In een tropisch klimaat zoals in Thailand krijg je, door de warmte en hoge vochtigheid, meer te maken met bepaalde kwaaltjes zoals voetschimmel (ook wel zwemmerseczeem genoemd).

De schimmel komt veel voor in een warme, vochtige omgeving. Zoals in zwembaden, sauna’s en sportgelegenheden. Schimmels kunnen groeien in de huid, nagels of haren. Voetschimmel (tinea pedis) vind je vooral op de warme vochtige huid tussen de tenen. De infectie wordt meestal veroorzaakt door Trichophyton of Epidermophyton. Voetschimmel komt veel voor, zeker 10 procent van de bevolking lijdt eraan. Van de volwassen mannen schijnt zelf 20 procent het te hebben.

Zo herken je het probleem

Een infectie begint meestal tussen je vierde en vijfde teen. Roodheid, grijs-witte huidschilfertjes en jeuk zijn veelvoorkomende symptomen. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën groeien, met een onaangename geur tot gevolg. De plek waar de schimmel begint, is vochtig en wit van kleur. Er kan een kloof of losse velletjes ontstaan.

Je moet zwemmerseczeem behandelen. Doe je dat niet, dan kan de schimmel zich verspreiden over je hele voet. Vaak ontstaan dan rode schilferende plekken aan de rand van de voet of op de voetzool. Soms met blaasjes en puistjes. Ook het eelt van je voet kan dikker worden en er kunnen kloven ontstaan.

Hoe ontstaat voetschimmel?

Schimmels zijn overal aanwezig, maar vooral de vloeren van zwembaden, douche- en sportruimtes zijn plekken waar je gemakkelijk geïnfecteerd kunt raken. De schimmel moet daarvoor wel eerst de huid binnendringen en uitbreiden en gelukkig is de huid vaak in staat om zichzelf te beschermen. Soms werkt het beschermingsmechanisme van de huid echter minder goed, bijvoorbeeld:

 • als de huid geïrriteerd of beschadigd is;
 • als de huid verweekt is door vocht of warmte;
 • als de huid wordt gewassen met zeep.

Ouderen, mensen met een verminderde weerstand of mensen met diabetes mellitus zijn gevoeliger voor schimmelinfecties. Als de schimmelsporen de huid hebben geïnfecteerd, krijg je niet altijd meteen klachten.

Risicofactoren

Voetschimmels voeden zich met de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag. Ze planten zich voort door middel van sporen die onder gunstige omstandigheden weer kunnen uitgroeien tot schimmels. Risicofactoren hiervoor zijn:

 • zweetvoeten;
 • zomermaanden;
 • tropisch klimaat;
 • vochtige openbare bad- en wasgelegenheden (zwembad, sauna, sportschool, kleedkamers enzovoort).

Een besmetting is snel gebeurd

De schimmel wordt overgebracht via de huidschilfers van mensen die al besmet zijn: de schimmel zit namelijk in deze schilfertjes. Als ze loslaten, komen ze terecht op de vloer van bijvoorbeeld een zwembad of douche en kan de schimmel je besmetten. Ook op je eigen badkamervloer kun je dus voetschimmel oplopen. Zeker als je een huisgenoot hebt die de aandoening al heeft. Contact met schimmels is moeilijk helemaal te vermijden. Het is ook lang niet altijd mogelijk om te achterhalen waar je de schimmelinfectie hebt opgelopen.

Behandeling

De meeste voetschimmels zijn oppervlakkig en kunnen geen kwaad. De diagnose wordt meestal met het blote oog gesteld, maar de huidschilfers kunnen ook onder de miscrocoop bestudeerd worden. De schimmel kun je behandelen met een antischimmelcrème, -zalf of -poeder. Veel van deze producten zijn zonder recept te krijgen bij de apotheek of drogist. Je moet ze meestal twee keer per dag dun aanbrengen op en ook rond (2 centimeter) de plek. De schimmel kan zich namelijk al verder uitgebreid hebben, dan je kunt zien.

Een antischimmelmiddel geeft gemiddeld na twee tot vier weken effect. Puistjes en blaasjes hebben vaak iets langer nodig om te herstellen, datzelfde geldt voor de dikke huid van de voetzolen. Het is belangrijk om de crème of zalf te blijven gebruiken tot de huid genezen is. Vermindert de infectie niet? Neem dan contact op met je huisarts.

Antischimmelpillen

Bij een voetschimmel die diep in de huid zit, worden soms antischimmelpillen – zoals itraconazol en terbinafine – voorgeschreven. Dit zijn zware medicijnen met redelijk wat bijwerkingen. Zo mag je deze middelen niet slikken als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kan het de anticonceptiepil minder betrouwbaar maken en versterkt het juist de werking van sommige andere geneesmiddelen.

