Thailand is van plan de huidige mazen in de belastingregels voor buitenlandse inkomsten te dichten. Dit maakt deel uit van een nieuwe regelgeving om inkomensongelijkheid te verminderen en tegelijkertijd de inkomsten voor Thailand te verhogen voor economische stimuleringsmaatregelen. Vorige week heeft het ministerie van Financiën strengere regels uitgevaardigd met betrekking tot inkomsten verkregen uit het buitenland, zoals bevestigd door premier Srettha Thavisin tijdens een zakenforum op maandag.

De nieuwe regel, die op 1 januari 2024 in werking treedt, stelt de autoriteiten in staat om belasting te heffen op het buitenlandse inkomen van individuen die minimaal 180 dagen in het betreffende belastingjaar in Thailand hebben gewoond, volgens een aankondiging van de Thaise Belastingdienst. Premier Srettha merkte op: “Er zijn mensen die wellicht niet blij zijn met deze verandering, maar de toenemende inkomensongelijkheid, vooral vanwege fiscale mazen, is een serieus probleem. Het basisprincipe van belasting is dat je belasting betaalt over het inkomen dat je hebt verdiend, ongeacht hoe je het hebt verkregen.”

De nieuwe coalitieregering, geleid door de Pheu Thai-partij, heeft inkomsten nodig voor het stimuleringsplan dat hoog op de economische agenda van premier Srettha staat. Eén van de aangekondigde maatregelen van zijn regering is een contante uitkering van 560 miljard baht aan 55 miljoen Thaise volwassenen in het eerste kwartaal van het komende jaar om de binnenlandse consumptie te stimuleren.

Op 15 september kondigde de Belastingdienst aan dat inwoners die inkomsten uit het buitenland ontvangen, onderhevig zijn aan inkomstenbelasting, ongeacht het belastingjaar waarin het inkomen is verdiend, volgens een rapport van de Krungthep Turakij-krant. Op de website van ‘Thai Enquirer’ staat dat het ook om spaargeld van buitenlanders gaat: https://www.thaienquirer.com/50744/thai-government-to-tax-all-income-from-abroad-for-tax-residents-starting-2024/

Volgens de oude regelgeving werden inwoners met buitenlandse inkomsten enkel belast als het geld in hetzelfde jaar naar Thailand werd overgemaakt. De nieuwe, strengere regel is in het leven geroepen om het achterhouden en later overmaken van buitenlandse inkomsten te ontmoedigen.

Overzicht van landen die een belastingverdrag met Thailand hebben: https://www.rd.go.th/english/766.html

Bron: Bangkok Post – https://www.bangkokpost.com/business/general/2649033/govt-to-tighten-tax-rules-on-overseas-income-to-aid-economy

41 reacties op “Thaise overheid pakt fiscale mazen aan: strenge belastingregels voor buitenlanders m.i.v. 1-1-2024”

 1. Ari zegt op

  Misschien moeten ze de rijke 1% eens wat meer laten bijdragen.
  Volgens een artikel in de BP bezit de rijke 1% bijna 67% van van de rijkdom in het land.
  Te bizar voor woorden natuurlijk…

  https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/2612077/ensure-fair-wealth-distribution

 2. Ruud zegt op

  Buitenlanders? Nee inkomsten uit het buitenland dit is helemaal iets anders… Er zijn vele Thai die inkomsten uit het buitenland hebben.

 3. Chris zegt op

  Weer zo’n populistisch (buitenlanders hebben veel geld en dat wekt afgunst) en ondoordacht plan, nog afgezien van de te verwachten lage opbrengst en de tegenwerking van de levenspartners van die buitenlanders die hier minstens 180 dagen wonen. Het is gewoon een proefballon die voor 1 Januari uit elkaar zal spatten.
  Zo niet, dan verwacht ik rechtzaken die buitenlanders aanspannen tegen de overheid.

