Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Mijn leeftijd is 70 jaar; mijn gewicht is 115 kg, mijn lengte is 190. Ik gebruik medicijnen vanwege suiker (diabetes 2, 170) en hoge bloeddruk (135/70). Ik gebruik nu een jaar of 5 medicijnen tegen diabetes, en tegen hoge bloeddruk gebruik ik medicijnen ook sinds een jaar of 5.

Toen ik nog in Nederland woonde, gebruikte ik ook medicijnen tegen de hoge bloeddruk. Daar was ik mee gestopt toen ik in Thailand ging wonen. Deze bloeddruk bleek bij controle (5 jaar geleden) toch te hoog en toen kreeg ik weer medicatie tegen daartegen. Ik rook matig en mijn alcoholgebruik is gemiddeld (elke week 1 of 2 keer een paar stevige potten bier.

Medicijn gebruik:

 • Amiloride hydrochloride 5 mg 1 per dag
 • Amlodipine 5 mg 1 per dag
 • prenolol (alenobol) 50 mg 1 per dag
 • losartan 50 mg 1 per dag.

Al deze medicijnen zijn voorgeschreven vanwege mijn hoge bloeddruk.

Gemfibrozil 300 mg 1 per dag, Glycedial (Glipizide) 5 mg 1 per dag, metformin hydrochloride 500 mg 2 x 2 per dag. Deze laatste 3 zijn voorgeschreven vanwege diabetes.

Ik vraag me werkelijk af of voor de klachten die ik zojuist beschreven heb al die genoemde medicijnen noodzakelijk zijn. Mijn arts hier in Thailand zei desgevraagd dat al die medicijnen inderdaad noodzakelijk zijn. Mijn vraag, zijn de genoemde medicijnen echt allemaal nodig voor de genoemde kwalen of zou ik er een paar zonder gevaar weg kunnen laten?

Bij voorbaat dank voor je reactie.

Groet,

Paul

*****

Beste P,

Het is bekend, dat ik geen groot voorstander ben van te veel medicatie. Aangezien ik geen laboratorium uitslagen heb, wordt een advies daarover wat moeilijk.

Metformine kunt u bijvoorbeeld verhogen tot maximaal 3 x 1000 mg/dag. Misschien kunt u dan de glipizide weglaten. De kans op diarree wordt dan wel groter.

De Gemfibrozil is een enigszins absoleet middel om triglyceriden en cholesterol te laten dalen. Meestal niet nodig en zeker niet boven de 70.
Een beter middel tegen cholesterol etc. is het verder matigen van alcohol en te stoppen met roken. Ook een gewichtsdaling zal goed uitpakken. Dat alles is tevens goed voor uw bloeddruk.

Wat de bloeddruk betreft komt misschien amlodipine in aanmerking om weg te laten. Dan wel de losartan ‘s-avonds nemen, en de atenolol en de hydrochloride ‘s-morgens. Probeer het maar.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website