Bij een demonstratie in Bangkok op Vibhavadi-Rangsit Road tegen de regering van Prayut, vielen gisteren 33 gewonden en zijn 22 betogers gearresteerd. De politie gebruikte een waterkanon en er waren containers geplaatst om te voorkomen dat pro-democratie demonstranten zondagavond naar de residentie van premier Prayut Chan-O-Cha zouden marcheren.

Volgens demonstranten heeft de politie ook rubber kogels en traangas ingezet bij de confrontatie gisteren tussen demonstranten en de oproerpolitie voor de barakken van het 1st Infantry Regiment, King’s Guard aan de Vibhavadi Rangsit Road.

Foto’s: kan Sangtong / Shutterstock.com

 

 

14 reacties op “Thailand foto v/d dag: Anti-regeringsprotesten en rellen in Bangkok”

 1. Rob V. zegt op

  Op de foto heeft de jongedame een bord vast. Daarop de tekst “ทุกวันนี้ไม่กล้า เจ้าชู้ เพราะกลัวโดน 112 (ข้อหาล้อเลียนกะส้ส)” . Oftewel: “Dezer dagen niet dapper. Rokkenjager. Wegens de angst voor een aanvaring met (artikel) 112 . ”

  De laatste zin mag u zelf vertalen, de jeugd heeft blijkbaar niet opgelet op school want er staat een verkeerde spelling op het eind… Oh, het is een woordspeling.

  • Tino Kuis zegt op

   Goed zo Rob V.! Dat woordje op het eind is สัส uitspraak sat met lage toon. Deze sat is een verbastering van สัตว์ , zelfde uitspraak, en betekent ‘beest, dier’. Een forse verwensing, veel gebruikt in het beleefde Thailand.

   ข้อหาล้อเลียนกะส้ส kho ha loh liean ka sat (tonen dalend, stijgend, hoog, dalend, laag, laag)

   kho ha is een aanklacht

   loh liean is de spot drijven met, belachelijk maken, een karikatuur schetsen

   • Rob V. zegt op

    De borden en andere teksten staan vol humor, verdriet, woede, verontwaardiging enzovoort. Geschreven in wel erg scherpe, soms schunnige of sarcastische taal. Maar dat niet allemaal in de krant. Gelukkig is er sociale media, soms ook wel het rioolputje van de samenleving genoemd… maar regelmatig checken wat er buiten het zicht speelt kan geen kwaad.

 2. Tino Kuis zegt op

  Op het bord dat het meisje omhoog houd staat het volgende:

  ‘Ik daag nu nooit meer rokkenjagers uit want ik ben bang voor artikel 112’

  En tussen haakjes eronder staat dan:

  (112 is) ‘een aanklacht wegens de spot drijven met iemand, toch smeerlap?’

  Als iemand een betere vertaling heeft houd ik me aanbevolen.

 3. chris zegt op

  Mij ontgaat de strekking van deze ‘strategie’ volkomen:
  1. men protesteert tegen het niet op borgtocht vrijlaten van de 4 studentenprotestleiders (tegen de achtergrond van het wel op borgtocht vrijlaten van de PDRC leiders: onvergelijkbare juridische grootheden.
  2. borgtocht verlenen of niet is een kwestie van de rechtbank, de rechters en niet van de regering, noch van Prayut
  3. het staatshoofd heeft al gevraagd art 112 niet meer toe te passen.

  Kortom: de strategie had volgens mij moeten zijn:
  een stille tocht van de rechtbank naar de gevangenis met als leuzen: “VERGEET ART112. EENS MET DE KONING” Dat zou dichter bij de waarheid komen en de regering meer in verlegenheid brengen dan deze demonstratie die alleen maar probeert te sarren. Met alle gevolgen van dien, niet alleen de gewonden maar ook het imago van de demonstranten dat er niet beter van wordt.
  Het priveleven van welke speler dan ook heeft niks met de eisen van de borgtocht te maken; en moedigt de tegenstanders aan om ook het priveleven van alle betrokkenen in de discussie te betrekken. Dat wordt nog een hele smeerboel die groter is dan Pornhub. Iedere politicus met een gig (of meer) kan zijn borst natmaken dan. Wat een bedenkelijk laag niveau.