 4. johnkohchang zegt op

  Opmerkelijke gedachtengang: inkomensongelijkheid in Thailand aanpakken door naar thailand overgemaakt geld te belasten.!
  Tweede opmerkelijk punt: alle geld overgemaakt vanuit buitenland valt onder de regeling. Dus als je vanuit buitenland geld overmaakt voor aankoop van condo wordt dit bij binnenkomst als belastbaar inkomen gezien en dus belast.

  • PEER zegt op

   Beste John,
   Overgemaakt geld uit Ned is reeds gezien als belastbaar inkomen en dat is in Nederland al met IB belast en over betaald.
   Mag dus netto voor onroerend goed aangewend worden.

   • Erik Kuijpers zegt op

    Peer, ook als het uit de verkoop van je huis komt? Erfenis? Loterij? Want dat komt ook voor. Betaal je er dan in Thailand graag belasting over?

    Daarom is de huidige tekst van de Thaise belastingwetgeving zo goed voor farang. Spaargeld is geen inkomen. Maar als Thailand dat als inkomen gaat zien dan gaat het veel geld kosten.

    In dat geval zou ik naar Thailand emigreren in de tweede 183 dagen van een kalenderjaar en al het nodige geld inbrengen; dan ben je immers nog geen resident voor de fiscale wetgeving en is alleen IN Thailand verdiend inkomen belast. Als dat zo blijft, tenminste…

 5. Rebel4Ever zegt op

  Dit wordt de doodsteek en een exodus van veel expats. Hoe verhoudt zich dat met het komende nieuwe belastingverdrag met NL als het ook op 1 januari volgend jaar ingaat? Lijkt me een gepaste vraag aan Lammert de Haan. Alvast bedankt Lammert.

  • Lammert de Haan zegt op

   Dag Rebel4Ever,

   De nieuwe belastingplannen van de Thaise regering hebben geen gevolgen voor in Thailand wonende Nederlanders. In het nieuwe door Nederland met Thailand overeengekomen Verdrag ter vermijding van dubbele belasting, welk Verdrag zeer waarschijnlijk op 1 januari 2024 inwerking zal treden, heeft Nederland een bronstaatheffing bedongen. Dat betekent dat aan Thailand geen heffingsrechten toekomen t.z.v. alle uit Nederland afkomstige bronnen van inkomen.

   Het zal bekend zijn dat een Verdrag, als zijnde internationaalrecht, gaat boven nationale wetgeving.

   Of je nu blij moet zijn met deze situatie is maar zeer de vraag.
   Omdat aan Thailand geen heffingsrechten toekomen kun je ook niet de fiscale faciliteiten van Thailand te gelde maken. Hetzelfde is het geval v.w.b. de Nederlandse fiscale faciliteiten.

   Recent heb ik hier nog aandacht aan besteed in Thailandblog.
   Zie daartoe: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/belasting-nederland/de-grootste-miskleun-in-de-naoorlogse-fiscale-wetgeving/

   Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

   • Eric Donkaew zegt op

    Lammert,

    Dank voor deze rustige en vertrouwen wekkende reactie. Kunnen we weer rustig gaan slapen met z’n allen.

   • Hans zegt op

    Las dat spaargeld dat nooit belast is geweest in het verdragsland alsnog belast kan worden. Als dit met terugwerkende kracht is dan vraag ik mij af hoever men terug gaat en hoe te bewijzen dat men belasting betaald heeft in het verre verleden. Wie heeft alle details nog van meer dan 5 jaar geleden?

    • Erik Kuijpers zegt op

     Hans, waar las je dat? Heb je een link?

 6. henryN zegt op

  Alles is nog onduidelijk. Ik kijk regelmatig naar ” Integrity Thailand” op YT waar ook gezegd wordt dat we eerst moeten afwachten over het hoe en wat!
  De Bangkok Post had deze ochtend min of meer hetzelfde verhaal maar over de landen die een belasting verdrag hebben werd niet gerept! ( vandaar de vele paniekerige reacties)
  Duidelijk stond in de Thaienguier dat landen met een verdrag vrijgesteld worden.
  Gewoon wachten en Nederland heeft nog een bestaand verdrag en een nieuw in aankomst.

