Kokoswater is niet alleen een heerlijke dorstlesser in Thailand, het drankje geniet ook een aantal bijzondere eigenschappen. Zo is kokoswater erg gezond, vooral door de hoge hoeveelheid kalium. Heb je een hoge bloeddruk? Dan is kokoswater zelf een uitstekend medicijn voor jou.

Een hoge bloeddruk is gevaarlijk. Het is geen ziekte, maar hoge bloeddruk geeft wel een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld een beroerte, nierschade of een hartinfarct). Langdurig hoge bloeddruk beschadigt de wanden van de slagaders. Dit bevordert het ontstaan van slagaderverkalking. Door slagaderverkalking worden de vaten minder elastisch en de bloeddruk neemt verder toe.

Kokoswater en kalium

De belangrijkste eigenschap van kokoswater is zonder twijfel het hoge gehalte aan kalium. Er zijn maar weinig natuurlijke voedingsmiddelen die meer kalium bevatten dan kokoswater. Kalium is nodig voor de werking van de zenuwen, de samentrekking van de spieren en de aanmaak van eiwitten en glycogeen, dus voor de energielevering aan de spieren.

Voor het handhaven van een normale bloeddruk is kalium ook nodig, sterker nog, een kaliumrijk dieet helpt de bloeddruk te verlagen.Verder helpt kalium bij het afvoeren van afvalstoffen, het eten van producten met een hoog kaliumgehalte helpt dus bij het afvallen.

Bij een tekort aan kalium kunnen de zenuwen en spieren dan ook niet goed functioneren. Dit uit zich in ritmestoornissen, spierslapte, spierzwakte en trage reflexen. Ook kan vochtophoping optreden, dat laatste is vooral het resultaat van een te hoge natriumopname en een te laag kaliumgehalte in het lichaam. Een tekort aan kalium kan optreden bij veel transpiratie, bijvoorbeeld door intensief te sporten, door veelvuldig te braken en bij ernstige diarree. In deze gevallen kan het drinken van kokoswater een goede oplossing zijn om het tekort aan kalium en andere elektrolyten, op een gezonde, natuurlijke manier aan te vullen.

Andere essentiële mineralen en vitamines

Behalve kalium bevat kokosnootwater ook magnesium, fosfor, natrium, ijzer, koper, de vitamines B en C en cytokininen, deze laatste is een klasse van hormonen die de veroudering van cellen tegengaan. Het nuttigen van voedsel met cytokininen kan je dus langer jong houden. Kokoswater bevat geen vet en geen cholesterol en is uiterst licht verteerbaar. Het helpt het lichaam ook om calcium en magnesium beter op te nemen.

Nog meer bijzondere eigenschappen

Wist jij bijvoorbeeld dat het  water van een kokosvrucht steriel is? Dat wil zeggen volkomen bacterievrij. Het heeft dezelfde elektrolytische balans als mensenbloed. In de Tweede Wereldoorlog werd kokoswater, bij gebrek aan beter, gebruikt als vervanger van bloedplasma door artsen die gestationeerd waren in de Pacific.

Het kokoswater van jonge kokosnoten bevat een mix van suikers, vitaminen, mineralen en elektrolyten. Daarmee is kokossap niet alleen lekker maar ook een gezonde dorstlesser. Als je rondloopt in de hitte en vochtigheid van het Thaise klimaat, dan moet je veel drinken. Door kokoswater te drinken vul je tevens de zouten (ook bekend als elektrolyten) aan, die je verliest door het zweten.

Kortom, geniet van deze bijzondere vrucht die in Thailand overal te verkrijgen is en ook nog eens bijna niets kost. Voor 40 baht of soms nog minder kan je al genieten van deze lekkernij die ook nog eens gezond is.

5 reacties op “Kokoswater: Gezond en goed tegen hoge bloeddruk!”

 1. Angela Schrauwen zegt op

  Telt dit ook voor kokoswater dat in flesjes of blikjes zit? Zie dit in de supermarkt staan …het duurt nog 4 maanden voor ik de verse kan drinken!

 2. Bob bekaert zegt op

  Geldt dit ook voor het (jonge) vruchtvlees?

  • Ger-Korat zegt op

   Wat feiten en meer in de volgende links, ik zou het niet te vaak eten, zelf eet en drink ik ongeveer 1x per maand een kokosnoot :

   https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kokosolie
   en
   https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx#blok1

   • Adam zegt op

    In het artikel gaat het over kokoswater, u verwijst naar info over kokosolie (kokosvet). Niet met elkaar te verwarren.

 3. Dr. William van Ewijk zegt op

  Goed verhaal, met name over bloedplasma vervangende mogelijkheid. In WW2 ook in Thailand toegepast. ( En in NL geschikt voor Jehova’s getuigen, want die , lol, weigeren bloedtransfusies.) Jammer en misleidend is dat de flesjes coconut water in 7/11 en supermarkten wel alle genoemde eigenschappen claimen, maar ’t niet meer hebben , wegens het produktieproces dmv hitte, filtratie en sterilisatie . Hetgeen valse claims zijn . Ga puur natuur, zuig dit nectar met een rietje uit de koele originele cocosnoot , terecht een Super Food !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website