Griepvaccinatie voorkomt griepvirusinfecties maar heeft geen invloed op het totale aantal mensen met griepachtige verschijnselen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat het RIVM, in samenwerking met het Spaarne Gasthuis en het Streeklab Kennermerland, uitvoerde naar griepachtige verschijnselen onder gezonde thuiswonende mensen van 60 jaar en ouder.

Het onderzoek is uitgevoerd in twee griepseizoenen tussen 2011 en 2013, onder respectievelijk 2100 en 2500 deelnemers. Van de mensen met griepachtige verschijnselen (6.9 en 10.3% van totale groep in de opvolgende seizoenen) had 18.9% (in een mild griepseizoen) tot 34.2% (in een langdurig griepseizoen) daadwerkelijk een infectie met griepvirus.

De overige 60 tot 80% van griepachtige verschijnselen werd veroorzaakt door andere ziekteverwekkers. Dit is niet te voorkomen met een griepvaccinatie. Griepvaccinatie bleek infecties met griepvirus in deze groep met 51 tot 73%, afhankelijk van het seizoen, te verminderen. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in The Journal of Infectious Diseases. 

Griepprik blijft belangrijk

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 1.7 miljoen mensen last van griepachtige verschijnselen. De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus en niet tegen andere virussen die deze griepachtige verschijnselen (zoals heftige spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn, hoge koorts, keelpijn en droge hoest) of verkoudheden veroorzaken.

Desondanks blijft het voor mensen met specifieke medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder belangrijk om de griepprik te halen. Griepvirus vergroot bij hen de kans op ernstige gezondheidsproblemen en de kans op verergering van een al aanwezige aandoening zoals een long- of hartaandoening. Van de andere ziekteverwekkers die griepachtige verschijnselen veroorzaken weten we dit niet, daar wordt verder onderzoek naar gedaan. Het blijft daarom voor mensen uit de doelgroep belangrijk om de jaarlijkse griepprik te halen en zich zo te beschermen tegen de gevolgen van griep.

Meer informatie: www.rivm.nl/griepprik


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Griepprik voorkomt griep, maar niet het aantal zieken”

 1. Inge zegt op

  Hoi, Sinds mijn hartconditie werd mij aangeraden ieder jaar een griepprik te nemen,
  heb dat 6 jaar gedaan; toen las ik een artikel over de rotzooi die in de vaccins zit;
  ik was ook de hele winter snotterig en moe. De laatste 2 jaar geen griepprik meer gehad
  en kom goed de winter door, zelfs zonder verkoudheid; eet wel veel groente en fruit, maar dat
  deed ik daarvoor ook al. Voor mij geen griepprik meer.
  Groeten, Inge

 2. Michiel zegt op

  De eerste zin kan niet kloppen.

  “Griepvaccinatie voorkomt griepvirusinfecties maar heeft geen invloed op het totale aantal mensen met griepachtige verschijnselen.”

  Als zoals gesteld wordt griepvaccinatie griepinfecties voorkomt, maar andere griepachtige verschijnselen niet dan zou het totaal aantal mensen met griepachtige verschijnselen enigzins moeten dalen.

 3. Hans zegt op

  Ik heb nog nooit een griepprik gehad en ik ben ook nooit ziek.
  Als je dan toch besluit om een griepprik te pakken.
  Zou ik eerst eens onderstaande link volgen en de info over de griepprik lezen.
  Want deze info wordt meestal verzwegen.

  http://www.wanttoknow.nl/?s=griepprik

  Een goede gezondheid allemaal.

  Hans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website