 7. Fred van lamoen zegt op

  Dit bericht is niet erg duidelijk en is erg verwarrend. Die inkomsten heffing is niet voor mensen die komen uit landen waar thailand een verdrag mee heeft m.b.t. dubbele belastings heffing. Daar is nederland er een van.

  Gegroet
  Fred

  • eugeen zegt op

   Niet veralgemenen. Ik moet in Thailand geen belasting betalen op pensioen dat ik uit Belgie krijg. Dit wordt rechtstreeks door de pensioendienst op mijn Thaise rekening gestort. Maar ik betaal hier al jaren (veel) belasting op andere inkomsten uit Belgie,

 8. RonnyLatYa zegt op

  Ondertussen hangen de banken al aan de alarmbel en zal het nog wel even duren voor alles uitgeklaard is.

  Opinion: Thailand’s ambitious plan to tax incoming funds risks falling flat due to lack of clarity

  https://www.thaienquirer.com/50755/opinion-thailands-ambitious-plan-to-tax-incoming-funds-risks-falling-flat-due-to-lack-of-clarity/

 9. johny zegt op

  Is een gepensioneerde ook verplicht om belasting te betalen in Thailand?

  • Erik Kuijpers zegt op

   Ja, Johnny, de Thaise belastingwetgeving voorziet daarin. Maar het hangt van het belastingverdrag tussen TH en jouw thuisland af welk land mag heffen, en soms ook van het soort pensioen of soortgelijke uitkering.

  • VK zegt op

   In de meeste gevallen draagt de pensioenuitvoerder al belasting af in Nederland en dat is voldoende want je behoeft niet 2 maal belasting te betalen.

   • Lammert de Haan zegt op

    Als dit bij jou zo verloopt, VK, dan dreigt er iets goed fout te gaan. Als jij een privaatrechtelijk pensioen geniet en dat komt het meeste voor, dan heeft de Thaise fiscus geen enkele boodschap aan het feit dat er in Nederland al loonbelasting/inkomstenbelasting is ingehouden/betaald t.z.v. dit pensioen. T.e.m. 2023 is niet Nederland maar Thailand bevoegd om over dit pensioen te heffen (artikel 18 van het Verdrag). De ingehouden loonbelasting vraag je op aangifte weer terug (aangifte model-C bij een vol jaar in Thailand wonen en anders aangifte model-M – migratieaangifte).

    Jij zou trouwens niet de eerste zijn die dit overkomt. Jaarlijks loop ik binnen m’n adviespraktijk wel enkele in Thailand wonende Nederlanders tegen het lijf die de niet verschuldigde loonbelasting t.z.v. hun privaatrechtelijk pensioen niet op aangifte terugvragen.

    Niet verschuldigde maar wel ingehouden loonbelasting kun je d.m.v. het doen van aangifte nog terugvragen over de jaren 2018 – 2022 en in 2024 de ingehouden loonbelasting over 2023. Daarna is het naar ik aanneem afgelopen met de pret daar ik ervan uitga dat ingaande 2024 de bronstaatheffing z’n intrede zal doen.

 10. Kees 2 zegt op

  Hoe het zal worden voor gepensioneerdens schijnt nog niet duidelijk te zijn.
  https://aseannow.com/topic/1307006-thailand%E2%80%99s-new-tax-twist-overseas-earners-spending-180-days-face-income-tax/

  Een commentaar:

  “Currently. there is a loophole where funds earned overseas (eg tax free) can be brought in 1st January of the following year, still tax free.

  This clause has been exploited by Thailand’s rich and savvy digital nomads. Thailand’s rich are even sending money overseas from their companies as a deductible expense and then returning it to themselves personally tax free, all perfectly legal.

