Als een buitenlander in Thailand overlijdt, krijgen de nabestaanden te maken met een veelvoud aan regels. Zeker als het einde onverwacht komt, is de paniek soms niet te overzien. Wat te regelen met ziekenhuis, politie, ambassade en ga zo maar door? En wat als het stoffelijk overschot of de urn naar Nederland moet?

Om enige orde te brengen in deze wirwar aan problemen heeft de NVTHC (Nederlandse Vereniging Hua Hin/ Cha am) een gerenommeerd bedrijf uitgenodigd om de meest voorkomende vragen te beantwoorden. Het gaat om AsiaOne, dat al ruim 50 jaar de begrafenis of crematie verzorgt voor buitenlanders. Het bedrijf is ooit begonnen met het transport van gesneuvelde Amerikaanse soldaten in de Vietnam-oorlog.

AsiaOne, gevestigd in Bangkok, biedt de mogelijkheid om uw begrafenis tevoren geheel of gedeeltelijk te betalen, opdat de achterblijvenden niet met onverwachte kosten worden geconfronteerd. De prijs is afhankelijk van uw wensen en budget, bijvoorbeeld voor de kist, de kosten van crematie, bloemen en andere mogelijkheden. Ook regelt AsiaOne alle papieren bij ziekenhuis, politie en ambassade voor het vrijgeven van het stoffelijk overschot. Uiteraard kunt u alles ook zelf doen, maar op deze manier neemt een deskundige partner het roer van de nabestaanden over.

De staf van AsiaOne vertelt u er alles over op maandag 22 maart vanaf 13.00 uur in Coral Restaurant aan de ingang van de Banyan Resort. Er is voldoende parkeergelegenheid. De toegang voor leden is gratis (incl. koffie e.d.). Niet leden betalen 200 baht voor koffie en koekje, maar hebben gratis toegang na betaling van het lidmaatschapsgeld van 500 baht p.p. voor 2021.

Oprichter Haiko Emanuel van Be Well vertelt deze middag tevens over de Living Will.

U dient zich uiterlijk vrijdag 19 maart op te geven via [email protected]

22 reacties op “Regel uw eigen crematie en betaal deze vooruit”

 1. ruud zegt op

  Je begrafenis van tevoren te betalen en 200 Baht betalen om naar een verkooppraatje te luisteren?
  Ik heb geld op de bank staan en een begrafenispolis, daar kunnen de erfgenamen de begrafenis van regelen.
  Dat geld op de bank heeft een bankgarantie, maar geld in de portemonnee van Asiaone?

  • Lessram zegt op

   polis is goed.
   Geld op de bank…. tja daar kan na overlijden van rekeninghouder niemand aankomen. Tenzij het een en/of rekening is. Dan kan de mede-rekeninghouder er aan komen. Pas na uitspraak van het testament wordt het geld verdeeld, en kan de begravenis organisator (een deel van) het geld gebruiken.

   Daarnaast info over hoe repatriëring e.d. werken zijn niet meteen een “verkooppraatje”. (Al zal men vast proberen een contractje te verkopen)

 2. Hans Bos zegt op

  Beste Ruud, de bijeenkomst is georganiseerd door de NVTHC. Leden hebben gratis toegang en niet leden mogen best meebetalen aan de zaalhuur, koffie en koekjes, toch? Het mag dan een verkooppraatje zijn, regelmatig krijgt de vereniging vragen over dit onderwerp.
  Je hebt geld op de bank staan en een begrafenispolis. Kan je vrouw bij dat geld als je overlijdt en dekt die begrafenispolis ook als je in Thailand woont? Geld in de portemonnee bij AsiaOne is ook gedekt met een garantie: dat ook jij dood gaat.

  • Pieter zegt op

   Natuurlijk kan mijn vrouw bij mijn geld als ik overleden ben en een rekening van een tempel voor de crematie kan achteraf ook betaald worden. Dat is allemaal van tevoren prima te regelen.
   Ik betwijfel of je in Thailand überhaupt een begrafenispolis nodig hebt, zo duur is dat allemaal niet. Behalve dat: maak een bankboekje aan op naam van je vrouw aan en stort er om te beginnen thb 50K op. Vervolgens groeit dit bedrag ietwat aan want in Thjailand krijg je wat meer rente, maar je kunt tevens elk jaar bij voorbeeld thb 5K extra storten.

  • HansG zegt op

   Alle informatie is welkom lijkt mij.
   Bedankt voor de info Hans.
   Wat bij begrafenis wens?
   Kan dat op terrein tempel of op Chinese begraafplaats?