  • Tino Kuis zegt op

   ฺBeste chris,

   Ik ben het absoluut met je eens dat dit geen goede strategie is. De betogers schieten niets op met zo’n tekst op het bord dat de jongedame omhoog houdt.

   Dar gezegd zijnde begrijp ik de frustratie. Dat heeft te maken met jouw punt 1 hierboven. Daar mag best tijdens betogingen iets over gezegd worden maar niet op deze vrij grove manier. Dat ik ook waarom ik de tekst vertaalde zodat iedereen zijn mening kan vormen.

   Artikel 112 (majesteitsschennis artikel in de Strafwet) wordt te vaak ingezet bij het vertellen van de waarheid of bij een grap. Soms is de grens tussen een grap en een belediging erg dun.

   Tijdens de geelhemden betogingen van Suthep en de zijnen in 2013-14 maakte ik bezwaar tegen een tekst die zei ‘Roodhemden zijn termieten’ en een afbeelding van een naakte Yingluck liggend op een rode buffel. Toen antwoordde jij dat dit niet erg was en heel gebruikelijk en normaal bij betogingen waar nu eenmaal scherpe en soms kwetsende dingen worden gezegd.

   • chris zegt op

    Ja, en dat vind ik nog steeds. Of opmerkingen over de schreef gaan, moet een rechter oordelen als iemand de uitspraken als beledigend ervaart. Ik voel me door Suthep niet aangesproken en de uitspraken zeggen meer over hem dan over de red shirts. Overigens: “Het voornaamste voedsel van termieten is hout. … Termieten hebben echter ook hun nuttige kanten want ze maken net als onze regenwormen de aarde los en ze ruimen afgestorven planten op.”
    Waar ik op doel dat zulke uitspraken het doel geenszins dichterbij brengen. Ik mis de sociale intelligentie om zaken te doen met de ’tegenstander; die uiteindelijk geen tegenstander blijkt te zijn. Prayut had al lang demissionair kunnen zijn.

 4. Rob zegt op

  De politie heeft volgens de demonstranten ook traangas en rubber kogels gebruikt, nou een ieder die dit gevolgd heeft via de social media heeft dit met eigen ogen kunnen zien, dus dit is gewoon een feit.

  En dan laat ik mu maar eens in het midden of dat al of niet terecht was.

 5. Rob V. zegt op

  Gisteren heb ik de videostream op Facebook gekeken van Khaosod English en Thisrupt. Dat de demonstranten hun democratie terug eisen zonder militairen figuren aan het roer zal iedereen wel weten. De afgelopen weken was het rustig met de demonstraties maar er lijkt nieuw leven ingeblazen. Onder meer door wat er in Birma/Myanmar gaande is, maar ook omdat men boos is dat enkele leiders zijn opgepakt wegens majesteitsschennis. (art. 112) en NIET op borgtocht vrij komen wegens kans op herhaling. Terwijl vorige week enkele hoge ex-PDRC leden.. juist ja brulboei Suthep en andere lui die in 2014 onrust liepen te stoken en meer en meer olie op het vuur gooide. Die zijn nu daadwerkelijk veroordeeld tot een aantal jaren gevangenisstraf, gingen 2 nachten de bak in maar nu weer vrij in afwachting van hoger beroep. De demonstranten vinden dat meten met twee maten: voorarrest (er is nog geen recht gesproken) zonder borgtocht en enkele figuren die veroordeeld zijn voor geweld in -2013-2014 mogen weer vrij rondlopen.

