Wie ernstig overgewicht heeft leeft gemiddeld 10 jaar korter. Een beetje overgewicht verlaagt de levensverwachting met minimaal een jaar. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet Medical Journal.

Voor het onderzoek werden de gegevens van bijna vier miljoen volwassenen verspreid over vier continenten onder de loep genomen, het is dan ook het grootste dataonderzoek naar overgewicht en sterfte ooit.

Volgens de onderzoekers laat de studie zien dat overgewicht en obesitas zorgt voor verhoogde risico op een vroegtijdige dood. De kans op hart- en vaatziekten, een beroerte, longaandoeningen en kanker neemt toe. Rokers werden niet bij het onderzoek meegenomen om die oorzaak van vroegtijdige dood uit te sluiten.

Mensen met overgewicht leven gemiddeld een jaar korter en mensen met matige obesitas ongeveer drie jaar. Bij ernstige obesitas schiet dat omhoog. Je hebt dan een kans van één op twee dat je voor je zeventigste overlijdt, zo laten de onderzoekers weten. Mannen lopen zelfs drie keer meer risico op een voortijdige dood dan obese vrouwen.

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Ernstig overgewicht kan levensduur tot wel tien jaar verkorten”

 1. samee zegt op

  maar lekker eten kan het plezier in het leven met een flink percentage verhogen.
  wat heb je nou aan die tien extra jaar als je alleen maar water mag drinken en sla mag knagen?

  • Khun Peter zegt op

   Onzin natuurlijk, je hoeft niet alleen sla te eten en water te drinken om een normaal gezond gewicht te behouden. Daarnaast wordt de kwaliteit van leven er ook niet beter op als je veel overgewicht hebt. De kans op diabetes, hart en vaatziekten of kanker neemt nogal fors toe. Maar goed je kan natuurlijk als je in het ziekenhuis aan de monitor hangt nog een extra reep chocolade naar binnen werken dan voel je je zeker 2 minuten heerlijk.

   • Ger zegt op

    Naast een kortere levensverwachting hebben mensen met een ongezonde levensstijl ook nog meer last van een periode waarin de gezondheid minder is, bijvoorbeeld door ziektes, kwalen door overgewicht , denk aan gewrichtspijnen, en vaker kans op bepaalde soorten van kanker en meer aandoeningen.
    Dubbele reden om wat gezonder te leven.

  • Nicole zegt op

   Volledig met je eens. Levensgenot is ook een manier om langer te leven.
   Iemand die tevreden is met zijn dagelijkse glaasje bier of wijn, en af en toe eens lekker uit eten gaat.
   Wat is daar verkeerd aan? we moeten toch niet allemaal binnen de BMI norm vallen.
   Een BEETJE overgewicht is volgens mij ook niet zo schadelijk.
   Dan maar een jaartje eerder dood, maar wel gezellig geleefd

   • Khun Peter zegt op

    Wie de schoen past die trekt hem aan. Er zijn ook nog steeds mensen die ontkennen dat roken slecht is.

 2. Michel zegt op

  Het percentage dikke mensen, ook die met (ernstige) obesitas, neemt hand over hand toe, toch worden we allemaal steeds ouder.
  Het lijkt mij ook niet gezond om te dik te zijn, maar vind het wel vreemd dat ondanks dat mensen steeds dikker worden we wel steeds langer leven.
  Wel lijken ziektes als K, hart en vaatziekten en diabetes steeds vaker voor te komen, maar is dat niet doordat we ook steeds meer in staat zijn dat te constateren, en omdat we steeds makkelijker bij een arts terecht kunnen?
  Ook in Thailand worden de mensen steeds dikker, toch stijgt de levensverwachting ook hier.
  Ik ga niet beweren dat te dik zijn gezond is, verre van zelfs, maar ik denk toch dat er behoorlijk overdreven word.

  • Harrybr zegt op

   ZONDER obesitas had die steeds betere gezondheidszorg voor een nog hogere gemiddelde leeftijd gezorgd. En ja… je moet ergens aan dood gaan. Hoe langer je blijft leven doordat de artsen steeds meer kunnen, hoe meer kans je krijgt op op hol geslagen groei van cellen ( = kanker), verstopping van het leidingsysteem ( pomp = hart, aderen = vaat), uitvallen van de gehuegenschijf of het besturingssysteem ( herseninfarct)

  • NicoB zegt op

   Dat langere leven wordt mede bepaald doordat er zoveel minder baby- en kindersterfte is, de gemiddelde leeftijd neemt daardoor toe; ook technische ingrepen door artsen bv. door het plaatsen van een stent of dotteren brengt de gemiddelde leeftijd omhoog.
   Maar zeker, overgewicht en obese, vaak ook gevolgd door diabetis, zullen leiden tot een korter leven voor deze patiënten en wat ernstiger is, door de technische mogelijkheden worden deze patiënten aan het einde van hun rit langer in leven gehouden met veel kwaliteitsverlies en helaas veel onnodig lijden.
   NicoB

 3. Wim van Doorn zegt op

  Dat we langer leven, dat is doordat de medische wetenschap en dan vooral waartoe artsen in staat zijn, steeds vorderingen maakt. dat betreft dan vooral het langer in leven houden van in feite doodzieke mensen. We leven (nog) wel langer, maar zijn een langere eindtijd van ons leven ten dode gedoemd ziek. Tel uit je winst.
  Bovendien, in Amerika, waar al onze toekomst vandaan komt, ook en juist met betrekking tot ons voedsel, is dat ‘steeds langer leven’ inmiddels tot zo goed als nul gedaald.

