De zwartbrauwbaardvogel (Psilopogon oorti synoniem: Megalaima oorti) is een baardvogel die voorkomt in tropisch bossen van Zuid-China tot op Sumatra en ook in Thailand. Het ‘oorti’ in de wetenschappelijke naam is een eerbetoon van de soortauteur Salomon Müller aan zijn vroeg overleden reisgenoot, de tekenaar Pieter van Oort.

De zwartbrauwbaardvogel is 20 cm lang. Hij is -net als de andere Aziatische baardvogels- vrij plomp van bouw en overwegend groen gekleurd. Hij heeft een forse, donker gekleurde snavel met borstels aan de basis van de snavel. Deze baardvogel lijkt op de goudkeelbaardvogel (P. franklinii), maar verschilt daarvan door een duidelijke donkere, brede wenkbrauwstreep en een blauwe vlek achter het oog. De keel is geel en het blauw van de kop loopt iets door tot op de borst, waarop een rode band het groen van de rest van de borst scheidt.

De zwartbrauwbaardvogel is een standvogel van heuvellandbos in middelgebergte op een hoogte tussen de 900 en 1500 m boven de zeespiegel. De vogel heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven gering.

2 reacties op “Vogels kijken in Thailand: De zwartbrauwbaardvogel (Psilopogon oorti synoniem: Megalaima oorti)”

  1. l.lagemaat zegt op

    Als je dit fraai gekleurd vogeltje ziet, past eigenlijk de naam zwartbrauwbaardvogel niet.

  2. Pam zegt op

    Geniet iedere dag van de prachtige plaatjes. Vooral de kleuren zijn opvallend. Vooral doorgaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website