  This what they want to stop, not you and your pension.”

  https://www.thaienquirer.com/50744/thai-government-to-tax-all-income-from-abroad-for-tax-residents-starting-2024/
  Also exempt will be those who have been taxed in a foreign country that has a standing Double Tax Agreement with Thailand.

 11. Erik Kuijpers zegt op

  Paniek om niks! Wacht nou eerst maar eens af hoe het wetsvoorstel er uit gaat zien en wat er van over blijft na behandeling in het parlement.

  Daarna komt de vraag hoe het zich verhoudt tot de vele verdragen die TH heeft gesloten en of er geen bepalingen in staan die tegen die verdragen in gaan. Ook in TH gaat een verdrag vóór de nationale wetten. Komt nog bij dat, bij overmaken van spaargeld, dubbele heffing kan ontstaan; in veel landen is spaargeld en/of de rente daarvan immers ook al belast.

  Uittocht van expats? Denk van niet; expats hebben een baan in Thailand en kunnen niet zomaar direct weg. Uittocht van emigranten? En je partner dan als die Thais is? Dit is kretologie op basis van emotie…

  Dus wacht nou eerst maar eens rustig af. Dit is TH, mensen! Het is hier pas definitief als het definitief definitief is en dan nog zo lang het duurt…. Kijk maar naar de cannabiswetgeving die vermoedelijk op de schop gaat.

  • Erik Kuijpers zegt op

   En halen ze dat wel, die nieuwe wetgeving? Het is nog drie maanden en tien dagen naar nieuwjaar…. En het tempo in TH kennende… Ik geef ze weinig kans.

  • Soi zegt op

   Beste Erik, het is geen wetsvoorstel en daar op wachten hoeft dus niet. Het betreft een aanwijzing van de MP aan de Thai Belastingdienst om binnenkomend buitenlands geld straffer te beoordelen. Dat kan dus consequenties hebben voor hen die bv via Wise periodiek euro’ s in baht overmaken naar hun Thai bankrekening om hun levensonderhoud te bekostigen.
   Zoals je weet is in het nieuwe maar nog niet actueel gemaakte belastingverdrag van Thailand met Nederland alle belastingheffing aan Nederland gegund. In de huidige fiscale regeling is het nog zo dat in de Thaise belastingaanslag heffingskortingen door Thailand worden verleend. In het nieuwe verdrag is deze mogelijkheid er dus niet meer want geen Thaise belastingaanslagen meer. Nederland verleent sowieso discriminatoir geen heffingskortingen aan hen die woonachtig zijn buiten de EU.
   Kortom: in Nederland na het ingaan van het nieuwe verdrag belasting betalen, in Thailand een strenger beleid ten aanzien van naar Thailand gestuurd geld. Terwijl het Thailand’ s wens was destijds zich er niet meer mee te willen bemoeien. Het nieuwe verdrag kwam er op initiatief van Thailand.

   In het door de redactie aangehaalde bericht van de Thai Enguirer van gister valt te lezen dat vooralsnog onduidelijk is of gepensioneerden onder de nieuwe regeling vallen. Tegelijkertijd plaatste de Thai Enquirer eveneens gisteren een 2e artikel waarin sprake is van dat de nieuwe regeling slecht Thai mensen betreft die “handelen op buitenlandse aandelenmarkten via buitenlandse makelaars, handelaren in cryptocurrency en Thais die een maas in de wet hebben uitgebuit waardoor ze buitenlandse inkomsten belastingvrij naar het land konden brengen nadat ze hun geld hadden bewaard langer dan een kalenderjaar op een offshore-rekening.” Kortom: onduidelijkheid troef.
   De bankensector waarschuwt al voor instabiele toestanden nu vermogende Thai hun geld al elders onderbrengen, plus dat buitenlandse investeringen er onder gaan lijden. Wat op micro-niveau tot meer gelijkheid had moeten bewerkstelligen, althans zo werd de maatregel aangekondigd, gaat op macro-niveau een heel ander leven leiden. Zie de link door RonnyLatYa opgegeven.

