Drink jij wel genoeg in Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags: ,
16 juni 2016

Volwassenen hebben voor een normaal functioneren van het lichaam gemiddeld elke dag 2,8 liter vocht nodig. Zo’n 300 milliliter komt vrij bij allerlei processen in je lichaam. Daarnaast haal je een liter uit je voeding. Dan blijft er nog 1,5 liter over die je via het drinken binnen moet zien te krijgen.

In Thailand is het warm en vochtig, je transpireert daarom meer. Vochtverlies moet je aanvullen. Zeker als je weet dat water op zuurstof na de belangrijkste substantie is voor het lichaam. Water vormt de basis van alle biologische processen in je lichaam. Je kan vrij lang zonder eten, wel tot 8 weken, zonder drinken leg je na 3 tot ten hoogste 6 dagen, het loodje.

Water drinken is dus belangrijk en je moet minimaal 1,5 liter vocht binnenkrijgen. Koffie, thee en andere dranken tellen ook mee. Frisdrank en vruchtensap bevatten veel suiker en vergroten daarom het risico op diabetes type 2 en overgewicht. Gewoon drinkwater is het meest ideaal. Het is goedkoop, er zitten geen calorieën in en het is overal in Thailand verkrijgbaar.

Deze signalen kunnen erop wijzen dat je te weinig drinkt:

1. Dorst
Wanneer het lichaam water uitscheid, geven de speekselklieren in de mond minder speeksel af. Hierdoor wordt de mond droger. Deze droogheid van de mond wordt ervaren als dorst. Wanneer je dorst krijgt ben je eigenlijk al te laat met drinken, zorg door voldoende vochtinname gedurende de dag. Bij oudere mensen neemt de dorstprikkel af. Zij kunnen daarom sneller uitdrogen.

2. Weinig naar de wc hoeven
Een normale plasfrequentie is overdag zo’n vijf tot zeven keer naar de wc gaan en ’s nachts misschien nog een keer. Uiteraard verschilt het precieze aantal toiletbezoeken per persoon en zul je vaker moeten plassen als je heel veel drinkt.

3. Donkere urine
Urine hoort er helder en licht- tot felgeel uit. Drink je grote hoeveelheden water, dan worden de kleurstoffen in je urine verdund, waardoor je plas heel lichtgeel tot waterachtig van kleur wordt. Drink je juist heel weinig, dan zit er minder vocht in je urine en is deze geconcentreerder, wat de plas donkergeel tot oranje maakt. Waarschijnlijk zie je verschil tussen de kleur van je ochtendurine en en de kleur van je plas in de loop van de dag. Ochtendurine is geconcentreerder en dus donkerder omdat je ’s nachts niet drinkt, maar wel transpireert. Is je urine gedurende de dag ook aan de donkere kant, dan moet je meer drinken.

4. Obstipatie
In de dikke darm wordt vocht onttrokken aan je ontlasting. Blijft ontlasting te lang in je dikke darm zitten, dan wordt deze hard en droog en kan poepen lastig en pijnlijk zijn. Heb je last van obstipatie, dan heeft dat vaak te maken met je eet- én drinkgewoontes. Voor een soepele stoelgang heb je voldoende vezels nodig. Deze nemen als een spons water op en houden de ontlasting zacht. Dat kunnen ze alleen goed doen als je voldoende vocht binnenkrijgt. Obstipatie kan dan ook een teken zijn dat je te weinig drinkt.

5. Trek in eten
Je lichaam kan honger en dorst niet altijd goed van elkaar onderscheiden. Het kan daardoor zo zijn dat je trek hebt, terwijl je eigenlijk voldoende gegeten hebt. Heb je telkens zin in iets te eten? Mogelijk heb je een vochttekort. Drink voordat je naar een snack grijpt eerst een groot glas water en wacht een kwartiertje. Waarschijnlijk is je trek daarna verdwenen.

6. Hoofdpijn, moe, duizelig

Een vochttekort kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Of je wordt beetje duizelig als je opstaat. Als je echt uitgedroogd bent, kun je zelfs flauwvallen en je lusteloos en verward voelen.

Andere verschijnselen bij uitdroging zijn dorst, een droge mond, dieper liggende ogen, een snelle ademhaling en hartslag en koude armen en benen. Je kunt uitdrogen als je waterdunne diarree hebt en te weinig drinkt. Gezonde volwassenen drogen niet zo maar uit, maar 70-plussers en kinderen tot 2 jaar lopen sneller risico op uitdroging als ze diarree hebben.

Kortom, drink niet alleen als je dorst hebt maar neem regelmatig een glas water verdeelt over de dag.

Bron: Gezondheidsnet en andere media

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website