SweetLeMontea / Shutterstock.com

In Nederland heeft de arts Ester Bertholet het behandelpaspoort ontwikkeld. Volgens Ester hebben veel mensen niet goed nagedacht over hun behandelwensen en overkomt een behandeling hen plotseling.

“Als je ziek bent en of om 3.00 ’s nachts op de spoedeisende hulp zit, maak je soms niet de goede keuzes. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de vraag wat je wilt als je ziek bent, vóórdat je ziek wordt”.

Wanneer iemand ziek wordt, valt er meer te kiezen dan mensen vaak denken. Zo zou iemand zelf kunnen beslissen of hij terughoudend wil zijn met bijvoorbeeld medicijnen, reanimatie of ziekenhuisopname. Het Behandelpaspoort kan ook als wilsverklaring worden gebruikt. Let wel op, dit is afhankelijk van het land waar je woont.

In Nederland is het Behandelpaspoort in samenspraak met een grote groep ouderen ontwikkeld om van te voren na te kunnen denken en te praten over wensen ten aanzien van behandeling en zorg. Het behandelpaspoort is bedoeld als hulpmiddel, een boekje ter grootte van een paspoort waarin vragen staan, die mensen kunnen gebruiken om samen met hun naasten (vrienden of familie) en de huisarts na te denken over wat ze al dan niet willen.

Lees verder: www.stichtinggoed.nl/zorg/behandelpaspoort-ook-handig-in-het-buitenland/

6 reacties op “Behandelpaspoort ook handig in het buitenland”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Goed idee,heb er.belangbij voor Thailand.
  Voorlopig heb ik het zo.gedaan,op een A 4tje.
  In case of emergenie.
  copi paspoort,mijn verzekering maatschappij , wie ze moeten waarschuwen,dat ik sedatie wil indien ik geen normale leven meer kan lijden,of erger pijnen heb,of om mijn alleen maar om mijn leven te rekken.
  Hans van Mourik
  Alles in het Engels vertaald.
  Dit heb ik altijd bij mij,in mijñ heuptasje.
  Hans van Mourik

 2. Hans van Mourik zegt op

  PS.ook nog.het adres naar welk ziekenhuis ik wil,omdat daar al mijn medische.gevens liggen.
  Hans van Mourik

 3. PaulW zegt op

  Ik heb vorig jaar een last will laten opstellen via een lawyer in Thailand. En zat ook te denken aan een z.g. living will. Dat is een document in grote lijnen wat Hans van Mourik aangeeft.
  De lawyer heeft mij een voorbeeldje gegeven van zo’n living will opgemaakt voor een Amerikaans persoon. 3 kantjes tekst waarin allerhande apparatuur wordt beschreven waar ik in m’n leven nog nooit van heb gehoord. Ook dat beademings apparatuur niet mag. Leuk als je net een coronaatje hebt opgelopen. Enfin, verschrikkelijk ingewikkeld. Heb ‘t ook maar gauw terzijde gelegd voor nadere bestudering op een winter avond (Die hier nooit is, haha) Wat ik niet weet is of een zelfgeschreven documentje hier in Thailand geldig is cq rekening mee wordt gehouden als het noodlot toeslaat. Weet iemand dat? Kan een zelf opgemaakt document of moet dat opgesteld zijn door een lawyer zoals een last will.
  Paul Wijmenga

  • l.lagemaat zegt op

   In de ziekenhuizen zijn “Last Will” formulieren verkrijgbaar.

   Slechts 2 A4 met een aantal begrijpelijke vragen in het Engels.
   Een Ned. exemplaar is beschikbaar, alleen als voorbeeld niet om in te vullen.
   Als dit ingevuld is mede door 2 getuigen kan het ingeleverd worden bij het ziekenhuis.

   Alleen voor een testament is een lawyer nodig.

 4. Tim zegt op

  Een Living Will is geregeld onder de Thaise wet en moet aan strenge normen voldoen. De Living Will moet in een Thais ziekenhuis geregistreerd worden.
  Voordat dit document wordt opgemaakt doet men eerst een MMSE (Mini Mental State Examination) om te jkijken of je gezond van geest bent .
  Er moeten 2 getuigen (en de dokter) tekenen. De eerste getuige is een familie lid, de tweede kan iedereen zijn.
  De eerste getuige neemt de beslissingen als de patient dit zelf niet meer kan doen.
  Een zelf geschreven briefje heeft in Thailand geen waarde.

 5. Hans van Mourik zegt op

  Wat ik altijd bij heb ,is eigenlijk alleen maar informatief.
  In die 21 jaar dat ik hier bent,1x gebruik van gemaakt en niet in Thailand,maar in Leeuwarden.
  Kreeg in 2018 een spontane hersens beroerte,aan de linkerkant helemaal verlamt en prate met dubbele tong.
  DE man die het zag,heeft gelijk 112 gebeld,vroeg aan mij of ik ook gegevens had,wees naar mijn heuptasje.
  Terwijl hij met mij bezig was,kwam de ambulance en de politie,werd door ambulance hulpverlener geholpen,terwijl de politie in mijn auto zocht.
  Omdat ik al mijn gevens bij mij had,konden ze het doorgeven aan het ziekenhuis,bij het ziekenhuis hadden ze gelijk mij geholpen en 1 van mijn kinderen gewaarschuwd.
  Doordat ze mijn sofinummer hebben wisten ze gelijk mijn huisarts en waar ik verzekerd bent.
  Inprincipe vergemakelijk ik de hulpverleners.
  Hans van Mourik


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website