   • Erik Kuijpers zegt op

    Soi, hoe het nieuwe verdrag er uit ziet weet niemand precies maar er zijn vermoedens gebaseerd op de voornemens van de NL overheid; zie de uitleg van enige tijd geleden door Lammert.

    Ik deel jouw opmerking dat onduidelijkheid troef is. Kortom, laten we wachten tot er een helder voorstel ligt. Vreemd om dit aan te kondigen, trouwens. Je kunt als overheid toch wel aanvoelen dat men dan de centen gaat verstoppen?

 12. Soi zegt op

  De nieuwe regering wil voortvarend aan de slag. Het land in, nieuw beleid opwerpen, regionale initiatieven afkondigen. Iedereen blij want aandacht. Voor de gewone mens: elektriciteitstarieven naar beneden bijgesteld, dieselprijs idem, minimumloon op termijn aanpassen. Opvallend is dat bij elke nieuwe maatregel het argument wordt aangevoerd dat de inkomensongelijkheid bestreden dient te worden. Niettemin kent Thailand volgens de Wereldbank nog immer een forse ongelijkheid: https://pip.worldbank.org/country-profiles/THA Maar voor meer zoden aan de dijk doet Thailand er goed aan vermogensbelasting op te voeren.
  Onze allergewaarde Chris de Boer besteedde er in 2015 al een column aan: https://www.thailandblog.nl/economie/inkomens-vermogensongelijkheid-thailand/

 13. servaas zegt op

  Misschien rekening openen inVietnam of Cambodja.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Servaas, en dan? Hoe trek je het Thailand in? Pinnen? Maar dat kan ook van een NL of BE rekening. En weet je zeker dat je in die landen een rekening kunt openen?

   Trouwens, ook in Thailand pinnen is naar Thailand brengen en in het kader van de plannen belast. En niet aangeven heet fraude en is strafbaar.

 14. bennietpeter zegt op

  2 artikelen in Thaienquirer
  In beide staat : taxes on funds entering the country from abroad(betekent alles)
  Ik zie dat Ronny dat 2e artikel al heeft opgebracht.
  In het eerste artikel staan wat uitzonderingen in tegen spraak met het eerder genoemde ALL FUNDS.
  Dus wat is nu waar? Indien “all funds” geeft dat dus aan, dat als je als tourist pint, hierover belasting moet betalen. Immers komt het van het buitenland.
  Vervolgens wordt het weer tegengesproken in dat artikel 1.
  Daar staat in artikel 1 dan ook weer inderdaad alleen “residents”.
  Goede verslaggeving, not

  Een resident ben je pas na 180 dagen, dus dan te beslissen om je geld geheel naar Thailand te verhuizen, waardoor je geen belasting betaalt, toch? Voor 180 dagen, ben je nog geen resident. Stel je hebt je huis verkocht en wilt het geld gebruiken.
  Dan maar gelijk moven om belasting (eigenlijk dan) te ontduiken?
  Alleen zit je dan met de slechte regeling van Thaise banken, bij omvallen maar 1 miljoen baht (25.984,80) vergoeding. Verlaagd van eerst 5 miljoen baht. Vraag me dan af, hoe een Prayuth, CP of Thaksin dat doet met al hun miljoenen.

  Hoe zit het dan met een Wise? Is dat dan buitenland of niet? Immers kan je je geld daar op zetten.
  Als ik goed gegoogled heb, zitten ze onder Belgische bankgarantie, (100000euro) dus beter bij omvallen.
  Wise, dan ook Thailand je geld op een app?! Betalen met app? Geen buitenland rekening, dus geen belasting?
  Zal me er in moeten verdiepen, mocht ik Thailand verkiezen. Iemand ervaring met zijn geld op Wise?
  Nederland is geen optie meer, tot 2027 de tijd te kiezen, anders kost me dat weer een berg geld.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Bennietpieter, de Thaise wetgeving maakt volgend onderscheid: Resident ben je als je in een kalenderjaar meer dan 180 dagen in Thailand bent. Dan ben je belastingplichtig voor alle bronnen binnen Thailand alsmede voor (een deel van het) elders verdiend inkomen dat je Thailand binnenhaalt. Ben je geen resident dan ben je alleen belastingplichtig voor inkomen uit Thailand. Een toerist is geen resident en die kan rustig pinnen.

