(Jacqueline van Kerkhof / Shutterstock.com)

Het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing 2021 is in Nederland momenteel in volle gang. Ook vanuit Thailand heeft u mee kunnen doen aan de verkiezing door zich tijdig te laten registreren in Den Haag en het toegezonden stembiljet volgens de voorgeschreven procedure tijdig naar het briefstembureau in Den Haag of de Nederlandse ambassade in Bangkok te sturen.

Die termijnen zijn inmiddels verstreken en dus blijft het afwachten hoe de uitslag van de verkiezing er uit gaat zien. Ik ga u geen prognose geven, daar heeft u via de diverse media genoeg over gehoord, gelezen of gezien en misschien wel, net als ik, de neus van vol.

Natuurlijk ben ik geïnteresseerd in de totaaluitslag, maar ook wel nieuwsgierig naar hoe u, die in Thailand woont of verblijft, deze verkiezing beleeft. Heeft u gestemd of laat het u koud hoe een nieuw kabinet er uit zal gaan zien. Zeker, er wonen en/of verblijven toch duizenden (10 tot 15 duizend wordt wel genoemd) Nederlanders in Thailand, maar op basis van de verkiezingen in 2017, ben ik niet hoopvol gestemd over het aantal actieve stemmers. Toen namen slechts 577 Nederlanders de moeite om te stemmen, u kunt dat nog eens nalezen op:

www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/verkiezingen/verkiezingen-tweede-kamer-2017

Ik ben benieuwd naar uw reactie over wel of niet stemmen vanuit Thailand. U hoeft niet te vertellen op welke partij u heeft gestemd, want een stemadvies is inmiddels overbodig. Als u gestemd heeft, is het wel aardig te weten of  – als u ook in 2017 heeft gestemd – uw voorkeur voor een bepaalde partij is veranderd of gelijk gebleven.

Thailandblog doet zijn best om de cijfers van de stemmers in Thailand en omringende landen zo gauw mogelijk op het blog te publiceren, maar dat kan even duren.

27 reacties op “Stemmen vanuit Thailand voor de Tweede Kamerverkiezing 2021”

 1. Erik zegt op

  Gringo, wat het aantal NL-ers in Thailand betreft herinner ik me een mededeling in najaar 2016 van de ambassade in Bangkok in dit blog. Men schatte het aantal NL-ers toen op 20 tot 25 duizend. Dat zijn dus alle mensen met NL nationaliteit inclusief hun kinderen met NL paspoort.

  • Gringo zegt op

   Ik kern die duscussie wel, ik heb er zelf aan meegedaan. Die schatting vanuit de ambassade was geheel uit de losse pols, nergens op gebaseerd/

   Voor een zeer onwetenschappelijke benadering van mijzelf verwijs ik graag naar de laatste alinea van onderstaand artikel:

   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/nederlandse-aowers-in-thailand/

   • Gringo, ik denk dat die schatting van de ambassade een andere doel had…. Meer budget voor consulaire zaken.

 2. Pieter zegt op

  Waarom zou iemand die Nederland heeft verlaten, zich uitgeschreven uit Nederland en (de laatste jaren van) zijn leven in Thailand wil doorbrengen, zich nog verdiepen in de verwikkelingen van de Nederlandse politiek? Ik kan me voorstellen dat als Nederlandse politieke partijen zich druk gaan maken over het repareren van deelname aan Nederlandse zorgverzekeringen omdat je vanuit Thailand ook deelneemt aan de Nederlandse fiscus, dat dan pas het van belang wordt om je druk te maken? Of om gepensioneerden in het buitenland mee te laten profiteren van de algemene heffingskorting, zo ook van de ouderenkorting?
  Niets van dat alles. Eenmaal uitgeschreven wordt je geacht je te focussen op de omstandigheden in je nieuwe woonland. Dat Thailand niet accepteert dat je je bemoeit met hun nationale politiek en jou dus ook geen enkel stemrecht of maatschappelijke deelname gunt, dat is een andere zaak. Gepensioneerden dienen aldus te beseffen dat wonen in Thailand betekent in een politiek Niemandsland terecht te komen. Dat weet je, dat is een consequentie van je keuze, het zij zo.

  • Erik zegt op

   Tja, Pieter, maar ook na emigratie heb je belang bij de Nederlandse politiek!

   Een heel treffend en in dit blog vaak besproken/bekritiseerd item is het vervallen van de heffingskorting dat tot de plannen behoorde van het gedoogkabinet Rutte1 (Rutte-Verhage), dat gelijk met dat kabinet sneuvelde, maar dat in Rutte 2 toch werd uitgevoerd.

   Er zijn ook andere belangen: de geldigheidsduur van jouw paspoort, verdragen met andere landen, hoogte van AOW en pensioenen, visumbepalingen voor als je jouw Thaise familie eens vakantie wil laten vieren in NL, en meer.

