Thailand is het land van de energiedrankjes. Red Bull is zelfs van Thaise oorsprong. Wie een willekeurige 7-Eleven inloopt heeft dan ook de keuze uit vele verschillende merken. Dat deze drankjes, door o.a. de hoeveelheid suiker, niet erg gezond zijn wisten wij al. Toch zijn ze nog gevaarlijker dan je denkt, want hoe vaker jongeren energy drinks gebruiken, hoe groter is hun kans op slaapproblemen, stress en depressie. Maar ook hoe groter de kans dat ze een poging doen om zichzelf van het leven te beroven.

 
Dat schrijven Koreaanse psychologen in Nutrition Journal. Een slecht voedingspatroon maakt het negatieve effect van energy drinks nog sterker.

Studie

De onderzoekers gebruikten gegevens die zijn verzameld in een onderzoek onder een kleine zeventigduizend Zuid-Koreaanse jongeren van 12-18 jaar. De onderzoekers kenden het dieet van de jongeren, en wisten dus ook hoeveel energy drinks ze consumeerden. De jongeren hadden bovendien verteld of ze wel vaak in een depressieve stemming waren, last hadden van stress en wel eens dachten aan zelfmoord.

Resultaten

De jongeren die energy drinks gebruikten hadden vaker last van slaapproblemen en stress, en waren vaker depressief, dan de jongeren die geen energy drinks gebruikten. Bovendien dachten ze vaker aan zelfmoord, maakten vaker concrete zelfmoordplannen en deden vaker een zelfmoordpoging.

Hoe meer energy drinks de jongeren per week dronken, hoe groter waren de risico’s. Meer energy drinks per week betekenden meer kans op slaapproblemen, stress, een depressieve stemming en zelfmoordpogingen.

Toen de Koreanen ook naar het dieet van de jongeren keken, zagen ze dat junk food het negatieve effect van energy drinks versterkte. Jongeren die veel junk food aten en ook veel energy drinks dronken waren vaker depressief gestemd en hadden ook vaker een zelfmoordpoging gedaan.

Conclusie

“In conclusion, study findings indicate that adolescents who consume energy drinks regularly are at great risk of mental health problems, particularly when in combination with junk food consumption”, schrijven de Koreanen. “Furthermore, the risk of mental health problems was significantly different between highly frequent and moderately frequent consumers.”
“However, the cross-sectional study design prevents our ability to assess causal relationships.”

Bron: Nutr J. 2016 Oct 13;15(1):87 | Ergogenics.nl

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Aziatische jongeren die veel energy drinks drinken doen vaker een zelfmoordpoging”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Het is natuurlijk ook mogelijk dat ze al depressief zijn en zich daardoor moe en futloos voelen. Kenmerkend voor depressies. Om dat te bestrijden gaan ze energie drankjes consumeren. Vervolgens zelfmoord. Conclusie: de energiedrankjes zijn de oorzaak. Of toch niet? Wat is er eerder? De kip of het ei?

  • Wim van Doorn zegt op

   Ik zou het bericht maar serieus nemen, Nader onderzoek is natuurlijk gewenst, maar dat kip.ei verhaal is bijna een standaard geworden om verontrustende waarschijnlijkheden weg te wuiven.

 2. Martien zegt op

  Die energy drinks zijn super slecht voor je gezondheid. Slecht slapen hoort daar bij.
  Hier even een link om wakker te worden?

  Het gevaar van energiedrank | Mens en Gezondheid: Verslaving

  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/117342-het-gevaar-van-energiedrank.html

  23 juli 2013 … Spam, V Energy Drink, Rockstar. Action, Go Fast! Cult Raw Energy. Burn, Xi Strength, Blue Charge. Golden Power, Power Booster, Mixxed Up.

  Gr. Martien

 3. marcello zegt op

  Weer een sterk bewijs dat energy drankjes zeer slelcht voor de gezondheid zijn


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website