Wil je in Thailand het gebruik van de blauwe pilletjes zo lang mogelijk uitstellen dan moet je bewegen en nog eens bewegen. Uit onderzoek blijkt dat als mannen dagelijks 430 kilocalorieën verbranden door fysieke inspanning, is hun kans op ernstige impotentie meer dan tachtig procent kleiner dan die van mannen die minder bewegen. Dat schreven Oostenrijkse urologen in European Urology.

Ze baseerden zich op een onderzoek onder een kleine zevenhonderd mannen, die allemaal werkten voor de stad Wenen. Ze waren tussen de 45 en 60 jaar oud. De onderzoekers vroegen de mannen naar hun lichamelijke activiteiten. Trappen lopen, wandelen, fietsen, hardlopen, sportschoolbezoek – alles telde mee. Aan de hand daarvan schatten de onderzoekers hoeveel energie de mannen dagelijks verbruikten. Om het in hun jargon te zeggen: ze kenden de mannen een Paffenbarger Score toe. Tegelijkertijd ondervroegen de urologen de mannen over hoe goed hun erectie was. Aan de hand van wat de mannen vertelden kenden de urologen ze een IIEF-5 score toe. Hoe lager die is, des te ernstiger is de impotentie.

Het opvoeren van het aantal kilocalorieën dat de mannen wekelijks verbranden naar duizend heeft al duidelijk effect. Het beschermende effect van lichaamsbeweging op de erectie is maximaal als de mannen wekelijks vierduizend kilocalorieën verbranden. Een nog groter verbranding voegt – in ieder geval wat de kwaliteit van de erectie betreft – niets toe.

Het positieve effect van lichaamsbeweging op de seksuele vermogens wordt beter zichtbaar als de onderzoekers hun mannen eerst onderverdelen aan de hand van hun Paffenberger Score. Daarna nemen ze van elke groep mannen het kwart met de grootste potentieproblemen. Van al die kwarten bepalen ze dan de gemiddelde IIE-5-score.

De onderzoekers vermoeden dat lichamelijke activiteit in de bloedvaten de aanmaak van ‘het goede radicaal’ stikstofmonoxide of NO verhoogt. NO heeft een vaatverwijdende werking.

Bron: Ergogenics

14 reacties op “Gezondheid: Beweging beschermt mannen tegen impotentie”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Het is wel fijn dat alle vormen van bewegen meetellen.

 2. Cornelis zegt op

  Ik stap straks nog maar eens op de mountainbike om een paar duizend calorieën te verbranden!

  • hans Pronk zegt op

   Helaas, helaas, van fietsen krijg je prostaatkanker….
   http://online.liebertpub.com/doi/full/10.1089/jomh.2014.0012

   • Cornelis zegt op

    Een nogal stellige conclusie – en eentje die in het onderzoeksrapport niet wordt getrokken.

    • Hans Pronk zegt op

     Okay, okay, het is inderdaad niet 100% zeker dat je prostaat kanker krijgt. Maar als je 8 uur per week fietst neemt de kans daarop met 73 tot 2076% toe met een betrouwbaarheidsinterval van 95% (zie tabel 3). En omdat de opzet van het onderzoek zodanig was dat er veel ruis in de resultaten kwam mag je zonder meer aannemen dat het in werkelijkheid nog veel erger is want ruis zorgt ervoor dat verschillen kleiner worden. Je kan rustig aannemen dat de kans op prostaatkanker met een factor 20 omhoog gaat door veel fietsen (op latere leeftijd).
     Het is ook goed te weten dat bij mannen prostaatkanker de meest voorkomende kankersoort is, in fietsend Nederland althans.
     Dus nogmaals: helaas, helaas…..

     • Cornelis zegt op

      Ik ben wat terughoudend in het kort-door-de-bocht interpreteren van onderzoeksresultaten, zeker in een geval als dit waarin in de samenvatting van het rapport ook al wordt aangegeven dat het de allereerste keer is dat er een associatie wordt waargenomen tussen fietsen en prostaatkanker en dat daarom verder onderzoek nodig is.
      Vervolgens worden in de uiteindelijke conclusies de onzekerheden als volgt beschreven:
      ‘The findings suggest a graded association between cycling and risk of prostate cancer, but whether this is a definitive association related to causation or diagnosis remains to be seen.’

      Ik hang m’n fietsje dus voorlopig nog maar niet aan de spreekwoordelijke wilgen……………………..

      • Hans Pronk zegt op

       Moderator: Niet chatten svp.

 3. Jack G. zegt op

  Dat betekent dat al die hulpstoffen gemaakt van allerlei wilde dieren en wilde kruiden niet meer nodig zijn voor de Thaise man. Zien wij straks alle Thaise mannen naast hun westerse collega zwoegen in de sportschool en op de mountainbike?

 4. robert zegt op

  Dus de volgende keer gewoon lopend naar soi cowboy of nana plaza en met de taxi naar huis

  • TheoB zegt op

   Als je er rennend naar toe gaat kom je (er) sneller. 🙂

 5. Ron Bergkotte zegt op

  Ik meen eens gelezen te hebben dat mannen bij een serieuze partij sex ca. 200 kilocalorieën verbranden dus 2,25 keer per dag……………………………. Lekker bewegen toch ?

  • Sir Charles zegt op

   Zoals het artikel ook duidelijk als preventie wil aangeven is dat veel (oudere) mannen die ‘beweging’ niet of nauwelijks meer kunnen maken omdat ze voorheen onvoldoende bewogen…

 6. LOUISE zegt op

  Hallo redaktie,

  Nu begrijp ik het.

  Elke keer zie ik hele rijen farangs hardlopen en tussendoor oefeningen doen.
  Ik begreep het niet, dat dit ineens zo populair geworden was.
  Maar het bahtje is gevallen.
  Mijn dank daarvoor.

  LOUISE

 7. Martin Chiangrai zegt op

  Wat niet vermeld wordt is dat vele mannen op die leeftijd vaak geneesmiddelen voorgeschreven krijgen (zie bijwerkingen van Crester en Ezethrol) die statines bevatten, die naast een grote kans op Alzheimer, suikerziekte en Parkinson een absolute minimalisering geven van de libido van de man. Gezien de conclusie van bovenstaand artikel zouden deze mannen helaas per dag twee keer zo veel moeten fietsen, maar als ze dan thuis komen na zo’n lange tocht van pakweg 3 uur tijd is hun partner allang weg omdat ze niet zo lang kon wachten om te gaan shoppen!Dus voor niets gefietst, alleen maar calorien kwijt en de rest niet!

  Een vriend van mij waarvan ik vermoed dat alles 100% in orde is, fietst o.a. ook veel, vroeg mij onlangs of ik het verschil wist tussen een man in eigen land en diezelfde man in Thailand? Zelf kwam ik niet verder dan een paar algemene opmerkingen, maar hij zij:” In Nederland kan een man blij zijn als hij een keertje seks heeft en in Thailand is hij blij als hij een keertje kan overslaan”, aldus mijn vriend, hij is zo terug van het fietsen.

  Martin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website