Ooievaars in SamKok

Door Dick Koger
Geplaatst in Flora en fauna, Reisverhalen
Tags: , ,
20 maart 2022

Bijna veertig jaar geleden ben ik eens, samen met Ton, vaste reisgenoot voor vele jaren, naar een gebied geweest, een kilometer of twintig boven Bangkok.

Daar stroomt dezelfde rivier als die, welke door Bangkok kronkelt. Aan die rivier lag een klein plaatsje en voor een habbekrats kon je een motorboot huren, die je naar de overkant bracht. Je had daar een bos en in de bomen van dat bos nestelden ooievaars, althans in het broedseizoen, van januari tot april. Het was een fascinerend gezicht. Honderden ouderooievaars vlogen af en aan met vis voor hun kroost.

Omdat ik het leuk vind om naar plaatsen te gaan, die nog maar vaag in mijn geheugen gegrift staan, Zoek ik uit, waar dat precies was en met enkel vrienden ga ik op pad. We moeten eerst naar de provincie PathumThani boven Bangkok en dan naar een klein plaatsje, dat SamKok heet. Een smalle weg leidt naar de rivier en, wanneer we daar aankomen, lijkt het alsof ik er gisteren geweest ben. Dezelfde gigantische bomen en enkele kleine restaurantjes. En aan de overkant van de rivier, iets naar links, zie ik weer het bos. Erboven vliegen ooievaars. De tijd heeft hier stil gestaan.

We informeren, hoeveel het kost om naar de overkant gebracht te worden. Honderd Baht, heen en weer. Dat is duurder dan twintig jaar terug, maar nog steeds betaalbaar. We stappen in de lange platte boot en we koersen naar de overkant. Bij een houten plankier stappen we uit en maken met de bootsman de afspraak dat hij ons over een uur weer komt afhalen. Het bos ruikt bijna benauwd door de hoeveelheid ooievaarspoep, maar je moet iets voor de natuur over hebben. Ik herinner me dat aan het eind van het pad een tempel ligt en ook dat is niet veranderd.

Omdat het gebied niet vlak is, kan je op een berg precies in de nesten kijken in de top van lager gelegen bomen. Heel stil maak ik mijn Nikon gereed met een telelens van vierhonderd millimeter. Het is niet te geloven, zo goed als je de bedrijvigheid van de vogels kan volgen. Vijf, zes jongen in het nest en vader en moeder maar af en aan vliegen met voedsel. Onophoudelijk klinkt mijn motordrive. Dit moeten prachtige foto’s worden.

Eén van de tempelgebouwen blijkt een plat dak te hebben, waar je bovenop kan komen en daar hebben we niet eens een telelens nodig. Op enkele meters afstand kunnen we de nesten benaderen, zonder de vogels te verstoren. Onvoorstelbaar, dat deze dieren al meer dan twintig jaar steeds deze plek uitzoeken om te nestelen. Ik zal er nog vaak teruggaan.

Het uur is voorbij, dus we lopen weer naar de rivier. Daar wachten we korte tijd op de boot en keren dan weer terug naar de andere oever, waar we in een restaurantje een eenvoudige maaltijd gebruiken. Daar herinner me ineens dat we twintig jaar terug een eind verder de rivier opgingen en bij een tempel aan deze kant stopten. De bomen rond die tempel hingen vol met slapende vleermuizen. Dat lijkt me iets voor volgend jaar. We gaan terug naar Pattaya.

12 reacties op “Ooievaars in SamKok”

 1. Gerbrand Castricum zegt op

  Leuk artikel van Dick Kogger,Mooie foto,’s maakt hij,
  Zelf reis ik regelmatig door Thailand om bijzondere vogels te fotograferen,
  Even over die ooievaars,( het zijn trouwens geen ooievaars ) ze worden ook wel Indsche gapers genoemd. Of wel the Asian Openbill,( Anastomus os IRA ‘s ) maar voor mij zijn het ook gewoon ooievaars hoor,
  Maar om deze vogels te zien hoef je echt niet zo ver weg,
  In Jomtien,ong 500 m voorbij de chaiyapruek ,rechts vanuit Pattaya gezien,
  Kun je als je geluk heb er vele honderden zien,ik heb daar al regelmatig mooie foto,’s gemaakt,
  Gerbrand Castricum,

 2. Joop oosterling zegt op

  Ja Dirk, ik woon in Samkoke en heb een kwekerij in Bang Sai 10 km van Samkoke. Daar heb ik ook duizenden ooievaars maar door de overstroming zijn veel nesten verdwenen. De bomen waar in de nesten waren zijn dood en afgebroken, die hebben 3 mt onderwater gestaan. De tempel met de vleermuizen die is tussen Samkoke en mijn kwekerij. Het stinkt daar ongelooflijk en als je fluit, dan gaan ze allemaal even vliegen. Daar hangen miljoenen en alleen bij die tempel.

