Dagelijks protesteren er Thai en Birmezen in Bangkok tegen het militaire geweld en de arrestatie van Aung San Suu Kyi in Birma. Legerleider Min Aung Hlaing heeft na een staatsgreep de macht overgenomen in het land (de naam Birma is door de militairen omgedoopt in Myanmar).

Inmiddels is er sprake van een bloedbad in de straten van diverse steden in Birma, waar militairen het vuur openen op ongewapende demonstranten, daarbij worden vrouwen en kinderen zonder pardon doodgeschoten.

Het leger greep de macht begin februari na een maandenlang conflict over de verkiezingen van vorig jaar november. Die eindigden in een monsterzege voor het Nationale Liga voor Democratie (NLD), de partij van staatsraad en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi.

Ook gisteren werden tientallen demonstranten gedood door ordetroepen in Myanmar. Het leger kiest voor de harde confrontatie, maar de demonstranten zijn vastberaden om hun straatprotesten door te zetten. De dagelijkse protesten worden geleid door burgers die een herstel van de democratisch gekozen regering eisen. Deze moedige burgers moeten hun roep om vrijheid zelfs met het grootste offer, de dood, bekopen.

Foto’s: kan Sangtong / Shutterstock.com

 

 

 

11 reacties op “Thailand foto v/d dag: Dagelijkse protesten in Bangkok tegen het militaire geweld in Birma (Myanmar)”

 1. Peter zegt op

  Vanmiddag ook in Chiang Mai een protestactie bij Thapae Gate.

 2. Jm zegt op

  Dat staat in Thailand ook nog te gebeuren.
  De mensen zijn dit regime allang moe.

 3. Rob zegt op

  Inderdaad verschrikkelijk wat daar gebeurt, waar is de UN of de VS, maar er is geen olie in het spel en dan is het voor de internationale gemeenschap niet echt belangrijk.

 4. Tino Kuis zegt op

  ….en erg jammer dat de Thaise regering geen veroordeling uitspreekt over de militaire staatsgreep in Myanmar en de bloederige en wrede onderdrukking van het verzet ertegen.

  Het doodschieten van een 19-jarig meisje, genaamd Mya Thwe Thwe Khaing, op 9 februari heeft veel verdriet en boosheid opgeroepen.

  En op 3 maart werd een ander 19-jarig meisje, genaamd Kyal Sin (roepnaam Angel) doodgeschoten. Ze droeg een shirtje met de tekst ‘Everything will be OK’.

  Hier staat een goed overzicht van de situatie in Myanmar:

  https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Myanmar_protests

  • Ik las vanochtend het verhaal over Kyal Sin en zag de foto’s van het meisje. Ik werd er emotioneel van. Nog een heel leven voor je en dan worden doodgeschoten omdat je vrijheid wilt. Door militairen die het land horen te beschermen. Krankzinnig gewoon. Die soldaten kunnen moorden zonder daarvoor gestraft te worden. Het zijn gewoon criminelen die in de gevangenis horen. Wat een gewetenloos tuig.
   Ik mag toch hopen dat Min Aung Hlaing zich ooit moet verantwoorden voor internationaal gerechtshof in Den Haag.

   • Tino Kuis zegt op

    Al bijna 50 doden en honderden opgepakt. Ook journalisten.

    In de link een artikel van Khaosod dat zegt dat Thailand een morele plicht heeft hier iets aan te doen. Ze kunnen dat als machtig buurland.

    https://www.khaosodenglish.com/opinion/2021/03/05/editorial-thailand-has-a-moral-duty-to-stop-the-killings-in-myanmar/

    Maar een soort politieke afspraak tussen de Zuidoost Aziatische landen, ASEAN, zegt: ‘geen inmenging in elkaars binnenlandse aangelegenheden’. Bovendien in de Birmese opperbevelhebber, Min Aung Hlaing, een goede vriend van de Thaise strijdkrachten. Hij is een soort aangenomen zoon van de bekende generaal Prem. Na de staatsgreep van 2014 ging generaal Prayut als eerste bij hem op bezoek en hij kwam ook vele malen naar Thailand. Dikke vrienden. Nog wel. lijkt het.

   • Tino Kuis zegt op

    En ik las ook nog dat dat meisje, Kyal Sin, voordat ze de betoging bezocht een testament achterliet waarbij ze haar organen doneerde voor transplantatie.

    Wat een moed! En wat intriest.

   • Erik zegt op

    Peter, met de Rohingya is precies hetzelfde gebeurd en door heel veel vertraging is dat proces in Den Haag nog steeds niet op gang.

    De moorden door het Thaise leger in het diepe zuiden worden nimmer bestraft en wat in het ‘democratische’ Cambodja gebeurt is ook met geen pen te beschrijven; je herinnert je dat daarnaast de top van de Rode Khmer aan vervolging is ontkomen op een enkeling na. En er zijn nog meer van die lekkere landen.

    De tijd van de kruistochten ligt lang achter ons en tegen dit soort landen is de veiligheidsraad machteloos want er zijn altijd wel een paar vriendjes die veto roepen. En Biden grijpt echt niet in in een buurland van China.

    Diep triest maar wat doen we er aan? Myanmarese goederen boycotten? Dan koopt China ze op … en je pakt er de armsten mee.

  • Rob V. zegt op

   De generaals aan beide kanten van de grens hebben banden die jaren terug gaan. Het Thaise leger heeft net zoals het Birmese leger een geschiedenis van coups en het bloederig onderdrukken van democratie en vrijheid. Het zou Prayuth sieren de coup en het geweld streng te beoordelen maar zou ook in enige mate hypocriet zijn. Het blijft bij een zwak “wij maken ons zorgen en hopen op een dialoog ” omdat Asean het principe kent dat men zich niet met interne aangelegenheden van buren bezig zou houden. Het opgeheven vingertje. Echter nemen andere Asean landen wel streng afstand van wat er gaande is en roepen op om de situatie te herstellen. Thailand reactie is daarbij ronduit slap.

   https://www.channelnewsasia.com/news/asia/myanmar-military-coup-asean-nations-urge-halt-violence-14316938

   Ronduit verschrikkelijk wat er gaande is. Lange moordende agenten en militairen die het volk hun vrijheid, democratie en leven ontnemen. Het is te hopen dat het volk als winnaar uit de bus komt en die moordende figuren zich moeten verantwoorden voor een objectieve rechtbank met passende straffen.

   Khaosod en Thai Enquirer hebben de nodige achtergronden op Facebook en hun websites. Hier een kort gesprek met 2 Birmezen die in Thailand wonen:

   https://www.facebook.com/536126593072944/posts/4108285862523648/

  • Ronny zegt op

   In Thailand zal dat niet snel gebeuren een veroordeling uitspreken. De Thaise eerste minister
   Prayut Chan-ocha is vrij goed bevriend met de legerleiding van Myanmar.

 5. Cornelis zegt op

  Ook vanuit ASEAN, de ‘Association of South-East Asian Nations’ komt er niet of nauwelijks kritiek op de situatie en van een rechtstreekse afkeuring/veroordeling van de staatsgreep is geen sprake. Veel verder dan ‘express concern’ – zorg uiten – komt men niet en dat was ook niet te verwachten. De afspraak is dat de leden zich niet bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van de andere lidstaten (10 in totaal). Het voorzitterschap is overigens op dit moment in handen van Brunei, één van de ASEAN-lidstaten waar democratisch ‘gedoe’ zoals verkiezingen geen enkele kans maakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website