 4. Nik zegt op

  Tweetal jaar terug een artikel gelezen dat juist mensen met ietsje overgewicht langer leven. Waarschijnlijk in de Volkskrant. Wij zijn allen weldenkende mensen op dit blog. Een mens weet heus wel wanneer hij of zij ongezond leeft. Lekker eten en af en toe een alcoholische consumptie draagt bij tot een fijn leven. Ik ben het eens met Samee. Geluk heb je in eigen hand. Geniet van het leven!

 5. joskeshake zegt op

  Ja vroeger woog ik ook mijn normaal gewicht voor persoon van 1m67, namelijk ca 72 kg, maar toen vond dokter dat ik teveel rookte, dus stopte ik , en nu zit ik dan met een overgewicht van ca 30 kg,wat is nu beter ? daar kan dokter ook niet meer op antwoorden, en nee ik ben niet beginnen snoepen of dergelijke, hetzelfde voedingspatroon aan gehouden.

 6. fernand zegt op

  is gewoon een manier van leven,de een houd het bij zijn dagelijks bakske bier ,de ander hoe vettiger hoe prettiger,en als we eerlijk willen zijn weet iedereen wel dat dat leidt tot problemen vroeg of laat.
  Geniet van alles met mate,en een goeie basis is dagelijks 3 keer wat groenten en fruit.
  Probeer ook vlees zo veel mogelijk te vermijden vooral varkens vlees,eet liever vis en andere bronnen van eiwit.en probeer dagelijks wat te sporten,wandelen,fietsen,zwemmen.

  fernand

 7. fernand zegt op

  joske shake tis niet omdat je stopt met roken dat je gewicht de lucht invliegt!!! M.a.w zou je dan kunnen zeggen roken verbrand mijn vet!!
  Let op wat je eet en hoeveel je eet,met ouder te worden verbrand je licham namelijk minder calorieen,misschien werk je nu niet meer,dus die manier van calorieen verbranden is ook weg.
  Eet vooral minder en z elfs beter,geen brood(zit vol broodverbetereaarsVET),geen witte rijst ,geen witte pasta,GROOT bord gemengde groenten en een bron van eiwiten je zult je ook voldaan voelen en bijlange niet zoveel calorieen naar binnen hebben,zul je zeker wat afvallen.

  • Van Windekens Michel zegt op

   Fernand,
   Tot mijn 54 dronk en at ik zoals nu. Ik woog 89 kg voor 1,76 meter.
   Ik ben 12 jaar terug gestopt met roken. In twee jaar kwam er 18 kg bij. En elk jaar nog één of twee erbij.
   Ik snoep bijna niet; eet zoals vroeger veel vis en groenten; drink misschien iets meer alcohol; maar blijf elke dag wat fietsen .
   Wel, ik weeg spijtig genoeg nu 30 kg meer. Gelukkig zonder rook, maar …..
   Roken heeft zeker een prikkel om af te slanken hoor.

 8. Wallie zegt op

  Diabetes mis ik in het rijtje ziekten.

 9. janbeute zegt op

  Ik zelf heb ook overgewicht ( 105 kilo ) en al jaren te hoge bloeddruk ook al toen ik nog in Holland dagelijks werkte .
  Maar voel me nog steeds redelijk gezond voor mijn leeftijd van 63 jaar .
  Ik denk zelf dat ik eerder sterf door een van mijn hobbys en dat is big motorbike rijden .
  Want laten we eerlijk zijn , want wat is er gevaarlijker en verhoogt de kans op te vroeg te sterven , al was het maar op een Thaise brommer van het type Honda Dream te stappen en aan het verkeer hier in Thailand deel te nemen .
  Ook ik voel mij een soort van weldenkend mens .
  Maar sterven na een gezond en arbeidszaam leven achter de geraniums van een verzorginghuis ergens in Nederland is dat een betere optie ???.

  Jan Beute .

 10. NicoB zegt op

  Wil je iets aan gewichtsreductie doen zonder dat je naar de gym moet rennen, kijk eens op deze site en ontdek, Eat Fat Get Thin, dat is het devies van Dr. Mark Hyman.
  Ik doe zijn wetenschap te kort, in heel kort komt het er op neer, dat suiker de echte gewichtsverhogende factor is, suiker uit brood, marcaronie, pasta, kortom suiker dat snel door het lichaam wordt opgenomen en relatief snel omgezet in vet. Dàt is het verkeerde gewichtstoename gevende vet.
  Beter vet is geloof het of niet, olijfolie, vet van vette vis, bv. zalm en verder gecombineerd met geblendeerde groenten en fruit, de vezels zorgen voor een veel langzamere opname van de geheel andere suikers en aldus wordt de suiker spike en dip voorkomen, de behoefte aan tussendoortjes neemt af, het andere vet dan het suikervet gaat een andere weg in het lichaam.
  Te veel eigenlijk om hier uit te leggen. Nieuwsgierig? zie: http://drhyman.com
  Eat Fat Get Thin, Succes.
  NicoB

 11. Piet zegt op

  Het is niet zo belangrijk dat we langer leven maar dat we meer goede leefbare jaren hebben en dat holt achteruit…de laatste 5 jaar kwijlend in een stoel zitten beschouw ik niet als een hoera we leven langer dan vroeger …je ziet nu ontzettend veel dikke mannen ( ik noem ze oneerbiedig hangbuikzwijnen) dat kan toch nooit prettig zijn om dat overgewicht jaren mee te sjouwen en zeker niet aan het end met bijbehorende extra kwaaltjes al of niet voortgekomen of verergert door obesitas.
  Goede leefbare jaren ook aan het end dat resultaat moet de norm worden niet je te halen eindleeftijd
  In combinatie ja natuurlijk maar alleen oud worden om het oud worden is niet mijn grootste behoefte
  Piet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website