Wildlife Crime Fighters is een YouTube-serie van het Wereld Natuur Fonds (WNF). In zes afleveringen van maximaal vier minuten worden Nederlandse crimefighters gevolgd. Zij zetten zich met hart en ziel in om stroperij van bedreigde diersoorten zoals de tijger, neushoorn en olifant te stoppen. Bioloog Freek Vonk is presentator en de voice-over van de serie. De komende weken staat elke dinsdag om 19:00 uur een nieuwe aflevering op het YouTube-kanaal van het WNF.

Tijger- en olifantenstroperij in Thailand

In de eerste aflevering laat WNF-ambassadeur Harm Edens de desastreuze gevolgen zien van tijger- en olifantenstroperij in Thailand. “Ik heb jonge kinderen en als die nog één keer een olifant in het wild willen zien dan moeten we opschieten want ze vallen nu echt met bosjes”, waarschuwt Edens in de eerste aflevering. Hij was in 2012 in Thailand voor een televisie serie over wildlife crime. “Op de lokale markt in Bangkok zag ik meteen in het eerste kraampje allemaal spullen van bedreigde soorten: ivoren beeldjes en tijgerproducten. Ongelofelijk, want het is gewoon verboden om daarin te handelen!” Thailand is wereldwijd één van de belangrijkste afzetmarkten voor ivoor, omdat er geen enkele regelgeving is tegen de binnenlandse handel.

Uitvinder van de eco-drone

In de serie Wildlife Crime Fighters worden verder de jonge bevlogen natuurbeschermer Femke Koopmans gevolgd en Serge Wich, de Nederlandse ‘uitvinder’ van de eco-drones, onbemande vliegtuigjes die worden ingezet tegen stroperij. Ook is de strijd tegen stroperij van Christiaan van der Hoeven, wildlife crime expert, te zien in de serie en vertelt Wildlife Crime Fighter Jaap van der Waarde hoe speciale patrouilles in Kameroen stroperij tegen gaan. Iedere week komt er een aflevering te staan op het YouTube-kanaal van WNF.

Top 5 georganiseerde misdaad

Met de serie Wildlife Crime Fighters wil het WNF aan Nederlanders laten zien hoe gigantisch de wildlife crime-markt is. Wereldwijd staat deze vorm van criminaliteit inmiddels in de top 5 van georganiseerde misdaad. Er gaat zo’n 8 tot 10 miljard euro per jaar in om. Omdat het welvaartsniveau in Azië stijgt, is de vraag naar bijvoorbeeld producten van bedreigde diersoorten nog nooit zo groot geweest. Daarom is alle steun nodig om stroperij tegen te gaan en criminelen te berechten.

Het tegengaan ervan is een van de topprioriteiten van het WNF. Lees meer over de aanpak van het WNF tegen stroperij en illegale handel in bedreigde soorten.

YouTube-kanaal

Elke dinsdag tot en met 30 juni is een nieuwe aflevering Wildlife Crime Fighters te zien. Bezoekers kunnen zich abonneren op het YouTube-kanaal om zo op de hoogte te blijven van de nieuwste video’s. Naast het WNF kanaal ontwikkelt het WNF ook YouTube-kanalen voor de allerkleinsten (Bamboeclub) en kinderen van 6-12 (WNF Rangers).

Video: Wildlife Crime Fighters: Harm Edens over illegale handel in Thailand

Zie hier aflevering 1:

[youtube]https://youtu.be/ry0p1nsoJi8[/youtube]

5 reacties op “Wereld Natuur Fonds op YouTube: Wildlife Crime Fighters in Thailand”

 1. Thomas zegt op

  Bestrijden van stroperij is goed, dat vooropgesteld. Maar hoe zouden wij het vinden als buitenlanders van de andere kant van de wereld hier de stroperij en illegale jacht zouden komen bestrijden?

  • Sir Charles zegt op

   Lees ik tussen de regels door dat je eigenlijk de eeuwige dooddoener bedoeld te zeggen ‘ het land is van de Thai, wij zijn hier te gast dus daar moeten we ons niet mee bemoeien’.

   • Thomas zegt op

    Dear Sir Charles, ik bedoel letterlijk wat ik schrijf en niets tussen de regels door. Daarom begin ik ook met dat het goed om het te bestrijden. Ik heb alleen wel vraagtekens bij de eeuwige typisch Hollandse vinger die maar één kant op wijst, van onszelf af. Ik vraag me dus letterlijk af wat ik zou denken als bijvoorbeeld een chinees hier de wilde zwijnen komt beschermen. Moet kunnen, maar dan ook wederzijds.

  • Leo Th. zegt op

   Nederlanders zijn experts op het gebied van waterbeheersing en reizen dientengevolge de hele wereld af om hun diensten aan te bieden. Zo ook het WNF dat Thailand, waarschijnlijk ook nog eens geheel gratis, met hun ervaring en specialisme bijstaat tegen stroperij en illegale handel. Het WNF werkt nauw samen met de plaatselijke autoriteiten, in dit geval dus in Thailand. En om je vraag te beantwoorden zou ik blij zijn met buitenlandse expertise en hulp op het gebied van allerlei problemen, die zonder deze hulp niet opgelost zouden worden.

 2. Rob zegt op

  We moeten er alles aan doen om die beesten te redden.
  En het is onzin als je zegd je mag je niet met anderen landen bemoeien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website