De Grijskopbuizerd (Butastur indicus) is een roofvogel uit de familie van de Accipitridae (havikachtigen) en is een Aziatische roofvogel.

De vogel is tussen de 41 en 46 cm lang, waardoor het een middelgrote roofvogel is. Het Grijskopbuizerd broedt in Mantsjoerije, Korea en Japan maar overwintert in Zuidoost-Azië en dus ook in Thailand. De vogel heeft een voorkeur voor open land, zoals rijstvelden, beken en graslanden, waar hij jaagt op hagedissen, kleine zoogdieren en grote insecten.

Tijdens het broedseizoen brengen de mannelijke buizerds tot 90% van hun dag zittend door met het zoeken naar prooien. Het jachtgebied  is meestal op ongeveer 500 meter afstand van het nest. Ze voeden zich met kikkers, kreeftachtigen  hagedissen, insecten, kleine knaagdieren en af ​​en toe andere vogels.

Ze strijken neer op een boom of een elektriciteitspaal naast een open leefgebied, zoals rijstvelden, akkerland en open plekken, en duiken naar beneden om met hun poten kleine dieren te vangen. Ze hebben een zoek- en hinderlaagjachtmethode aangeleerd om minder tijd en energie te verspillen, maar toch genoeg te krijgen om te overleven.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 16 votes.
Please wait...

2 reacties op “Vogels kijken in Thailand: De Grijskopbuizerd (Butastur indicus)”

  1. Cornelis zegt op

    Wat een prachtige serie is dit! Boekje samenstellen, als ‘naslagwerk’?

    • Cornelis, een boekje moet je kopen en kost geld, nu krijg je al dit moois gratis te zien! 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website