De Aziatische gouden wever in het Engels of de Geelbuikbayawever in het Nederlands (Ploceus hypoxanthus) is een vogelsoort uit de familie Ploceidae. Het vogeltje komt voor in Cambodja, Indonesië, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam. De natuurlijke habitat van de volgel is subtropisch of tropisch, seizoensgebonden nat of ondergelopen laagland (grasland), moerassen en akkerland. De soort wordt bedreigd door een steeds kleiner wordend leefgebied.

Het mannetje is over het algemeen heldergeel met een zwart masker. Vrouwtjes, niet-broedende mannetjes en jonge vogels zijn dof van kleur en moeilijk te onderscheiden van de Baya Weaver, waarbij hun dikkere snavel het enige is dat hen onderscheidt. Over het algemeen worden Aziatische gouden wevers beschouwd als middelgrote vogels met gele en zwarte bovenkant en een gele onderkant. Ze hebben een zwarte kop, een gele kroon, een sterke zwarte snavel en zijn gemiddeld 22 centimeter lang.

De meest voorkomende habitats van de Aziatische goudwever zijn de laaglanden, meestal die dicht bij water; sommige van deze gebieden zijn moerassen, rijstvelden en overstroomde graslanden. De wever voedt zich voornamelijk met zaden maar ze eten ook insecten.

De vogel broedt in kleine kolonies en het nest wordt aanvankelijk gemaakt door het mannetje met wat hulp van het vrouwtje. De gemiddelde nestgrootte varieert van twee tot drie eieren, deze eieren hebben vaak een grijswitte kleur.

De geelbuikbayawever is een zangvogel.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 11 votes.
Please wait...

2 reacties op “Vogeltjes kijken in Thailand: De Geelbuikbayawever of Aziatische gouden wever (Ploceus hypoxanthus)”

  1. ser kokke zegt op

    Een evenbeeld van dit vogeltje komt op Curacao voor en vrat elke morgen mijn voedertafeltje leeg. Mooi vogeltje.

  2. marijke bakker zegt op

    Wat een mooie vogel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website