Een voetschimmel kan gemakkelijk terugkomen. Het is dus belangrijk om onderstaande tips te blijven volgen. Een terugkerende schimmelinfectie kun je gewoon op dezelfde manier behandelen.

Voorkomen van voetschimmel

Voorkomen is beter dan genezen. De volgende tips kunnen je helpen om de groei van schimmels tegen te gaan en nieuwe schimmelinfecties te voorkomen:

 • Was je voeten het liefst zonder zeep. Gebruik je toch zeep, spoel je voeten daarna goed af.
 • Droog na het wassen je voeten ook goed af, ook tussen je tenen. Tussen de tenen kun je ook gebruik maken van talkpoeder.
 • Zorg dat je voeten droog blijven.
 • Trek elke dag schone katoenen of wollen sokken aan.
 • Draag goed ventilerende, niet te nauwe schoenen. Kies voor sandalen, linnen of leren schoenen en probeer het dragen van gesloten schoenen van rubber of plastic (Crocs) te vermijden.
 • Laat je schoenen na het sporten goed drogen.
 • Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen. Zeker in vochtige ruimtes, zoals zwembaden.
 • Als je de schimmel hebt, is het aan te raden je sokken op een hogere temperatuur te wassen.
 • Wanneer je met blote voeten in je schoenen loopt, moeten ook je schoenen ontsmet worden. Dit kan met speciaal poeder.

Bron: Gezondheidsnet.nl

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Tropisch Thailand: Pas op voor besmettelijke voetschimmel”

 1. stephan zegt op

  het zou misschien handig zijn om het middel wat nodig is in de thaise taal te vertalen zodat wij hiermee naar de apotheek kunnen gaan. Vast hartelijk bedankt

  • ronnyLatPhrao zegt op

   DAKTARIN. Is hier in Bangkok toch zeer makkelijk te verkrijgen .
   Is ook gekend en noemt in het Thai ook DAKTARIN.
   http://www.daktarin.be/

 2. William zegt op

  Enkele jaren geleden had ik voetschimmel, opgelopen vermoedelijk in de sportschool. Het is vaak hardnekkig. Een zalfje, een poedertje van de dokter maar de schimmel bleef aanwezig.
  Tijdens de overwintering in Hua Hin liep ik vaak langs het strand, op blote voeten op de vloedlijn. Ik had eens gehoord dat het zeewater genezend zou zijn voor voetschimmel.
  En inderdaad, na een of twee maanden was de voetschimmel volkomen verdwenen en tot op heden niet meer teruggekomen.

 3. Jaap zegt op

  Gewoon over je voeten plassen is een prima middel ertegen.

  • Khun Peter zegt op

   Ja natuurlijk, in laten stralen door Jomanda werkt ook goed. Of voortaan op je handen gaan lopen.

 4. Peter zegt op

  Hallo, Graag zou ik een naam hebben van de zalf in Thailand.
  Gr. Peter

 5. Joost Mous zegt op

  Er is een middel “Lamisil once” dat erg effectief is en dus maar een keer gebruikt hoeft te worden.
  Het is duur maar afdoende. Zeker als je aan zee bent is het niet te doen steeds te moeten insmeren 2 x per dag. Ik neem het alleen wel steeds vanuit Nederland mee omdat ik het in Thailand nog niet op de markt heb gezien.

  • henk zegt op

   lamisil is ook in thailend te koop en veel voordeligger dan hier in nederland. Als ik in thailand ben
   breng ik het altijd mee.

  • Henk@ zegt op

   Vorig jaar betaalde ik voor Lamisil 209 Bht voor een tube van slechts 15 gr., in Nederland betaal je het dubbele voor dezelfde tube.

 6. Kees 2 zegt op

  Als de schimmel tussen je 4e en 5e teen zit, dan kan deze ook redelijk effectief bestreden worden door het daar goed droog te houden gedurende de nacht (en een deel van de dag, want het loopt niet prettig met zoiets tussen je tenen) op de volgende manier: maak een klein rolletje van toiletpapier en stop dat in een U-vorm tussen je 4e & 5e en 3e & 4e teen.
  (En vooraf even goed droog blazen met een föhn.)

  Eventueel gedurende de rest van de dag een antischimmelcrème.

 7. Patrick DC zegt op

  Ik probeerde jarenlang Lamisil, Dactarin en alles wat nog zoal bestaat… zonder resultaat evenwel.
  6 jaar geleden verkocht een apotheek te Phuket me een zalf “DERMAHEU creme” genaamd en ik heb nu al 6 jaar geen enkel probleem meer.
  Ook hier in Isaan is Dermaheu overal te vinden (in tegenstelling tot Daktarin) , prijs was ongeveer 60 Bath voor een tube.
  Het zijn lichtblauwe tubes met een donkergroene terkst.
  Dermaheu is : Anti-inflammatory, Anti-Bacterial en Anti-Fungal.