  • peterdongsing zegt op

   Ik ben nieuwsgierig of Joop zijn kwekerij nog heeft en zo ja, of deze bezocht mag worden. Ik ben ook een grote vogel liefhebber.

   • Joop Oosterling zegt op

    ieder een is welkom er zijn wel wat ooevaars maar niet meer ingetalen
    bel van te voren als je komt wand er is een groot hek op slot wand er werd veel gestolen
    en daar werken we niet voor mijn tel, 0817540176

 3. adri zegt op

  LS,

  Erg leuk om te lezen. Het is de open-bill stork. Deze ooievaarsoort is wijd en zijd verspreid in heel Thailand in grote en kleinere kolonies. Ik ben daar nog nooit geweest. Ik woon zelf in het noorden Phayao.

  Hier zie je in kleine groepjes en in kleine kolonies.

  groet

  Adri

 4. Bert zegt op

  Wij wonen in BKK, Khlong Samwa. Daar is de dierentuin Safari World en zitten ook honderden ooievaars en zelfs een soort pelikanen, die ‘s ochtends uitvliegen om eten te zoeken en s’ avonds weer terugkeren op het nest. Mooi gezicht om te zien als die in de lucht rondcirkelen.

 5. Eduard a.j. zegt op

  Was gister onderweg van Ban Dung Naar Udon Thani, door een schitterend waterrijke natuurgebied , zag daar vanuit de auto een grote kolonie ooievaars de nu talrijke daar aanwezige kikkers te verorberen, het waren dezelfde ooievaars die ik uit ver verleden nog ken uit Nederland, ben gestopt en veilig aan de kant van de weg geparkeerd, maar bij het uitstappen vlogen ze allen, jammer genoeg, tegelijk weg, vermoedelijk naar een andere plek, wel imposant om te zien.

 6. KhunBram zegt op

  Tot mijn verbazing hebben we ze dit jaar ook in The Isaan. Op de rijstvelden. Jaren lang alleen de kleine prachtige volledig witte kleinere versie, maar nu ook de ‘ooievaar’ EN de grijze reigers”

  Schitterend, KhunBram.

 7. Francois Nang Lae zegt op

  Terwijl ik een video’tje aan het uploaden ben naar youtube kijk ik even op Thailandblog en zie dit verhaal. Het onderwerp van mijn filmpje: honderden ooievaars die iedere avond komen overnachten in een boom hier. We zien ze hier ieder voorjaar. https://youtu.be/kORTNWFMhlc

 8. MarkL zegt op

  De ooievaars op de foto’s kloppen helaas niet bij het verhaal.

  Op de eerste foto staan Indische Nimmerzats (painted stork – Mycteria leucocephala).

  Op de tweede foto staan vliegende Afrikaanse nimmerzats (yellow billed stork – Mycteria ibis).

  Dit zijn andere ooievaarsoorten dan de war minder kleurrijke Indische gaper (openbilled stork – Anastomus oscitans), die je veel in Thailand ziet en al door andere lezers als de juiste soort van Samkok is benoemd.
  Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Indische_gaper voor details en foto’s.

  MarkL

 9. Ellis van de Laarschot zegt op

  Inderdaad prachtig op de grote getallen ooievaars te zien, ja ook bij ons in de rijstvelden in Huay Sai ( 23 km. van Chiang Mai). Wel grappig, toen ik tegen een Thaise vrouw zei: Ja deze ooievaars brengen in Nederland de kindertjes! Ze keek me aan, zo van he? Toen besefte ik, dat dit typisch Nederlands is en ze het niet snapte. Nadat ik het haar uitlegde, dat dit een verhaal voor de kindertjes was, snapte ze het …. of toch niet? Ik moet er wel steeds aan denken als ik de ooievaars in deze periode weer in grote getallen zie.

 10. peter zegt op

  Ook in het zuiden van Thailand (Malaysian kant) heb je ooievaars.
  Ik kwam een keer in een dorp (zou ergens in Phattalung kunnen zijn), waar behalve Thai, ook tientallen ooievaars woonden.
  Zaten op de daken van de huizen en waar dan al niet meer. Sorry kan niet zeggen welk dorp dat was.

  Ook in het zuiden, een moerasland met een weg erdoor en tevens voorzien van een FIETSPAD !
  Al diverse soorten vogels te bezien van weg kant af, parkeer hammen waar je over het gebied kan kijken. Vrij dichtbij was de paarse swaphen al te spotten.
  Natuurlijk had ik mijn cam op dat moment niet bij me en met de P10 was het slecht te doen.
  Moet toch eens bij gaan houden waar ik ben op een gegeven moment. Meestal cruise ik met vrouw in de auto willekeurig over kleine weggetjes door het land en houd het niet bij.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website