Overgewicht hebben is ongezond. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek, waarbij duidelijk een relatie is aangetoond tussen te dik zijn en een hoog cholesterol. Hoog LDL cholesterol zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Het blijkt dat vetweefsel bij dikke mensen het eiwit resistine uitstoot dat de gehaltes van het ‘slechte’ LDL cholesterol verhoogt (de HDL variant is ‘goed’ cholesterol). Canadese wetenschappers presenteren de resultaten van de studie deze week op het Canadian Cardiovascular Congress.

De onderzoekers, van de McMaster University in Ontario, toonde aan dat het eiwit resistine de productie van LDL cholesterol in de lever verhoogt. Daarnaast zorgt het LDL cholesterol dat de lever meer moeite heeft met de afbraak van het cholesterol.

Resistine heeft nog een nadelige eigenschap: het blokkeert het effect van statines. Statines zijn de meest gebruikte medicijnen om hoog cholesterol te bestrijden. Zo’n veertig procent van de mensen die statines inneemt is er ongevoelig voor, de onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met de hoeveelheid resistine in het bloed.

Bron: NU.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website