Van rups tot vlinder

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Flora en fauna
Tags: ,
20 september 2021

Ondanks het regenseizoen gaat het leven in de tuin toch door. Zo vond ik enige tijd geleden keutels op de tegels onder een boom. Deze waren bijna net zo groot als die van een muis. Toen bleken er een paar fraaie rupsen in de boom te zitten, die daarvoor zorgden en voor mij onbekend waren. Er waren geen bladeren aangetast.

De rupsen in een terrarium gezet en maar afwachten wat het zou gaan worden. De rupsen waren ongeveer 4 – 5 centimeter lang met een mooie groene kleur en helderblauwe (nep) oogjes.

Na twee weken begon de vorm te veranderen in de kleur bruin en bleken de rupsen te veranderen in poppen. Interessant om de verschillende stadia te zien gebeuren. Er ging weer ruim een week voorbij totdat zij veranderden in vlinders.

Deze week is de familie “butterfly” met onbekende bestemming vertrokken. De grootte van de vlinders viel mij tegen gezien de grootte van de rupsen en poppen. Voor mij blijft er nog een vraag over. Legt de vlinder later eitjes en komen daar rupsen uit, vermoedelijk wel, maar dat heb ik niet kunnen waarnemen. Wel een hele weg, die afgelegd moet worden voordat een vlinder kan gaan “butterflyen”.

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

8 reacties op “Van rups tot vlinder”

 1. Adri zegt op

  Hi

  Als imago(volwassen) gaat hij op zoek naar n vrouwtje.
  Jouw exemplaar is waarschijnlijk een vrouwtje. Mannetjes hebben zeer vertakte voelsprieten die zijn nodig om de geur van het vrouwtje op te pikken. Na de paring legt t vrouwtje eitjes. In de meeste gevallen gaat zij daarna
  dood. Jouw vlinder is n nachtvlinder en behoort waarschijnlijk tot de Acherontia familie, waartoe ook de bekende doodskopvlinder behoort.

  Groet Adri

 2. Jacques zegt op

  Hallo Lodewijk,
  Prachtige foto’s! Dit is ongetwijfeld een “Pijlstaartvlinder”, maar welke soort heb ik jammer genoeg niet kunnen achterhalen…er bestaan verschillende soorten waarvan de rupsen echt zeer mooi zijn en op het achterlijf een duidelijke pin hebben. Groetjes

 3. Mark zegt op

  Leuk de pop en de vlinder ook een te zien. De rupsen zie ik ieder jaar opnieuw bij het begin van het droge seizoen. De oleanders in onze tuin weten ze op enkele dagen te ontbladeren.
  Gelukkig herstellen de oleanders zich in het regenseizoen.

 4. Rolanda van Sprang zegt op

  Prachtige foto’s.
  Misschien een Oleander pijlstaart vlinder ?

  Groetjes,Rolanda

 5. l.lagemaat zegt op

  Dank voor jullie reacties!

  Weer iets wijzer geworden wat namen e.d. betreft!

 6. Georgie zegt op

  Hoi,
  Wat een mooi beest!
  Ik weet een leuke app voor je, het heet iNaturalist. Hele leuke app waarmee je waarnemingen kunt doorgeven en flora en fauna kunt herkennen en allerlei info krijgt. Ik heb jouw foto ingevoerd en het blijkt de Oleanderpijlstaart (Daphnis nerii) te zijn zoals Rolanda al vermoedde.
  Groeten Georgie

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Georgie,

   Heel veel dank voor de moeite!

   Vr.groet,
   Lodewijk L.

 7. Georgie zegt op

  https://apps.apple.com/nl/app/inaturalist/id421397028


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website