The Bangkok Times, een Engelstalige krant in Bangkok rond 1900

Door Tino Kuis
Geplaatst in Geschiedenis
Tags:
19 augustus 2012

Voor het eerst uitgegeven in 1887 ontwikkelde het zich tot een dagblad in 1900. Het bestond uit een 6 pagina’s, voor driekwart gevuld met advertenties.

Er was internationaal nieuws, zoals de Boerenoorlog, de gezondheid van de Chineze keizer,de moord op de Amerikaanse president McKinley en het overlijden van koningin Victoria maar bevatte ook veel lokaal nieuws en meer vermakelijke, korte nieuwsberichten. Dat alles geeft een fraai inzicht in het leven van alledag, vooral wat de zorgen en onzekerheden van de expats van die tijd betreft, niet zo heel veel verschillend van nu. Laten we er enige opschrijven. Het is het jaar 1900 of 1901.

***

Hoofdartikel

Hoewel de Europese gemeenschap niet naar een haven in het Verre Oosten, zoals Bangkok, kwam om het leven en de gewoonten van de Siamezen te zien blijft het toch wel merkwaardig hoe weinig belangstelling we tonen voor het leven van de mensen om ons heen. We handhaven strikt onze eigen gebruiken in onze eigen kleine kring en sluiten ons af van de wijdere gemeenschap. Wij farangs weten nauwelijks iets van het gewone leven van de Siamees. We bezoeken uitbundig Siamees vermaak, georganiseerd door een of ander departement, maar zien daar weinig Siamezen terwijl het geheel volgens Europese maatstaven was opgezet.

***

We kregen bezoek van ene meneer G.M.Schilling die vertelde dat hij een weddenschap had afgesloten die inhoudt dat hij rond de wereld zou wandelen zonder een cent op zak. Van deze scam hebben we eerder gehoord en we hebben ook gezien dat velen niet betaalden.

***

De politie heeft eindelijk actie ondernomen tegen de vrouwen die ‘s nachts op de Nieuwe Weg (nu Charoen Krung Weg) hun prooi zoeken. De Hoofdinspecteur stuurde er een aantal manschappen op af die vier vrouwen en een man arresteerden die vandaag voor de rechtbank zijn verschenen. Het moet niet zo moeilijk zijn dit soort praktijken in Bangkok een halt toe te roepen.

***

Het is te hopen dat, volgens de nieuwe regels van het gemeentebestuur, de eigenaar van een jankende hond, vastgebonden in zijn huis, zal worden doodgeschoten

***

Het duurt niet lang voordat een nieuwkomer in Bangkok in de gaten krijgt hoe chaotisch het verkeer is. In een stad met de omvang en belangrijkheid van Bangkok en waar trottoirs geheel ontbreken, zijn regels voor het gedrag van voertuigen toch wel een absolute noodzaak. Als je een wandeling maakt, zeg langs de Nieuwe Weg, dan weet je niet hoe je al die riksha’s, rijtuigen en galloperende ponies moet ontwijken, laat staan de “Bangkok Express”, de plaatselijke tram. Gezien de snelle groei van Bangkok is het toch wel onontbeerlijk dat er wat regels komen. Hoe eerder hoe beter.

Charoen Krung Road in Chinatown Bangkok (1912)

***

Gisteravond veroorzaakten twee dronken Europeanen een flink oproer aan het begin van de “Oriental Lane”. Ze gaven blijk van wederzijdse affectie door een vrijelijk gebruik van wandelstok en paraplu.

***

De motorfiets is Bangkok binnengedrongen.

***

In de afgelopen 5 dagen waren er in de Windmolen Straat (Silom) 5 doden door de pokken te betreuren en er zijn tenminste nog een dozijn meer gevallen in dezelfde straat, meest kinderen. Er is ook een geval van cholera. Bangkok heeft natuurlijk altijd wel gevallen van pokken maar er lijkt nu een soort epidemie te zijn opgetreden.

***

Rond 4 uur op maandagmorgen arresteerde de politie een man die rondliep met een bundel met daarin een geladen revolver, een paar dolken, boormaterialen,breekijzers en een aantal amuletten, zoals dieven die vaak meedragen. Hij vertelde de politie dat hij ze zojuist in een pandjeshuis had gekocht. De politie vond het maar een vreemd verhaal en nam hem mee.

De man bleek een Mom Chao te zijn, een zoon van een prins, en die genieten privileges waardoor ze niet zonder speciale toestemming gevangen kunnen worden gehouden of berecht kunnen worden. Die toestemming is gevraagd en we nemen aan dat die ondertussen in verleend.

Prinsen en andere edelen genieten overal privileges maar het kan toch niet zo zijn dat dat hen vrijwaardt van een criminele aanklacht.

Deze Mom Chao heeft eerder al 10 jaar gezeten.

***

In de nabijheid van Khorat zagen passagiers vanuit de trein een tijger die een hert meesleepte. De machinist gaf een fluitsignaal waarop de tijger zijn buit liet vallen en in paniek de jungle invluchtte.

***

Advertentie

Levenskracht. Vele duizenden mannen lijden aan nerveuze zwakte en vinden geen genezing. Schrijf me, het kost maar een stuiver, en ik garandeer genezing voor alle onderstaande ziekten die zo frequent voorkomen in deze contreien.

Als u lijdt aan: Spermatorrhoe, Verloren Mannelijkheid, Uitputting, Verlies van Energie, Jeugdige Vergissigen, Vroegtijdige Veroudering, Geheugenstoornissen, Melancholie, Huidvlekken (een eufemisme voor syfilis) ,Oorsuizen, Ziekten van Lever, Nieren, Blaas of Urinewegen (waarschijnlijk een eufemisme voor gonorrhoe), aarzel dan niet en stuur me……..

***

Bron: Steve van Beek, Bangkok, Then and Now, Ab Plubications, Bangkok 2002 (nog steeds verkrijgbaar)

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “The Bangkok Times, een Engelstalige krant in Bangkok rond 1900”

 1. cor verhoef zegt op

  Verbazingwekkend hoe weinig er eigenlijk veranderd is. Leuk stuk, Tino. Het boek van Steve van Beek heb ik gelezen / bekeken. Prachtige foto’s.

 2. Rob V zegt op

  Het enige verschil is dat het Grand Palace toen wél gesloten was. 😉

 3. Lenny zegt op

  Een heel erg leuk het stuk Tino. Het was toen ook al hectisch in Bangkok. Wij kunnen het ons niet meer voorstellen hoe het leven toen was. Hoe zou het over honderd jaar zijn?

 4. bacchus zegt op

  Ze waren in die tijd wel veel diervriendelijker en bestraften nog de verantwoordelijken. Ik citeer: “Het is te hopen dat, volgens de nieuwe regels van het gemeentebestuur, de eigenaar van een jankende hond, vastgebonden in zijn huis, zal worden doodgeschoten”. Met andere woorden “volgens de nieuwe regels wordt de eigenaar van een jankende hond, die vastgebonden in zijn huis lag, doodgeschoten. Zal die jankende hond zijn baas hebben vastgebonden om zijn terechte straf niet te ontlopen? Handig beestje!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website