  Hoe dan ook, aangekomen bij de militaire basis waar generaal premier Prayuth gratis kost en inwoning geniet troffen de demonstranten een blik oproerpolitie, 2 waterkanonnen, een muur van containers en een paar honderd mannen mysterieuze mannen in burger met witte helmen op die netjes in gelid zich tussen de agenten bevonden. Deze ‘ mannen met witte helmen’ zijn al eerder waargenomen tussen de politie in de omgeving van het paleis. De politie zegt niet te weten wie het zijn, het leger zegt het ook niet te weten… Deze mannen marcheerde later de militaire basis is maar nog steeds wist niemand te zeggen wie die mannen toch zijn. Een bijzonder land.

  Hoe dan ook, de demonstranten trokken met touwen de containers deels weg. Elders ontplofte vuurwerk, pingpong bommen en andere projectielen (plastic flessen, glas, stenen, …). De politie heeft traangas ingezet en met rubberkogels geschoten. Ook de waterspuit is gebruikt. Een deel van de demonstranten ging naar huis, maar een harde kern bleef achter om de confrontatie met de politie aan te gaan. Er wordt ook wel gesproken over twee kampen binnen de demonstranten: degene die samen overleggen via apps op de telefoon over wat te doen en gehoor geven aan oproepen en daarnaast een groep die uit is op knokken om een hun woede flink los te laten. Dat gaf ook onderling gedoe: een deel van de demonstranten en bewaking (guards) probeerden geweld tegen de politie te stoppen. Een deel ging dus flink los. De politie heeft ook de geen duimen staan draaien, enkele mensen kregen rake klappen en schoppen van agenten.

  In totaal zijn er 22 mensen gearresteerd, 33 gewonden gevallen en 1 agent is overleden aan een hartaanval.

  Beelden van afgelopen zondag zijn o.a. te zien op de Facebook pagina van Khaosod English en Thisrupt.

  Tekst en foto’s liefhebbers kunnen hier terecht:
  https://www.khaosodenglish.com/politics/2021/03/01/activists-weigh-on-leaderless-protest-tactic-after-night-of-clashes/
  https://www.thaienquirer.com/24751/22-detained-after-night-of-violence-in-bangkok/
  https://www.thaienquirer.com/24763/netizens-call-out-channel-3-for-allegedly-biased-coverage-of-weekend-clashes/

  • Tino Kuis zegt op

   Ja, en de betogers in Thailand komen ook op voor die in Birma wat hun veel bedankjes oplevert van Birmezen.

   • Tino Kuis zegt op

    Zo zegt Khaosod het:

    Sunday’s action was linked to the informal Milk Tea Alliance of pro-democracy activists from Hong Kong, Taiwan, Thailand and Myanmar, which called for efforts Sunday online and in real life in support of the protests in Myanmar.

    • chris zegt op

     Dat mag dan zo zijn maar dat zijn geheel,onvergelijkbare acties en situaties. De gemeenschappelijke noemer is de strijd voor wat men democratie noemt.
     De leiders van de protesten in Hong Kong heben in een interview eens gezegd dat men een voorbeeld heeft genomen aan de protesten van de red shirts in Thailand. Je ziet in Hong Kong waar dat toe geleid heeft: helemaal niks.

 6. chris zegt op

  “toen hij met zijn partij de grootste zetelwinst van alle partijen boekte. “Ik dacht toen: als ik de verkiezingen win, ga ik dit land veranderen. Daar was ik ook echt van overtuigd. Maar ik heb inmiddels geleerd dat je verandering in Nederland niet alleen voor elkaar krijgt. Daar heb je slimme samenwerking voor nodig. De absolute waarheid bestaat niet”

  Niet een uitspraak van Thanathorn, niet van de leiders van de studentenbeweging, niet van Prayut, maar van Klaver van Groen Links, deze week. Een wijze les voor Thailand en degenen die het land willen veranderen.

 7. KhunEli zegt op

  Er zijn zeker overeenkomsten tussen Klaver en Thanatorn. Beiden relatief jong en vernieuwend.
  De overeenkomsten Tussen Rutte en Prayut zal ik maar niet benoemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website