Bron: Wikimedia

Wat velen misschien niet weten is dat een Belg de meest invloedrijke Europeaan is in de geschiedenis van Thailand. Gustave Rolin-Jaequemyns was adviseur van koning Chulalongkorn (Rama V). 

Rolin-Jaequemyns, een gewezen Belgische minister van Binnenlandse Zaken, was van 1892 tot 1901 algemeen adviseur van de toenmalige Thaise koning. Hij legde de fundamenten van het moderne Thaise rechtstelsel en staatsapparaat. De Thai eren hem als één van de sleutelpersonen die ervoor hebben gezorgd dat Thailand nooit gekoloniseerd is geweest.

Zijn verdiensten leverden hem in 1898 de titel van Chao Phya Abhai Raja op, de hoogste adellijke titel die ooit aan een buitenlander werd toegekend.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Belg Gustave Rolin-Jaequemyns meest invloedrijke Europeaan in geschiedenis van Thailand”

 1. Joseph Jongen zegt op

  Ook in Nederland stond Baron Gustave Rolin Jaequemijns in die tijd in hoog aanzien. De bekende Nederlandse rechtsgeleerde A.M.M. Montijn (1863-1934) promoveerde 30 juni 1887 op het proefschrift “Aantekening op de leer van het Internationaal privaatrecht”. In Het Vaderland, Staats- en letterkundig Nieuwsblad van 6 maart 1934 staat letterlijk te lezen dat aan dit proefschrift van Montijn in de “Revue de droit international et de Legislation comparee” een artikel is gewijd door niemand minder dan G. Rolin Jaequemijns.

 2. Gerorges zegt op

  Was ook burgemeester van TIENEN en directeur van het SUIKERFABRIEK daar.

  • Damiaan zegt op

   De Gustave Rolin-Jaequemyns waar het hier over gaat is zeker nooit burgemeester van Tienen geweest en ook niet de directeur van de gekende suikerfabriek aldaar.
   Overigens in de lijst met burgemeesters van Tienen sedert 1830 is geen Rolin-Jaequemyns te vinden.: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_burgemeesters_van_Tienen
   U verwart met Robert Rolin-Jaecquemyns die gemeenteraadslid is geweest in Tienen en via zijn huwelijk ook verwant was aan de één van de grote aandeelhouders van de suikerfabriek.
   Robert was een achterkleinzoon van Gustave. Zie:http://www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_20131007_005

   Een goed artikel – Een comparatist in het land van de witte olifant – over Gustave Rolin-Jaequemyns door Professor em. Herbots van de rechtsfaculteit van de K.U. Leuven vind je hier: https://www.law.kuleuven.be/jura/art/38n4/herbots.htm

   Wat google allemaal niet kan….

 3. Paul Schiphol zegt op

  Een Belg mag dan wel de belangrijkste adviseur geweest zijn, maar al in 1604 kwamen de eerste twee Hollandse handelslieden, Cornelis Specx en Lambert Jacobsz Heijn, in Siam bij de toenmalige hoofdstad Ayutthaya aan. Met de door de VOC georganiseerde handel hebben ook de Hollanders (toen nog geen Nederlanders) een belangrijke bijdrage aan de Thaise ontwikkeling gegeven.

  Van 1613 tot 1767 was in Ayutthaya (ook wel Ajodja, Judia of Judea), de factorij (het hoofdkantoor) van de VOC gevestigd. Met als belangrijkste producten: sappanhout, tin, dierenhuiden en rijst. In factorij Patani (Pattani), in bedrijf tussen 1602 tot 1623 was peper het belangrijkste product. Ook in Sangora (Songkhla), had de VOC een factorij van 1607 tot 1623. Ligor (Ligoor, nu Nakhon Si Thammarat), een factorij tot 1756. hier waren de belangrijkste producten: tin, sappanhout en ivoor.
  De eerste Hollandse handelscontacten met Siam dateren al van November 1601 toen de schepen ”Amsterdam“ en ”Gouda“ tijdens de Tweede Schipvaart van de Oude Compagnie (één van de zgn.Voorcompagnieën) in Patani aankwamen.

  Bron: VOCsite.nl

  En ach zo erg is dat links rijden toch niet, het went snel, overigens het grootste deel van de wereldbevolking rijdt trouwens links. Naast Engeland, o.a. Australië, Japan, India, Indonesië, Maleisië en natuurlijk Thailand en dan ben ik beslist nog niet compleet.

  • David H. zegt op

   Groot deel kan wel , maar niet het grootsTE deel denk ik zo , Amerika rijdt al zeker rechts ….Brazilie…?? Rechtsrjders schijnen toch de meerderheid te zijn
   http://io9.com/why-do-most-people-on-earth-drive-on-the-right-side-of-511191493

   En hier het bewijs dat de Overgrote meerderheid rechts rijd , map en lijst , vele vroegere Britse kolonies hebbenzich al bekeerd tot rechts zo te zien …
   http://www.worldstandards.eu/cars/list-of-left-driving-countries/

   Als ik in Cambodia kom , voel ik me eigenaardig genoeg beetje meer thuis…… zelfs op politiebureel het woordje “Gendarmerie” gezien ….. thuisgevoel voor Belgen hierin zeker ….

  • Marc zegt op

   Een beetje een verkeerde voorstelling over onze lage landen toen , toen vormden we 1 gebied “de lage landen” het huidige Nederland en Belgie samen dus , Belgie noemden ze toen de zuidelijke Nederlanden

 4. Labyrinth zegt op

  Wikipedia pagina voor Gustave Rolin-Jaequemyns:

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Gustave_Rolin-Jaequemyns


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website