Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 55 jaar oud, woon sinds 3 jaar in Thailand (provincie Khon Kaen). Mijn vraag gaat over “suiker in het bloed” of diabetes.

Even een kort overzicht:

 • 2014 en vroeger (Belgische huisarts: suikergehalte iets verhoogd, 9, tips gekregen voor dieet, geen medicatie, jaarlijkse controle aangewezen).
 • 2015 (Belgische huisarts: suikergehalte 9, geen opmerkingen).
 • 2016 (checkup universitair ziekenhuis Thailand, suikergehalte 101, valt net buiten
  de norm (90-100), geen verdere opmerkingen, wel licht verkleurde urine (nog steeds).
 • 2017 (bloedonderzoek in lokaal ziekenhuis: suikergehalte 148!!!). Gesprek gehad met dokter, oppassen met fruit (mango!!) en start medicatie (metformin
  500mg).

Mijn vraag:

 • ik heb in de week voor de laatste bloedafname niet op mijn voeding gelet, weinig beweging; kan dit gewoon een hoge momentopname zijn? is nieuwe bloedtest zinvol?
 • is het best om het suikergehalte eerst “natuurlijk” te doen verlagen of toch meteen met medicatie starten?
 • heeft het warme klimaat hierop invloed?

Met vriendelijk groet,

E

*****

Beste E,

Als maatstaf voor glucose houd ik altijd 110mg/dl aan. Dat was de Spaanse maatstaf.
148 is wat hoog, maar het kan een momentopname zijn, of je was niet nuchter (vier uur niet gegeten).

Metformin is op zich geen verkeerd middelen, zolang je er geen diarree van krijgt.

Toch zou ik proberen met dieet de suiker te laten dalen. Laat over drie maanden weer testen en vraag dan ook om HbA1C, om te kijken, of er echt diabetes is.
Van 4 – 5.6 geen diabetes. Van 5.7 – 6.5 aanleg voor diabetes en boven 6.5 diabetes.
HbA1C maximaal 1x per drie maanden testen en alleen als er een niet geregelde diabetes is. Normaal is 1x per jaar genoeg.

Als het warm is en je drinkt niet genoeg, kan inderdaad het suikergehalte in het bloed stijgen. Verkleurde (donkere) urine kan wijzen op te weinig vocht inname.

Vriendelijke groet,

Maarten

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website