Het jaar 2016 is een feit. Begin van het jaar is er tijd voor bezinning en goed voornemens. Het populairste goede voornemen is afvallen. Geen wonder, want bijna de helft (48,3%) van alle Nederlanders kampt met overgewicht!

De overtollige kilo’s zijn lastig en leveren gezondheidsproblemen op.  Toch blijkt het moeilijk om de goede voornemens vol te houden. Zo’n 64 procent van de Nederlanders is wel van plan om per 1 januari meer te gaan sporten en gezonder te gaan eten. Slechts 32 procent blijkt de goede voornemens echter vol te houden.

Wil je een paar kilo’s kwijt? Dit zijn een paar basisregels die belangrijk zijn:

1. Stop met lege calorieën
Als je wilt afvallen, begin dan met het weglaten van lege calorieën. Dat zijn om te beginnen toegevoegde suikers. Je hebt ze écht niet nodig, ze leveren alleen maar calorieën en geen vitamines, mineralen of vezels. Dus weg met koek, snoep, frisdrank. Stop of verminder ook de alcoholconsumptie. Dat levert je lege calorieën op en verhoogt bovendien ook nog de zin in snacken. Als je dit toepast voorkom je veel overbodige calorieën.

2. Drink veel water
Water drinken voor het eten helpt om af te vallen, zo blijkt uit onderzoek. Dat komt waarschijnlijk omdat het de maag al vult, waardoor je minder eet bij de maaltijd. Sommige dranken, zoals vruchtensap, frisdrank en gezoete yoghurtdranken, leveren ongemerkt veel calorieën laat die staan..

3. Eet veel eiwitten en vezels
De voedingsstof die het meest verzadiging geeft, is eiwit. Als je meer eiwitrijke producten toevoegt aan je maaltijden, heb je minder snel weer honger. Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn kwark, yoghurt, kaas, eieren, vis, vlees en peulvruchten. Vezelrijke producten houden je maag ook lekker lang bezig. Je vindt veel vezels in volkoren graanproducten, fruit, groenten, peulvruchten, noten en aardappelen.

4. Beweeg minsten een uur per dag
Een half uur bewegen per dag is de norm voor gezonde mensen. Als je wilt afvallen, is dat volgens deskundigen niet genoeg. Streef naar een uur per dag. Bouw het langzaam op en zoek je beweging juist in het dagelijkse leven: wandelen, tuinieren, op de fiets boodschappen doen. Alles telt mee.

5. Groenten: eet er veel van!
Van groenten eet je echt nooit te veel. Ze bevatten nauwelijks calorieën en zitten wel vol met voedingsstoffen als vitamines, mineralen en vezels. Echt het tegenovergestelde van de lege calorieën dus. Streef naar minimaal 200 gram groenten per dag, maar (veel) meer is ook een goed idee. Eet groenten bij de lunch, het avondeten en tussendoor. Als bij het avondeten de helft van je bord gevuld is met groenten, dan ben je goed bezig!

6. Eet minder grote porties en laat toetjes staan
Kijk eens naar de hoeveelheid op je bord. Ben je in de loop van de tijd niet steeds meer gaan eten? Je maag rekt daardoor uit, wordt groter en het duurt langer voordat je verzadigd bent. Neem een boterham minder. Vervang aardappelen en grote stukken vlees voor meer groenten. Twee keer opscheppen moet je zeker niet doen. Het duurt minstens een kwartier voordat je maag het signaal aan je hersenen afgeeft dat je ‘vol’ bent. Eet daarom langzaam en wacht een tijdje alvorens je besluit om meer te eten of een toetje te pakken. Een toetje heb je niet nodig en zorgt voor extra calorieën.

Heb jij nog een goede tip voor de lezers? Geef een reactie!

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Afvallen een goed voornemen voor het nieuwe jaar!”

 1. John Chiang rai zegt op

  Goede voornemens beginnen in je hoofd en meestal niet op papier. Iemand die ook in zijn hoofd overtuigd is dat hij wat veranderen moet in zijn leven,verhoogd zijn kans op werkelijk resultaat. Als iemand zegt dat hij proberen wil iets te veranderen,is bij het woord ,,proberen” het mislukken reeds hoorbaar. Iemand die in zijn hoofd werkelijk overtuigd is,dat hij iets veranderen wil, gebruikt veel vaker het woord ,,moeten”zodat in het begin de wil naar werkelijke verandering reeds duidelijk hoorbaar is. Die mensen die toch moeilijkheden hebben met het minimaliseren van maaltijden,helpt ook een verandering in het dagelijkse bewegings patroon. Waar een roltrap is,kun je ook een normale trap nemen,en in plaats van een auto,kun je bijv. wandelen,of in plaats van een bromfiets,een normale fiets gebruiken. Vaak geld voor het afnemen een gouden regel,nooit meer caloriën tot je nemen,die je werkelijk verbruikt. Een nieuw bewegings patroon aan te wennen ,is vaak veel eenvoudiger als jarenlange oude eetgewoonte af te wennen,en heeft uiteindelijk ook een resultaat.

 2. joop zegt op

  Ik heb geen goede voornemens want die heb ik Jaren geleden al gedaan.
  Ben gestopt met roken en het nttigen van alcohol nu heel soms een klein flesje bier.
  Drink geen frisdranken alleen water en koffie.
  Eet verder alles wat ik lekker vind daarbij hoort veel fruit ,groente en bladkruiden.
  Heb 1 maand geleden hier in Chanthaburi nog een gezondheidstest gedaan en alles piekfijn in orde.
  Dus 2016 is voor mij al goed .

 3. Sir Charles zegt op

  Naast meer bewegen/sporten óók geheel stoppen met roken en alcohol, geen smoesjes gewoon doen zo moeilijk is dat niet!
  Buitendat is het ook nog bevorderlijk voor het libido wat goed uitkomt met name voor die mannen wiens Thaise vrouw/vriendin vele jaren jonger is… 😉

 4. Peter zegt op

  In 2014 ben ik naar Thailand gekomen om aan mijn fitheid te werken.
  Bij het traplopen merkte ik dat ik na 1 verdieping al begon te hijgen; dat was voor mij een trigger om er wat aan te doen.
  In 90 dagen ben ik 24 kilo afgevallen, bij Tiger Muay Thai in Phuket.
  Door goed te eten en te sporten, volledig natuurlijk.
  Hier (ik woon er ondertussen vlak bij) is een hele Soi gericht op (vecht-)sporten: Soi Ta Iad.

  Wat ik heb gezien is dat je dieet belangrijker is dan het sporten als je af wilt vallen.
  En, goede voornemens zijn exact dat: voornemens.
  Zoals een eerdere reactie omschrijft, je moets iets niet ‘willen’ of ‘proberen’, alleen ‘doen’ werkt.

  • Sir Charles zegt op

   Leuk dat je dat aanhaalt Peter. Heb zelf ook bij Tiger getraind, niet zozeer om af te vallen maar voor het Muay Thai-boksen.
   Wil er eigenlijk meer medezeggen dat daar niet alleen vechtsporttrainingen gegeven worden maar ook fit- en conditietrainingen voor degenen die willen afvallen. Heb het verscheidene expats er al op gewezen ‘had dat veel eerder moeten doen’ is dan de response en willen er vaker enkele weken heen.
   Kortom kan het een ieder aanraden bovendien een binnenlandse vlucht met een budget-airliner is niet zo duur dus dat kan het excuus niet zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website