Een zwartnekmonarch mannetje (Hypothymis azurea)

De zwartnekmonarch (Hypothymis azurea) ook wel zwartnek blauwe vliegenvanger genaamd, is een zangvogel uit de familie Monarchidae (monarchen en waaierstaartvliegenvangers). Het beestje heeft een opvallende fel blauwe kleur en een soort zwart kuifje die op een kroon lijkt.

Deze soort telt 23 ondersoorten, maar degene die veelal in Thailand voorkomen zijn de H. a. montana (noordelijke en centraal Thailand) en de H. a. galerita (zuidwestelijk en zuidoostelijk Thailand).

De zwartnek monarch  is een slanke en behendige passerinevogel. Een volwassen mannetje is ongeveer 16 cm lang, heeft een opvallende zwarte vlek op de achterkant van het de kop en een smalle zwarte halve kraag. Het vrouwtje is doffer, heeft olijfbruine vleugels maar mist de zwarte aftekening op de kop.

De zwartnekmonarch broedt in tropisch Zuid-Azië van India en Sri Lanka naar het oosten tot Indonesië en de Filippijnen. Het soort komt meestal voor in dichte bossen en andere goed beboste habitats.

De zang en roep is een scherpe en abrupte skrip. Tijdens het broedseizoen worden twee tot drie eieren in een bekernest gelegd dat in de vork van een boom wordt geplaatst. Het nest is versierd met spinnen-ei-doosjes.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 16 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website