   Wij hebben allemaal belang bij de politieke kleur van de regering in Nederland ook als we daar niet meer permanent wonen. En misschien besluiten we wel om permanent terug te gaan naar de polder…

   • Jos zegt op

    Beste Erik, Nederland zal nooit het vervallen van heffingskortingen repareren, ook niet de geldigheidsduur van 10 jaar voor een paspoort oprekken, de hoogte van Aow-gelden voor hen die in het buitenland wonen ophogen, en al helemaal niet Schengen-bepalingen aanpassen. Ga je terug naar de polder, dan pas heb je weer te maken met politieke kleuren. Ik denk dat Pieter gelijk heeft en dat het geen nut heeft vanuit Thailand je druk te maken met wat in Nederland politiek gebeurt.

    • Erik zegt op

     Beste Jos, je weet nooit wat er nog meer in de politieke arena aan het broeien is. Daarom mijn advies alert te blijven en te blijven stemmen maar dat is uiteraard geheel up to you.

 3. TukkerJan zegt op

  Evenals 2017 ook dit keer mijn stem uitgebracht, mijn voorkeur is onveranderlijk, of het op tijd aankomt is een tweede, kreeg vorige week dinsdag pas mijn stembiljet met kandidatenlijst via de post toegestuurd, de envelop was weer lekker lang onderweg, het is elke keer afwachten of de post aankomt,

 4. Bernhard zegt op

  Ja heb gestemd. Zelfde partij als in 2017.

 5. Christiaan zegt op

  Ik heb al enkele weken geleden mijn stembiljet opgestuurd. Vooraf heb ik met diverse mensen via Skype discussies gehad over de diverse partijen, want je bent hier lang niet altijd goed op de hoogte, over wat er speelt in de vele partijen. Krantenberichten zijn vaak gekleurd.

 6. Henk zegt op

  Uiteraard heb ik ook gestemd, hetzelfde als in 2017. Denk wel dat er niet veel zal veranderen, al hoop ik wel het een en ander….

 7. laksi zegt op

  Tja,

  Ik wilde ook stemmen, maar daarvoor moest ik mijn burger nog wat nummer, voor invullen.
  Kijk mijn paspoort nummer weet ik wel, maar dit nummer totaal niet.

  Later hoorde ik dat het achterop je Nederlandse rijbewijs staat.
  Maar ja, dat gebruiken we natuurlijk niet in Thailand, enne ik denk niemand in het buitenland.

  Dus weer een stem verloren gegaan.

  Ik lees net, dat oudere eerst mogen stemmen, en bij de het brief stemmen, hebben heel veel oudere hun stembrief bij hun stembiljet gestopt. (zou ik ook gedaan hebben) fout fout fout, allemaal ongeldig.
  Ambtenaren bedenken dingen zonder na te denken, ga eens in de schoenen staan van iemand die 80 jaar is.

  • Erik2 zegt op

   Niet helemaal eerlijk om dit op het bordje van de ambtenaren te leggen, die voeren alleen de wet uit in dit geval en dat is het stemgeheim bewaken. Resultaat: 2 enveloppen, nr.1 voor het stembiljet en nr.2 voor de stempluspas + envelop nr.1 met het stembiljet.

   Hier is in februari ook een klein testje mee gedaan onder een groep ouderen en daar bleek dat een aantal de procedure niet goed had begrepen. Het ministerie heeft daarop een aantal maatregelen genomen zoals een informatiecampagne, een brief met uitgebreide uitleg bij de stempluspas en een telefonische hulplijn.

   Dat er nu dus toch veel misgaat is dus teleurstellend maar wat mij betreft ligt dit meer in de invloedssfeer van de stemmers dan van de overheid. Ditzelfde systeem wordt in de VS al tientallen jaren zonder veel problemen toegepast dus het zal hier wel de gewenning zijn. Voeg hierbij dat sommige oudjes redelijk koppig kunnen zijn en het wel denken te weten en voilà, hier is het resultaat.

   Gelukkig worden de regels nu deels aangepast om zo weinig mogelijk stemmen verloren te laten gaan zonder het stemgeheim te schenden. Ook dit vind ik een goede stap van de overheid.

 8. klaas zegt op

  Ik heb gestemd, met de grootstmogelijke tegenzin. Op de kandidaten lijsten slechts ambtenaren, beroepspolitci en theoretici. Ik heb niet het gevoel dat ik door hen goed vertegenwoordigd word, ze leven in een eigen wereldje. Na lang zoeken een persoon gevonden die met de voeten in de samenleving staat en niet op afstand. Niet met holle frasen of onrealistische perspectieven komt. Of het uitmaakt? Ik denk het niet

  • wim zegt op

   Klaas dat herken ik volledig. Inderdaad nagenoeg geen mensen met ervaring uit het bedrijfsleven en al helemaal geen ondernemers.

   Verder viel me op dat het overgrote deel van de kandidaten uit de randstad komt.

   Waarmee de hele politiek arena dus verworden is tot een spel gespeeld door randstedelijke ambtenaren, beroepspolitici en theoretici die geen enkele connectie meer hebben met de gemiddelde burger in den lande.

