 mensen van 50 jaar of ouder is te zwaar.  Het aandeel personen met obesitas neemt ook toe met de leeftijd. Van minder dan 5 procent onder 4- tot 20-jarigen tot ongeveer 17 procent onder 40-plussers.

Opleiding en leeftijd

Onder lager opgeleiden bevinden zich naar verhouding meer ouderen dan onder hoger opgeleiden. Ouderen hebben ook vaker overgewicht. Wanneer rekening wordt gehouden met dat leeftijdsverschil, dan nog blijken laag opgeleiden vaker overgewicht te hebben dan hoog opgeleiden.

Verdubbeling obesitas sinds de jaren 80

Sinds 1981 is het aandeel Nederlanders van 20 jaar of ouder met obesitas meer dan verdubbeld. Ook het RIVM meldde vorige week, op basis van een ander onderzoek, dat obesitas steeds meer voorkomt. Het laatste decennium lijkt deze tendens wat af te vlakken. Ook onder kinderen en jongeren kwam obesitas in de loop van de jaren steeds meer voor. In 2015 was het aandeel Nederlanders met overgewicht en obesitas vergelijkbaar met een jaar eerder.

Bron: CBS

2 reacties op “Lager opgeleiden vaker te dik”

 1. Willy zegt op

  Voor iedereen die graag wil hoe het met obesitas in de wereld zit is dit een leuk artikel:
  http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)30054-X/fulltext

  Het bekijkt een grote aantal studies met in totaal 19,2 miljoen mensen in 200 landen. De onderzoekers hebben deze data gecombineerd tot een artikel en laten hierin mooi de toename van obesitas in de werled zien. Het laat zien dat het in Nederland en Thailand nog wel meevalt, maar dat de eilanden in de Pacific wel een groot probleem hebben. Al met al zorgwekkend!

  groet,
  WIlly

  PS het artikel is wel in het wetenschappelijk engels geschreven.

 2. Jacques zegt op

  Ik denk dat veel te maken heeft met lage opleiding, minder kennis van zaken, het minder geïnteresseerd zijn, minder inkomsten, minder geld om uit te geven aan goed (duurder) voedsel. Lager zelfbeeld en minder m.b.t., het inzien van belang om lichamelijk er nog goed uit te zien. Binnen de vriendengroep veel aanhangers van de snackzaken etc. Het is allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Causale verband dus.
  Bij hoger opgeleide personen spelen er weer andere verleidingen die zorgelijk zijn, zoals drang naar geld, bezit en drugs. Vinden uiterlijk vaak wel belangrijk (kan functiegericht zijn) en doen ook aan fitness vanwege de beschikbaarheid via het werk of clubs, waarbij de contributiegelden geen probleem vormen.

  Ouderen hebben ook vaak minder geld ter beschikking, zeker als je met pensioen gaat als Nederlander.
  Leeftijdskwalen die er debet aan zijn dat beweging niet of moeilijk nog kan worden gedaan. Verleidingen om niet het juiste voedsel en drank tot je te nemen is van alle gelederen, maar zeker ook van toepassing op ouderen die zich dit soort geneugten niet meer willen laten ontzeggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website