   Gebruik maken van wettelijke regels is geen ontduiken zoals jij dat noemt. Het depositogarantiestelsel heb ik genoemd in een eerdere reactie. Wise is, zover ik weet, geen Thaise bank maar ik geef mijn mening voor een betere.

   • Thomas zegt op

    Wise is geen bank en valt daarom onder geen enkel depositogarantiestelsel. Omvallen = geld kwijt.

    • bennietpeter zegt op

     Inderdaad (nog) geen bank. Ik zie dat ze al het geld stallen bij JP Morgan en Barclays.
     Dan zou ik verwachten in EU. Geen kleine jongens en derhalve zou je kapitaal door deposito garantie gewaarborgd zijn, beter dan in Thailand. Mits dan in een EU land,
     Het blijkt ook dat elk EU land zijn eigen garantiestelsel heeft, hoewel ze weer grotendeels overeen komen. Tja, waarom zou je zoiets niet Europees regelen?

     Echter alleen als Barclays en JP Morgan omvallen, dan zijn er wat problemen en krijg je dus 100000 euro. Lijkt me sterk dat zij niet onder garantiestelsel vallen.
     Als Wise kaduuk gaat, dan blijft het geld op de banken en zal er het een en ander geschoven moeten worden, toch? Echter Wise leeft op geld verschuivingen. Reden dat Wise kaduuk zou gaan zou zijn competitie of geen klanten meer. Lijkt me een goed long term bedrijf met weinig risico’s. Het gaat om de banken achter Wise. Je bent dus niet al je geld kwijt, concludeer ik.
     Nu nog even bekijken hoe Wise verder werkt en of ik er wat aan heb, dan behalve overschrijvingen naar buitenland.

    • Viktor zegt op

     Hoezo geen bank. Je kunt een rekening openen met een IBAN nummer.

  • Thomas zegt op

   “Een resident ben je pas na 180 dagen, dus dan te beslissen om je geld geheel naar Thailand te verhuizen, waardoor je geen belasting betaalt, toch? Voor 180 dagen, ben je nog geen resident”
   Nee:
   Vanaf 180 dagen in Thailand ben je voor het gehele jaar belastingplichtig in Thailand.

 15. Chris zegt op

  Om maar een paar punten te noemen die dit plan ineffectief maken:
  – de uiterst geringe controle op het betalen van belastingen door de Thais en de hier levende expats op dit moment;
  – de vele mogelijkheden om deze nieuwe belasting te ontduiken
  – belasting verdragen met andere landen
  – bewijzen van expats die al belasting hebben betaald in hun vaderland
  – de weerstand van Thaise partners die minder geld te besteden krijgen (dat zijn niet de rijke Thai maar de armere)
  – discriminatie van buitenlanders ten opzichte van Thais die geld naar hun vaderland overmaken (waarom zou ik wel belasting moeten betalen over het geld dat ik binnenbreng en mijn Thaise schoonzus die in Dubai werkt niet?)
  – de mogelijke gevolgen voor deThaise partners en hun minderjarige kinderen.
  – de geringe opbrengsten met de huigie belastingtarieven
  – mogelijke reacties vanuit het buitenland om Thaise expats ook te belasten voor geld en vermogen dat men in Thailand heeft.

  Dit schiet me zomaar te binnen, maar er is ongetwijfeld meer.

 16. jean zegt op

  6 maanden (=+/- 180 dagen) geld overschrijven en dan wachten tot het volgend jaar of misschien rekeningen bij verschillende banken. Kunnen ze dat controleren?

 17. Erik Kuijpers zegt op

  Vanmorgen op Lexology een bijdrage van Kudun & Partners, advocaten te Bangkok.

