Een gevecht met kilo’s wie heeft er geen last van? In Thailand zeker met al dat aanbod van eten. Je zou kunnen beginnen met het schrappen van bepaalde voedingsmiddelen, zoals chips, aardappels en frisdrank. Het opnemen van yoghurt, noten en fruit in je dieet verhoogt de kans dat je afvalt.

Dat schrijft de epidemioloog Dariush Mozaffarian van Harvard Medical School in de New England Journal of Medicine.

Studie

Mozaffarian haalde zijn gegevens uit drie studies waaraan in totaal meer dan 120.000 Amerikaanse mannen en vrouwen meewerkten. In die onderzoeken zijn werkers in de gezondheidszorg jarenlang intensief gevolgd. De wetenschapper kon uitrekenen hoeveel de gemiddelde deelnemer in een periode van vier jaar zwaarder werd – en met welke eet- en leefgewoonten gewichtstoename samenhing.

Resultaten

Elke 4 jaar werd de gemiddelde deelnemer 1.5 kg zwaarder. Elke portie chips per dag zorgde voor een 4-jaarlijkse gewichtstoename van 0.76 kg, elke dagelijks portie aardappelen voor een gewichtstoename van 0.58 kg, elke portie frisdrank voor een gewichtstoename van 0.45 kg en elke portie knakworst, boterhamworst en andere bewerkte vleeswaren voor een gewichtstoename van 0.42 kg. Deelnemers met veel yoghurt, noten, fruit en groenten in hun dieet bleven daarentegen makkelijker slank. Die producten werkten juist een afname van het lichaamsgewicht in de hand.

Chips, aardappels en frisdrank zijn de grootste dikmakers

Beweging was een slankmakende factor, maar niet eens zo’n hele grote. De gewichtstoename van mannen en vrouwen die het meeste bewogen was nog geen kilootje minder dan de mannen en vrouwen die het minste bewogen.

Dik worden is kennelijk vooral het gevolg van teveel eten en veel minder het gevolg van te weinig bewegen.

De allergrootste dikmakende factor die Mozaffarian ontdekte was trouwens stoppen met roken. Stoppers worden in 4 jaar tijd 2.3 kg zwaarder.

Conclusie

“Our findings suggest that both individual and population-based strategies to help people consume fewer calories may be most effective when particular foods and beverages are targeted for decreased (or increased) consumption”.

Bron: Ergogenics – N Engl J Med. 2011 Jun 23;364(25):2392-404.

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Chips, aardappels en frisdrank zijn de grootste dikmakers”

 1. Aardappel zegt op

  Dat de aardappel aangewezen wordt als dikmaker op basis van dit onderzoek is niet zomaar juist: het onderzoek maakt geen onderscheid tussen gefrituurde en anders bereidde varianten. Het mag duidelijk zijn dat gefrituurde aardappelen (maar tevens ook andere voedingsmiddelen die gefrituurd worden) minder gezond zijn, dus het is jammer dat een dergelijke belangrijk onderscheid niet is meegenomen in dit onderzoek.
  Aardappelen die gekookt, gewokt of in de oven bereid worden kunnen prima genuttigd worden in een verantwoord eetpatroon en worden de laatste jaren meer en meer als gezond en verantwoord bestempeld: je krijgt bijvoorbeeld minder koolhydraten binnen dan bij een evengrote portie rijst of pasta… Ook zorgen aardappelen voor een goede bron aan vitamine C, vezels en geven ze lang een verzadigd gevoel.

  Voor meer info, zie http://www.aardappels.nl

  • Khun Peter zegt op

   De link verwijst naar een promtie-website van de aardappelindustrie. Kortom: Wij van WC-eend adviseren WC-eend.

 2. Jack G. zegt op

  Brood schijnt ook niet te mogen volgens dieetmensen die prachtige boeken volschrijven. Rijst is slecht voor de darmen van een westerling. De pakken met fruitsap zitten ook in het beklaagde bankje. Wat we wel mogen eten is soms een hele toer als ik alle adviezen mag geloven. Ik ben al flink wat kilo’s kwijt en ik moest alcohol laten staan en minder fruit eten om de suikers. Voor de rest alles met maten en ietsje meer bewegen. Een vliegreis laat je ook tijdelijk ‘ afvallen’

  • Mr.Bojangles zegt op

   Klopt ja, brood moet je ook niet eten want dat is de grootste zout-inname van al je eten. En de pakken fruitsap bestaan meer uit suiker dan uit vruchten. Ik zuip me nog net niet lens aan rode wijn ipv bier. nergens last van. 😉

 3. Gringo zegt op

  “Dik worden is kennelijk vooral het gevolg van teveel eten en veel minder het gevolg van te weinig bewegen”.

  Dit is de enige zin in het verhaal, dat hout snijdt. Gewoon minder eten en diegene die zegt: “Maar ik eet al zo weinig” moet maar eens opschrijven wat hij/zij zo de hele dag eet en daarbij de tussendoortjes niet vergeten. Koekje bij de koffie, glaasje cola en hup nog maar een glas, chips bij de borrel en ‘s avonds laat als goede Thaise gewoonte nog een hapje rijst voor het slapen gaan. Bier, wijn of andere drank reken ik nog niet eens mee. Men zal verrast opkijken!

  • kjay zegt op

   Helemaal eens Gringo! Ieder pondje gaat door het mondje. Lees het boek Afvallen voor Dummies maar eens! Aardappelen is niet slecht en brood ook niet. Het komt erop neer: Eet je 5 aardappelen met gebonden jus of eet je 6 sneden brood met chocopasta of houd je t op 1 aardappel met veel groente en n kipfiletje of 2 sneden brood met gerookt vlees of rosbief? 1500 kilocalorieen per dag ( geloof me is veel ) en je valt 1 kg per week af. Lekker gezond en langzaam EN geen honger!

 4. Cornelis zegt op

  Uiteindelijk komt het allemaal neer op een simpel sommetje: méér calorieën innemen dan verbruiken geeft gewichtstoename. De rest van de regelmatig wisselende en elkaar niet zelden volledig tegensprekende adviezen kun je vergeten.

  • Cornelis zegt op

   Ook interessant m.b.t. effecten minder eten vs. meer bewegen: http://www.volkskrant.nl/wetenschap/dieet-helpt-beter-bij-afvallen-dan-lichamelijke-inspanning~a4236376/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website