Foto groepje jagers. De man links is de politieofficier die in het artikel wordt genoemd.

‘Als je het mij vraagt zullen sommige diersoorten verdwijnen wanneer jagen en stropen doorgaan’, zegt Chaiwat Limlikhitaksorn, hoofd van ’s lands grootste nationaal park Kaeng Krachan. Daar zal het land een eind aan moeten maken, vooral omdat het van plan is Kaeng Krachan voor te dragen voor de Werelderfgoedlijst van Unesco.

In november hielden Chawat en zijn team van vijftien mannen een groep van negen mannen aan, die als sport ruim honderd zeldzame giant Asian river frogs en een krachong (mouse deer) hadden gedood.

De zaak werd groot nieuws toen de politie besloot acht mannen te vervolgen en één, een politieofficier alleen een boete van 1.000 baht te geven omdat hij zonder toestemming het nationaal park had betreden. De storm van kritiek noopte de Royal Thai Police het onderzoek over te nemen en het districtspolitiehoofd werd overgeplaatst.

In Thailand wordt minder gestroopt dan in buurlanden. ‘Dat heeft, denk ik, te maken met de economische situatie. Niemand hoeft voor zijn levensonderhoud te stropen’, zegt Tim Redford, van de Freeland Foundation, een organisatie die strijdt tegen mensenhandel en de jacht op wild.

De jacht is een groter probleem. In Kaeng Krachan komt de recreatiejacht minder voor dan in andere gebieden, maar als er gejaagd wordt gebeurt dat door invloedrijke personen met geavanceerde wapens. Er zijn ook bendes actief die op bestelling bepaalde dieren of delen van grote dieren, zoals olifanten en tijgers, leveren.

Kaeng Krachan is de habitat van 720 diersoorten

Kaeng Krachan beslaat een oppervlakte van 291.470 hectare. Het bevat diverse ecosystemen die garant staan voor een rijke diversiteit in flora en fauna. Tenminste 720 diersoorten leven in het bos, waarvan 91 zoogdieren met een status die varieert van kwetsbaar tot met uitsterven bedreigd. Er zijn ook zeldzame zoetwaterkrokodillen, die maar op twee andere plaatsen in de wereld worden aangetroffen, hua daeng (wild red bull) olifanten en tijgers. Kleinere diersoorten, zoals de krachong en rivierkikkers, worden ook beschermd onder de Wildlife Preservation and Protection Law 1992.

Maar daarvan trekken de jagers zich niets aan. Vorig jaar verrichtten de boswachters 26 arrestaties, waarvan twaalf voor jagen en stropen. Meestal vinden ze echter slechts karkassen en zijn de vogels gevlogen.

Of de politieofficier de dans ontspringt, lijkt onwaarschijnlijk. Het bewijs is er in de vorm van foto’s en video’s. Op één foto staat hij naast een bord met in stukken gehakte Aziatische kikkers een eitje te bakken. Dus zijn verweer dat hij toevallig de andere mannen volgde, snijdt weinig hout. Maar je weet het nooit in Thailand. Geld en relaties doen wonderen.

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 10 februari 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Thailand’s fauna wordt belaagd door jagers en stropers”

  1. John zegt op

    Het beste is berenklemmen plaatsen.Het zal vlug gedaan zijn met onze stoeere jagers

    • Dick van der Lugt zegt op

      @ John Berenklemmen maken geen onderscheid tussen mensen en dieren. Een probleem bij dit park is de gigantische grootte. Het lijkt me een vrijwel onmogelijke opgave voor de parkstaf om dat allemaal in de gaten te houden. In het geval van de jagers die in het artikel worden genoemd, kwam de staf in actie naar aanleiding van een tip omdat de jagers een boot hadden gehuurd. De parkstaf heeft twee dagen door het bos moeten trekken, alvorens de jagers werden betrapt. Tja, het is geen Hoge Veluwe.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website