 8. Ivo zegt op

  -Sokken/voeten/schoenen inpoederen met een mengsel van talkpoeder en daktarin. Een mengsel want daktarin maakt schimmels stuk, maar om te voorkomen is maar een beetje nodig. Hoofdreden blijft om je voeten dus droog te houden en de huid stevig. Let op met goretex!

  Alternatieve hoek.
  -Voeten insmeren met Extra Virgin kokosolie, geen grap, kokosolie heeft een sterk antiseptisch aandeel, maar je moet de ongerafineerde hebben, maw die naar kokos ruikt.
  -Toch schimmels, dan wil teatree olie ook wel eens helpen.
  -Vicks VapoRub, werkt ook, zeker met schimmelnagels te doen (wel minstens 6 maanden doen).

  -Zowel kneipp als Gehwoll hebben specifiek zalf om je voeten te onderhouden. Ze blijven frisser, alweer minder kans op ellende

  -Katoenen sokken gelijk wegmikken, die houden nl te veel vocht vast! Wol of synthetisch
  -Er zijn speciale dunne ondersokken die vocht van de huid halen, werkt ook goed onder een wollen sok, maar ze stinken zeeeeeeeer snel ook bij dagelijks wassen Die wollen is na een week nog ok, maar is in de moesson nooit helemaal droog te krijgen.

  -Goretex in je sloffen lijkt leuk, maar zeker als ze vervuilen is het net een plastic zak, buiten droger dan binnen. Ze met regelmaat wassen helpt, beter is geen waterdicht membraam, maar open ademende schoenen. Is met name in regenseizoen best lastig kiezen.

  -Schoenen droger met een ventilatortje en ozon/uv verfrist schoenen en maakt bacterieen kapot.

 9. Petervz zegt op

  Ik heb sinds klein jongetje last gehad van voetschimmel. Jarenlang allerlei zalfjes en cremes gesmeerd. Hielp altijd tijdelijk wel maar kwam een paar maanden later altijd weer terug.
  Een paar jaar geleden werd ik gewezen op Aluin (in het thais Sarn Som สารส้ม). Dit kan je gewoon op de markt kopen in een kristal vorm en kost 20 baht per kilo. Aluin lost volledig op in water. Je voeten een paar dagen in een Aluin voetenbadje en je bent er volledig vanaf. Vrouwen kennen het vaak wel omdat het ook zeer goed werkt tegen slechte lichaamsgeur, bv onder de oksels.

 10. Lung addie zegt op

  Ik “had” er soms last van in Belgie, tot heden nog nooit hier in Thailand. Loop hier meestal blootvoets en draag zelden of niet gesloten schoenen.

  Ik behielp me toen met : gewoon iso-betadine tussen de tenen en na max 2 dagen was het opgelost.
  de schoenen, sokken en voeten droog houden gebeurde met boorzuur kristallen ( schilfers) H3BO3…. je kan dit gewoon bij de drogist kopen. Dagelijks een beetje poeder in de schoenen en in de sokken en steeds droge voeten.
  Zoals hierboven reeds gemeld : ALUIN kan ook helpen.

 11. odilon zegt op

  Ik wil nog iets toevoegen omdat ik het zelf heb meegemmakt.
  Heb lange tijd deze problemen meegemaakt,ik ging niet meer gaan zwemmen,ik heb volledig de badkamer gekuist met ontsmettingsmiddel.
  Dit alles loste de zaak niet op,tot de dag dat mijn ogen valde over het tapijt in de slaapkamer.
  Het tapijt weggedaan en de zaak was opgelost,kon na 8 dagen terug dageijks gaan zwemmen.
  Goede raad rent nooit kamers met tapijten je weet nooit wie daar allemaal heeft gewoond.

 12. Ronny Cha Am zegt op

  Het beste bestrijdingsmiddel is azijn. Gewoon met een kleine verstuiver twee maal per dag en alle schimmels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gewone schimmel verdwijnt op 1week en schimmelnagels op 2 a 3 maanden. Succes met de zachte voetjes terug!

 13. Pieter zegt op

  Wat ik al jaren gebruik is de creme genaamd Canasone, kost ongeveer 80 thb en voldoet bij mij perfect.
  Een andere plaats waar de schimmel ook voorkomt is in de liezen, en ook daar helpt het middel prima tegen.
  Feit is, dat de schimmel n.v.v.t steeds weer terug komt.
  Ook wil ik vermelden, dat mijn voeten gevoelig zijn voor bacterien, en om die reden draag ik altijd sokken, loop op slippers/sandalen en heb sinds dien niet veel last meer van ontstekingen aan m’n voeten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website