  Een korte bijdrage over de achtergrond van de aangekondigde maatregel en daarna deze toelichting (in het Engels):

  One of the most significant implications of the new policy is that Thai tax residents will now be subject to Thai personal income tax on foreign-source income when it is repatriated into Thailand, regardless of the year in which it was initially earned. This represents a shift from the previous rule where only income brought into Thailand in the same year it was earned was subject to taxation. This means that Thai tax residents may see an increase in their tax liabilities on foreign income brought into Thailand in the future.

  Ik mis in dit artikel de opmerking over inkomen uit landen waarmee een verdrag is afgesloten; men heeft het vooral over offshore inkomen. Ben je belanghebbende dan wordt overleg met je belastingadviseur aanbevolen…

 18. PJM van Schayk zegt op

  Dat de Nederlandse overheid niets voelt voor heffing- en ouderenkorting voor de Nederlanders in het buitenland, komt omdat van de pensioenen weer een deel in de schatkist terecht komt van de overheid.
  Denk b.v. maar eens aan de btw over de aangekochte goederen etc. etc.
  Van de belasting in Thailand over de aangekochte goederen ziet de Nederlandse overheid niets van terug.

  • Erik Kuijpers zegt op

   PJM van Schayk, nee, daar komt het niet van. In de gedoogcoalitie Rutte-Verhage was het een van de eisen van de PVV om deze geldstroom naar buitenlanden in te dammen. Na de breuk nam de VVD dat over in Rutte-2 en toen werd het wet. Alleen kan dat niet naar mensen in EU en bepaalde verdragslanden maar Thailand valt daar niet onder.

  • RNo zegt op

   Alleen diegenen die buiten Europa wonen krigen geen heffings- en ouderenkorting. Binnen Europa krijgen die personen dus wel de nodige korting. Als ik online iets koop in Nederland wat electronisch wordt geleverd betaal ik nog steeds BTW. Bnnen Europa geldt dat uiteraard ook maar zij gaan echt geen boodschappen aanschaffen in Nederland. M.i. gaat de vergelijking dus scheef.

 19. Eddy zegt op

  Bemoedigende reactie van Lammert de Haan.

  Heb zijn vorige blog over remittance [de tegoeden die je naar Thailand brengt, is de basis voor mogelijke belastingheffing in TH] nog nagelezen: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/vragen-m-b-t-het-nieuwe-belastingverdrag-nederland-thailand/.

  Zo te lezen niets om je veel zorgen over te maken. Ik heb geen bitcoins en al mijn wereldinkomen tegoeden worden al aan de NL fiscus opgegeven.

  Wel nog veel vragen over de uitvoering:

  1) ben je nu verplicht om een TH fiscaal id aan te vragen en jaarlijks een belastingaangifte te doen?

  2) hoe moet je aantonen dat je al belastingen hebt betaald in NL over dat bedrag dat je invoert naar TH?
  Moet je al die overmakingen van je NL bankrekening naar Wise vastleggen, want mijn Wise rekening is maar een tussenrekening en wordt niet opgesomd op mijn NL belastingaangifte

  3) hoe wordt er gecontroleerd? Door immigration bij mijn 800K thais bankboekje of door de Thaise fiscus?

  4) Als je Thailand uitreist, moet je bij de paspoort check een verklaring van de Thaise fiscus overleggen over de aangifte van het afgesloten fiscaal jaar

  De bewijslast wordt denk ik wel lastiger als je een groot bedrag gaat overmaken voor de aankoop van een huis.

 20. Chris zegt op

  Het gaat niet alleen om expats maar om alle inkomsten die vanuit het buitenland naart Thailand worden overgemaakt, duis ook van Thaise burgers. Dit is de reden waarom een aantal organisaties van Thaise investeerders al in de pen is geklommen.

  https://www.bangkokpost.com/business/general/2650575/rethink-urged-on-proposed-tax-on-overseas-income


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website