Vis uit de Mekong rivier

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond, Flora en fauna
Tags: ,
13 december 2017

In de supermarkten van Thailand en Nederland tref je ze steeds vaker aan, de gekweekte vissoorten. De zee is niet meer onuitputtelijk en vissoorten zoals kabeljauw, tong, zeebaars, tarbot en zelfs schol zijn behoorlijk in prijs gestegen.

Overbevissing en visquotum deed een nieuwe industrietak ontstaan: de viskwekerijen.

Een van de eerste vissoorten die in Nederland in boerenschuren werden gekweekt was de meerval. Hoewel de smaak niet tegenvalt werd deze vis door zijn vervaarlijk uitziende kop geen succes. De volgende stap was de paling, die zich niet zo gemakkelijk laat kweken en waarbij de nodige vakkennis om de hoek komt kijken.

Nog even en er zwemt gen vis meer in de Golf van Thailand luidde de kop van een artikel op dit blog. Een vangst 298 kilo vis per uur was in 1961 nog heel gewoon, maar sinds 2006 bedraagt die vangst nog slechts 14 kilo volgens het onheilspellend bericht. Overbevissing zou de oorzaak zijn, maar zou ook watervervuiling niet een belangrijke rol spelen in het teruglopend visbestand?

In Azië geweekte vissoorten

Om aan de vraag te blijven voldoen tref je ook in Thailand heel wat viskwekerijen aan. Een vrij gemakkelijk te kweken vissoort is ondermeer de tilapia en de pangasius. De kweek van deze vis vindt voornamelijk in Azië plaats met als voornaamste productiecenter het gebied rond de Mekong Delta in Vietnam. De Mekong rivier is een van de meest vervuilde rivieren ter wereld waarin nogal wat afvalstoffen en bestrijdingsmiddelen worden geloosd. Niet bepaald het meest geschikte water voor de kweek van voor consumptie gekweekte vis. De vis zal de giftige stoffen wel in het vlees opnemen, en komt zo weer op ons bord terecht.

Toch hebben deze vissoorten een geweldige opmars gemaakt en worden tegenwoordig bij elke vishandel en supermarkt te koop aangeboden. De naam Pangasius heeft men gemakshalve maar gewijzigd in Panga-filet en ook Tilapia is aardig ingeburgerd.

Inmiddels heeft de kweek van deze vissoort de miljoen ton al ruimschoots overschreden. Kwekers schromen er niet voor om antibiotica en bepaalde bestrijdingsmiddelen te gebruiken, en bij de “oogst” de vis met een conserveermiddel te injecteren waardoor het gewicht zelfs toeneemt. De voedselwaakhond Foodwatch is een actie gestart om de overheid ervan te overtuigen dat deze vervuilde vis niet meer op de Nederlandse markt mag worden toegelaten.

7 reacties op “Vis uit de Mekong rivier”

 1. Wim Feeleus zegt op

  Inderdaad worden tilapia en pangasius volop aangeboden in de Nederlandse supermarkten maar ook bij de visboer. En dat zal in de overige landen van Europa niet veel anders zijn. Ikzelf laat beide soorten links liggen want ik weet waar deze vissoorten worden gekweekt en zit niet bepaald te wachten op nog meer chemisch vervuild voedsel dan er al wordt aangeboden in supermarkten. Heb zelf een groententuintje waar ik wat biologische groenten in teel, smaakt beter dan de groenten uit de supermarkt en is zeker gezonder.
  Als ik vis eet houd ik het maar liever bij kabeljauw of een scholletje.

 2. henry zegt op

  De in Thailand gekweekte vis, vooral Tilapia is te mijden door het overvloedig gebruik van antibiotica en Formaldehyde als bewaarmiddel zijn meer regel dsn uitzondering. Daarom mijn advies om geen vis te kopen op de lokale markten en ook sommige visafdelingen van bepaa;de supermarkten zijn te mijden.
  Zeker die afdelingen waar men ruikt dat men op de visafdeling zit.

 3. Chris H zegt op

  Er wordt onverantwoord veel antibiotica en bestrijdingsmiddelen gebruikt in de visteelt. Het consumeren raad ik dan ook af.

 4. jm zegt op

  Dan ook maar geen groenten eten in Thailand zeker?
  Overal, ook in Belgie en Nederland wordt gespoten, waarom druk maken voor wat vis???

 5. brabantman zegt op

  Heb uit goed geinformeerde bronnen (grote Nederlandse vishandelaren) vernomen dat deze in Azie gekweekte vis vaak 7!!!!x de toegestane waarden aan groeihormonen en antibiotica bevat. Niettemin wordt dit in Europa toegestaan omdat de vis uit z.g. 3e wereldlanden (o.a. Cambodja, Vietnam) komt met speciale ontheffingen. Dan mag de bevolking gewoon vergiftigd worden.
  De reactie van JM over bespoten groenten in NL en BE geeft blijk van totaal niet geinformeerd zijn. Jammer genoeg heeft JM niet de moeite genomen eerdere goede berichten hierover op deze site tot zich te nemen.
  Het gaat wel over uw gezondheid en gezond blijven!

 6. tonymarony zegt op

  Ik wil wel even aanhaken over het gebruik van antibiotica in de visserij wereld wat te denken als u een patient van het ziekenhuis word of nog word daar smijten ze met zakken vol met antibiotica ben net uit het ziekenhuis ontslagen had een bacterie virus 6 dagen 24 zakken met antibiotica ingespoten gekregen maar leef nog ,antibiotica is het eerste wat ze hier geven .

 7. brabantman zegt op

  Tonymarony,
  Maar als je gezond bent zit je niet op antibiotica en andere schadelijke stoffen te wachten toch?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website