 3. Piet verschage zegt op

  Ik woon in omkoi en daar heb ik een crematie geregeld voor een nederlander die was overleden. En dat wat je allemaal moet regelen dat valt erg mee. Ik heb de ambasade op de hoogte gebracht en gevraagd wat moet ik doen. Ze hebben het uitgelegd en daarna ben ik naar het gemeentehuis gegaan daar hebben ze een overlijdens verklaring gemaakt en dat was het. Er werd een kist gekocht en 2 dagen later werd hij gecremeerd. Alles bij elkaar 800euro betaald dus dat valt allemaal nogal mee. Nu is dit meer dan 10jaar terug maar toch is het goed te doen. Je kan het zo duur maken als je zelf wil, maar hou je het simpel dan kost het echt niet veel.

 4. adje zegt op

  Wat Valt er te regelen? Mijn vriend is 3 weken geleden overleden in het ziekenhuis. . Na 3 dagen gecremeerd op de Thaise manier. Hoezo papierwerk, ziekenhuis politie enzovoort. Als het stoffelijk overschot niet Nederland moet is echt allemaal niet zo moeilijk dat je daarvoor een of andere bureau moet inschakelen.

 5. Dirk van de Kerke zegt op

  Volgens mijn vrouw kan je het zo duur maken als je wilt
  Maar indien je alles er op en aan wil via de tempel reken ongeveer op 150000a200000thb Voor 7 dagen
  Het kan goedkoper niks bijzonders crematie bij de tempel
  Ongeveer 3 dagen 100000a 120000 thb
  En als er ook nog eten en drinken bij komt ongeveer 10000thb
  En als je boven de 60 jaar bent dan ontvangen de nabestaanden 3000thb ook als je buitenlandse bent

  • hans b zegt op

   Vind de bedragen vreselijk overdreven, recent eea geregeld voor een vriend met als kosten inclusief alles! voor 75.000 bath en een crematie waar niets aan ontbrak

   • Cornelis zegt op

    Lijkt me een redelijk aannemelijk bedrag, Hans. Maar ja, als, zoals wel gebeurd dagen achtereen het hele dorp plus de wijde omgeving vanaf 9u ‘s morgens komt eten en – vooral – drinken, kan het verder oplopen.

 6. Ton zegt op

  Ieder artikel (en zeker ook het commentaar daarop) is nuttig.

  In die zin ook goed om iemand aan te horen van een organisatie, die meer het het bijltje heeft gehakt. En dat onder het genot van een kopje thee of koffie.
  Ze weten de weg, kunnen een hoop georganiseer en papierwerk uit handen nemen. Zeker als het stoffelijk overschot naar een ander land moet worden gebracht.
  Maar ook dit zijn commerciële jongens. En wat is mooier als klanten vooraf betalen: betere klantenbinding kun je je niet indenken. En je zult maar gratis een paar miljoen jarenlang op de bank kunnen laten aanrenten.

  Daarnaast geldt de uitdrukking: pas op als je je eieren in het mandje van iemand anders legt.
  Want er kunnen vreemde zaken mee gebeuren. Zie hieronder twee voorbeelden: in dit geval gaat het over polissen.

  https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2020/consumentenbond-blij-met-uitspraak-over-versobering-yarden-polis?CID=EML_NB_NL_20200919&j=683259&sfmc_sub=47601269&l=237_HTML&u=14968003&mid=100003369&jb=542

  https://nos.nl/artikel/2361065-klanten-failliet-conservatrix-verliezen-10-tot-40-procent-van-beloofde-geld.html

  Alternatief zou kunnen zijn: zaken op papier zetten en vooraf regelen met partner of andere betrouwbare persoon, heb een cash potje klaar liggen om dit soort zaken direct te kunnen betalen.
  Een en/of bankrekening wordt m.i. in NL na overlijden geblokkeerd totdat een verklaring van erfrecht is afgegeven en dat kan even duren. Soms is er wel iets te regelen met de bank, maar ga liever uit van het ergste geval, dat men niet direct bij de bankrekening van de overledene kan.

  Ofwel: een praatje, een briefje en wat geld in de oude sok. Nog niet zo gek.

 7. cornelis helmers zegt op

  Ik heb reeds geinformeerd bij DELA in Nederland, waar ik nog steeds verzekerd ben en per kwartaal een normaal bedrag betaal.
  DELA keert een standaard bedrag uit na mijn overlijden aan mijn dochter omdat ik niet naar Nederland vervoerd wil worden maar hier de crematie zal plaats vinden.
  Geen laatste will voor nodig want de verstandhouding tussen mijn dochter en mijn thaise vriendin is duidelijk, mijn as wordt bijgezet in de hoge familie grafzerk opdat mijn vriendin mij zoveel ze wil kan bezoeken.
  Er staat genoeg geld op haar rekening en bovendien is er een soort gezamenlijke overlijdingspolis voor het gehele dorp danwel bij meerdere dorpen, elke keer dat er iemand overlijdt komt men namelijk 100 bath ophalen. Als ik dat allemaal bij elkaar optel kunnen we beter dit dorpverzekerings gebeuren opzeggen, maar ja er blijft altijd de thaise logica als een soort blokkade,Wij zijn met z’n tweeen maar betalen wel elke keer voor de meer uitgebreide families met meer overlijdingsgevallen.
  Tenslotte Ik heb een eenvoudige crematie voor mijn broer betaald voor nog geen 5000 bath 3 jaar geleden.
  Advies: verkrijg wel de ORIGINELE overlijdingsverklaring Ambassade geen kopie dit voor afhandeling politie en gemeentehuis. Overlijdt iemand in het ziekenhuis dan moet het zieken huis de gemeente verklaring regelen.