 9. wim zegt op

  Gestemd. Ik heb wel een vervangende stempas aan moeten vragen. Instructies vond ik niet duidelijk verwoord en ben dus niet verbaasd dat het in NL momenteel vaak mis gaat met het briefstemmen. Dit was overigens pas de tweede keer in ruim 20 jaar dat het de overheid gelukt is de stembescheiden tijdig bij mij te krijgen.
  Mijn politieke voorkeur is niet veranderd tov vorige keer.

 10. Dirk zegt op

  Ja, ik heb gestemd. De vorige keer nog gestemd in NL, ik woon vanaf eind 2017 in Thailand. Zelfde partij als de vorige keer. Ik ben blij met mijn kiesrecht en maak er graag gebruik van.

 11. leo bossink zegt op

  Ook ik heb mijn stem uitgebracht, voor dee eerste keer vanuit Thailand. Papieren uit Den Haag kwamen overigens ontzettend vertraagd bij mij in de postbus.
  Tja, de keuze uit kandidaten is, maar dat is denk ik nooit anders geweest, een keuze uit ambtenaren, gold diggers en beroepspolitici. Voor ondernemers en mensen met veel ervaring uit het bedrijfsleven is het vak van politicus toch een te veel onderbetaalde baan, in vergelijking met wat ze in het bedrijfsleven verdienen.
  Ondanks de onbeschoft veel lange vakanties in de 2e kamer.

 12. Jan A. Speets zegt op

  Heb gestemd met een volmacht , aangevraagd bij het Verkiezings bureau voor ‘t buitenland in Den Haag.
  Voorheen stemde ik per brief. Vanwege de Corona situatie, wat ongetwijfeld tot vertraging in de postbezorging betekent , heb ik daar vanaf gezien.
  Vorige keer CDA gestemd, nu D66.
  Op deze manier voelde ik met toch direct betrokken bij de Verkiezingen en kon ik mijn stemrecht ten uitvoer brengen.

 13. ser kokke zegt op

  ja ik heb gestemd en ook in 2017. Ik stem vanaf 1964 altijd al.

 14. willem zegt op

  Weer gestemd en op dezelfde party en niet stemmen lijkt me niet verstandig

 15. Bert zegt op

  Waarom wil je stemmen als je in Thailand al jaren woon.
  Heb zelf meer dan 20 jaar in het buitenland gewoond,waarom stemmen.
  Je kan nooit precies volgen hoe het er in Nederland aan toe gaat.
  Je heb voor een ander land gekozen dus kan je niet meer mee beslissen.
  Simpel toch

  • chris zegt op

   Je kunt natuurlijk wel meebeslissen als je stemt, maar ik stem sinds ik hier woon en werk principieel niet meer.
   Ik matig mij geen mening meert aan over wat goed of minder goed is in het Nederland van vandaag.
   De meeste kiezers laten zich blijkens onderzoek ook niet leiden door allerlei opvattingen over onderwerpen als Corona, voltooid leven, klimaatverandering, de Islam of iets anders maar vergelijken hun situatie van 4 jaar geleden met die van vandaag en beslissen dan of men er nu beter voor staat. Indien ja, gaat de stem vaak naar een regeringspartij, indien niet naar een oppositiepartij. Trouw zijn aan een en dezelfde partij komt steeds minder voor.
   Mijn situatie van 4 jaar geleden heeft niets te maken met Nederland.

 16. Peter van Velzen zegt op

  Ikheb de eerste jaren dat ik in Thailand woonde niet meer gestemd.maar ik heb besloten dat ik persoonlijk wel weing te wiinnen iof teverliezen heb, maar mijn jongste (Thaise) achterkleinkinderen (1 en 2 jaar) leven wellicht nog in 2100 en of de wereld dan leefbaar is vind ik wel zo belangrijk dat ik toch enigzins mee wil beslissen ook al is de kans klein dat het wat uitmaakt. Als 40.000 Nederlanders in het buitenland hetzelfde doen, dan maakt het toch iets uit. En het kan net genoeg zijn voor een leefbae wereld in 2100. Dus heb ik besloten voortaan elke keer mee te stemmen, De keuze was deze keer lastiger,omdat meerdere partijen goede ideeën in deze hebben. Maar dat is alleen mag prettig.

  • chris zegt op

   Ik denk dat je er beter aan doet om iedereen in je familie- en vriendenkring en de hele buurt te laten zien dat je daadwerkelijk aan een betere wereld werkt dan op politici te stemmen……
   Tien jaar geleden kwam ik bij de 7Eleven en op de markt met mijn eigen boodschappentas. Toen keek men wat meewarig. Dat is gelukkig veranderd.

 17. Hans Bos zegt op

  Helaas, in mijn straatje in Hua Hin, is de stempas bij beide Nederlanders niet aangekomen.

 18. Gringo zegt op

  Even een tussenstand van het aantal Nederlanders, dat in Thailand gestemd heeft. De ambassade laat op Facebook weten: Vanuit Thailand zijn er ongeveer 250 stembrieven via de ambassade ingestuurd voor het briefstembureau te Den Haag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website