De meeste van ons hebben er last van: een buikje of een beginnend buikje. Ook uw redacteur kampt met het probleem. Sommigen noemen het een bierbuik. Wel, van bier krijg je geen buik maar de calorieën in bier helpen wel mee om een zwembandje te creëren. 

Is het erg zo’n buikje? Fraai is het natuurlijk niet, afgezien daarvan is het ook ongezond. Een te veel aan buikvet kan leiden tot hartproblemen, diabetes type 2, insulineresistentie en sommige vormen van kanker. Als je te veel buikvet hebt, is wel een belang er iets aan te doen. Vet verliezen in die zone is lastig. We noemen de belangrijkste redenen.

Leeftijd
Als je ouder wordt, verandert je lichaam. Zo wijzigt ook – van mannen én vrouwen – de stofwisseling. Naarmate de leeftijd vordert heb je minder calorieën nodig om het lichaam normaal te laten functioneren. Door alle veranderingen van hormonen is het lastiger – maar niet onmogelijk – om af te vallen.

Bewerkte voedingsmiddelen
Als je van je buikvet af wilt, zul je bewerkte voedingsmiddelen moeten vermijden. Neem dus bijvoorbeeld geen koek, snoep, chips, friet en toetjes. Maar neem vers fruit, groente, noten en volkorenproducten. Minder bier of wijn is natuurlijk nooit verkeerd. Vervang frisdrank voor water of thee.

Stress
Heb je last van stress en eet je daardoor meer? Logisch dat je niet afvalt en misschien zelfs wel in gewicht toeneemt. Dat is overigens niet de enige verklaring. Door stress maakt je lichaam meer van het hormoon cortisol aan. Dit hormoon verhoogt de hoeveelheid vet in het lichaam en vergroot de vetcellen.

Te weinig slaap
Uit verschillende studies is gebleken dat een tekort aan slaap of een onregelmatig slaappatroon het risico op overgewicht verhoogt. Ook vergroot slecht slapen de kans op diabetes type 2.

Aanpakken die buik!

Buikvet of visceraal vet is gevaarlijk vet. Het vet dat je lichaam opslaat rond je organen verhoogt je slechte cholesterol, verergert ontstekingen en maakt je minder gevoelig voor insuline. Buikvet is gelukkig ook het vet dat als eerste verdwijnt als je gaat afvallen.

Zeker bij ouderen is het opvoeren van het energieverbruik een betere manier om af te vallen dan minder eten. Een veilige manier om meer te verbranden is bijvoorbeeld fietsen. Dat kan ook op een hometrainer zodat je geen last hebt van de loslopende honden in Thailand.

Bouw het eerst rustig op, maar zorg voor een inspanning waarbij je er flink tegen aan gaat. Uiteindelijk op een intensiteit waarbij je geen gesprek meer kan voeren, maar je de inspanning nog wel langere tijd kan volhouden. Je kan dan in 30/45 minuten 300 a 400 calorieën verbranden. Train 4 tot 5 dagen per week en na 12 weken is je buikje verdwenen!

Bronnen: Gezondheidsnet en Ergogonics

2 reacties op “Een aantal redenen waarom buikvet hardnekkig is”

  1. Sir Charles zegt op

    Ga anders kickboksen in een der vele MuayThai-scholen die Thailand rijk is dus daar kan het niet aan liggen. Padwork met een trainer en of stoten en trappen tegen een bokszak, een betere workout als vetverbranding en om conditie op te bouwen is er niet.
    Dus stap zo’n school binnen en vele kunnen die in zo’n t-shirt rondlopen met de tekst ‘sixpack is coming soon’ met recht gaan dragen. 😉

  2. Jacques zegt op

    Ja een zo’n foto zegt meer dan 1000 woorden. Ik kan er geen begrip voor opbrengen dat er mensen zijn die het zover laten komen om er zo uit te zien. Waarom hebben ze niet wat meer respect voor hun lichaam. Afgezien van (geestes)zieke mensen die je moeilijk het verwijt kan maken dat ze er zo uit komen te zien, is er een aardige groep mensen die in Pattaya de barkrukken warm houdt en die erg hun best doen om er zo uit te zien. Onbegrijpelijk voor mij en jammer voor de mensheid dat er zo weinig discipline is bij deze groep mensen. Ik hoop dat deze doelgroep het verhaal van de redactie ter harte neemt en aan de slag gaat met de aanbevelingen. Het is nooit te laat om tot inkeer te komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website