  • Hans Bos zegt op

   Cornelis, alle waar naar zijn geld. Je kunt zelfs voor (bijna) niets naar de eeuwige jachtvelden worden verbrand, eventueel met andere minvermogenden. Daar gaat het hier niet om. We hebben het hier over het heengaan van een Nederlander die de nabestaanden niet wil opzadelen en een nette begrafenis wil, met wat toeters en bellen.
   Cornelis, besef je wel dat je vriendin over jouw laatste gang helemaal niets te vertellen heeft? Het is jouw dochter die vanuit Nederland allerlei knopen moet doorhakken. En buiten de dorpen in Thailand kennen we geen onderlinge verzekeringen…

   • chris zegt op

    Ik ben – als oud katholiek – ook ‘verzekerd’ bij de DELA. En jawel: mijn vrouw krijgt een bedrag bij mijn dood zodat ze de zaken netjes kan regelen. Mijn as mag ze ergens uitstrooien. Ik heb de ervaring dat eigenlijk niemand van de nabestaanden na een paar jaar nog aandacht besteed aan een pot in een muur.
    Mijn moeder woonde bijna naast de begraafplaats waar mijn vader was bijgezet en ze kwam er zelden.

 8. Antonius zegt op

  Tja wat ik mis is de vraag.Is er leven na de dood?

  Indien dit er is lijkt een crematie mij niet handig. Je wilt vanzelfsprekend nog volop genieten met hetzelfde lichamelijke gevoel. Denk er maar is over na !!

  Ja en welke zekerheden zijn er vanuit de onderneming die het ingelegde geld beheert. Bankgarantie? Garntie van andre verzekeraars en noem maar op. Na de dood ben je ook niet meer gerechtigd om enige misstanden aan te vechten of is dit wettelijk geregeld in Thailand.

  Groet Antonius

  • chris zegt op

   beste Antonius,
   Natuurlijk is er leven na de dood. De geest van een persoon leeft voort en komt terug in een ander lichaam, vroeger of later. Daarom kunnen sommige mensen zich zaken herinneren uit een vorig levennwaarin zij een andere persoon waren, soms ook van een ander geslacht.
   Er zijn ook mensen die niet willen geloven dat alles wat je ziet beweegt. De allerkleinste deeltjes op deze aarde bewegen volgens quantum mechanica experts. Dus niks is vast. Dat lijkt maar zo.

   • Cornelis zegt op

    Natuurlijk is er géén leven na de dood. Het licht gaat uit en het gaat nooit meer aan.

  • ruud zegt op

   Als je gecremeerd wordt, is er weinig leven na de dood.
   Als je wordt begraven krioelt het van het leven in je doodskist.
   Dan doen de wormen en je parasieten zich tegoed aan je lichaam.
   Ook wormen en parasieten zijn leven.

 9. peter zegt op

  mijn idee is om de 800.000bht voor je visa op een rekening te zetten en die is voor de familie om mij te cremeren of langs de weg te zetten, wat overblijtft mogen ze dan erven. dacht dat wel genoeg is om me te cremeren oid

  • adje zegt op

   Ik heb hetzelfde idee. 400.000 of 800.000 , die ik normaal nodig hebt voor mijn verlenging van de visa, op de rekening laten staan. Maar ik zit wel met de vraag. Kan mijn vrouw ( na mijn dood ) dan makkelijk het geld van de rekening af halen?

 10. Hans Bos zegt op

  Peter en Adje. De gedachte is fraai, maar de uitvoering ingewikkeld. Bij overlijden worden alle bankrekeningen geblokkeerd en het kan maanden duren voordat het saldo wordt vrijgegeven. Wil je wel zo lang in je kist wachten op de crematie?

  • adje zegt op

   Beste Hans. Ik denk misschien te simpel. Maar als ik mijn vrouw al mijn bankgegevens geef dan kan ze toch gewoon inloggen en het geld ( nog dezelfde dag ) overmaken naar haar eigen bankrekening.? En wie is degene die de bank op de hoogte stelt van mijn overlijden? En heeft diegene mijn bankgegevens? Hoe dan? Ik denk voordat de bal echt gaat rollen het geld al op haar rekening staat. Je moet je gewoon goed voorbereiden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website