Ho Chi Minh’s memorial house Nakhon Phanom

Ho Chi Minh, de revolutionaire communistische leider van de vrijheidsbeweging in Vietnam en de stichter van de communistische Democratische Republiek Vietnam, is nog altijd het boegbeeld en inspiratiebron voor Vietnamezen.

Ik hoef hem verder niet te introduceren, op Wikipedia vindt u zijn hele levensverhaal. In de jaren twintig van de vorige eeuw heeft hij tijdens de voorbereidingen van die vrijheidsbeweging ook een poos in Thailand gewoond. In een dorpje vlakbij het noordoostelijke Nakhom Pathom. In die streek wonen nog altijd veel Vietnamezen

Vietnamezen in Thailand

De eerste golf van migranten uit Vietnam begon al in de 18de eeuw, toen katholieken moesten vluchten wegens religieuze conflicten. Zij vestigden zich in de Isaan en werden vele jaren later gevolgd door landgenoten, die de koloniale repressie ontvluchtten. Omdat het dorp vlak bij de grens lag, was Ban Na Chok in de twintiger jaren een hechte Vietnamese gemeenschap toen Ho Chi Minh er arriveerde en er een tijd heeft gewoond in een eenvoudig houten huis met een tuin. Wanneer hij er precies heeft gewoond is niet exact bekend. In een brochure staat, dat hij er van 1923 tot en met 1928 zou hebben gewoond, maar de meeste biografieën spreken van slechts enkele maanden in 1928.

Het huis

Het huis waar Ho Chi Minh, lieftallig Uncle Ho genaamd, bevindt zich dus in het dorp Ban Na Chok, circa 5 kilometer vanuit het centrum van de stad Nakhom Phatom in westelijke richting. Een leuk doel voor een fietstochtje, waarbij u in de omgeving ook een aantal Vietnamese begraafplaatsen kunt bezoeken.

Het huis is nog in zijn oorspronkelijke staat, maar uiteraard wel goed onderhouden. In een klein soort van museum vindt u daarbij ook nog een groot aantal foto’s en op die manier waant u zich in het verleden van – hoe u er ook tegen aan kijkt – een groot leider en vrijheidsstrijder.

Hieronder een aardige video met een impressie van het huis en de inrichting. Al met al een aardig idee voor een middagje fietsen in de omgeving als u toch in de buurt bent.

Bron: o.a. www.thai-blogs.com/2011/01/29/ho-chi-mihns-house-in-thailand

Video

5 reacties op “Het huis van Ho Chi Minh in Nakhon Phanom, Thailand”

 1. eddy zegt op

  Oom Ho heeft ook in Udon Thani gewoond zijn huis is ook hier een museum

 2. Ruud NK zegt op

  Overal langs de Mekong vind je voornamelijk reparatiebedrijven van Vietnamesen. Ook in Nongkhai is een herdenkings monument. De Vietnamesen mochten in Thailand wonen onder de voorwaarde; niet verder van de Mekong dan 12 km. Mijn dorp ligt 12 km van de Mekong wat de rede is dat er nogal veel oud Vietnamesen wonen. Deze mensen hebben inmiddels wel allemaal de Thaise nationaliteit. Onze burgemeester en 2 wethouders zijn oud Vietnamesen.
  In Nakhom vind je grote katholieke begraafplaatsen van oud Vietnamesen.

 3. Marc Dalle zegt op

  In de tekst staat ongewild verkeerdelijk Nakhom Phatom. Moet Nakhon Phanom zijn, zoals in de inleiding wordt geschreven. Nakhon Pathom ligt ten westen van Bangkok op de weg naar Kanchanaburi en het zuiden.

 4. Berbod zegt op

  Er bevindt zich in Ban Na Chok ook een echt museum met stukken en informatie over Ho Chi Minh en het politieke klimaat in die jaren. Dit museum ligt een paar honderd meter van het desbetreffende huisje verwijderd. Mijn vrouw komt uit een dorp 4 km verder, vandaar dat ik bekend ben met deze streek. Een km of 2 verder langs de A22 richting Sakhon Nakhon (bij de grote kruising met stoplichten links) ligt trouwens ook een heel mooi aquarium.. Met een fiets allemaal goed te doen.

 5. Eric Donkaew zegt op

  Ome Ho hield er een nogal opmerkelijke hobby op na: Amerikaanse auto’s. Hij had er een stuk of zes. De glimmende mobielen zijn nog steeds te zien in een museumpje in Hanoi ten faveure van de vrijheidsstrijder. Daar ligt de man ook opgebaard en is zijn woning, inclusief inrichting, te zien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website