Waarde pensioen daalt nog 10 jaar

Door Redactie
Geplaatst in Expats en pensionado, Pensioen
Tags:
16 oktober 2014

Het ambtenarenpensioenfonds ABP en het pensioenfonds Zorg en Welzijn zeggen dat ze de komende tien jaar hun pensioenen niet kunnen indexeren. Dat houdt in dat de pensioenen niet zullen meegroeien met de inflatie, waardoor het pensioen voor gepensioneerden minder waard wordt en dat werkenden minder pensioen opbouwen.

Dat komt volgens de pensioenfondsen door strengere regels waarmee de Tweede Kamer waarschijnlijk instemt. Die schrijven voor dat fondsen hogere financiële buffers moeten aanleggen, voordat ze mogen indexeren. Door de historisch lage rente is het aanleggen van die buffers nu erg moeilijk.

Pensioenadviesbureau Mercer verwacht dat de meeste pensioenfondsen over 2 tot 3 jaar wel weer in staat zijn om deels te indexeren, maar dat volledige indexatie nog wel 10 jaar kan duren.

De afgelopen jaren zijn veel pensioenen al nauwelijks geïndexeerd. Het ambtenarenfonds heeft daardoor een pensioenachterstand opgelopen van ruim 9 procent en het pensioenfonds Zorg en Welzijn van meer dan 12 procent. De pensioenfondsen verwachten dat die achterstanden de komende jaren nog veel verder zullen oplopen. Hoeveel de pensioenen de komende jaren precies minder waard worden is nog onbekend en hangt af van de inflatie en de ontwikkeling van de economie.

Dat het fors zal zijn, is zeker volgens de pensioenfondsen. “Het kan wel tot 20 procent achterstand oplopen, dus dat is best heel erg veel”, zegt Peter Borgdorff, directeur van pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Bron: NOS.nl

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Waarde pensioen daalt nog 10 jaar”

 1. Inge zegt op

  De overheid moet zich niet bemoeien met indexatie bij pensioenfondsen;
  dat kunnen ze zelf wel. Een vergaande paternalistische houding; wij weten
  wat goed is voor de burger! Heel slecht als de Tweede Kamer hiermee instemt.
  Inge

 2. A. Wurth zegt op

  De pensioenpotten zijn op dit moment al overvol, vervolgens weigert men de mensen te vertellen dat over 15 tot 20 jaar de volledige baby-boom van vlak na de 2e wereldoorlog gestorven is en er daardoor veel minder uitgekeerd hoeft te worden.
  Waarom neemt men dit gegeven niet mee met alle berekeningen. Wellicht omdat de staat het moeilijker gemaakt wordt om in de pensioenpotten te graaien.

  • marcus zegt op

   Geklets in de ruimte. Kijk maar eens naar dekkings percentages die flink zijn gezakt de laatste maand. Opvetten van de pensioen fondsen is best goed maar dat moet niet door de regering bij decreet weer even geregelt worden.

 3. lexphuket (lex de leeuw van weenen zegt op

  Een groot probleem zit in de administratie. In mijn beroep is een pensioenfonds opgericht rond 1974. Daarvoor moest ieder voor zich regelen om iets op te bouwen voor na de arbeidsbeeindiging. Eem aanzienlijk aantal collega’s was hiertegen, doch uiteindelijk is het aangenomen en werd ook meteen verplicht, ook voor diegenen die al regelingen hadden getroffen. Een schrijnend voorbeeld maakte ik van dichtbij mee. Een bevriend echtpaar, beiden collega’s, runden samen hun practijk. Het eerste jaar was de te betalen premie f.6000,- en dat moesten zij beiden betalen. Er werd geprotesteerd: hun voornaamste argument was: als we beiden overlijden, hebben we geen pensioen of weduwen pensioen meer nodig en als een van beide overlijdt, kan de ander gewoon doorwerken. Dat werd niet geaccepteerd. Uiteindelijk was het enige wat bereikt kon worden: de ene betaalt de volledige premie, de ander alleen de administratiekosten. En deze kosten bleken f. 3600 te zijn: 60% van de te betalen premie!
  Nu krijg ik een pensioen, tenminste voor de jaren dat ik in Nederland heb gewerkt. De laatste 5 jaar is niet geindexeerd, maar dit jaar is het pensioen met 3% gekort.
  Gelukkig heb ik ook zelf nog wat reserve opgebouwd, want in de laatste 8 jaar zijn de pensioen en AOW inkomsten met 35% gedaald.
  Zel;f sparen en voorzichtig beleggen is de oplossing.

 4. Bacchus zegt op

  Deze hele operatie is niet meer dan een schunnige bezuinigingsmaatregel van dit kabinet. Er zit momenteel 1.200 miljard of 1,2 biljoen(1.200.000.000.000) euro in de pensioenpotten, dat is ongeveer 75.000 euro per inwoner van Nederland van baby tot hoog bejaarde! Naast het realiseren van botte bezuinigingen, spinnen vooral de banken, verzekeringsmaatschappijen en beleggingsmaatschappijen heel veel garen bij deze maatregel. Gezien het feit dat er een flinke lobby bestaat vanuit financiele instellingen in Den Haag en Brussel, is het zeer aannemelijk dat dit het beleid van dit kabinet mede heeft bepaald. Tenslotte zijn er ook nog wat commissariaatjes te verdelen! Wat men zich in Den Haag blijkbaar niet realiseert of wil realiseren, is dat men zich op termijn zelf in de belastingvoet schiet. Als de vergrijzing werkelijk toeslaat, zoals dit kabinet graag aannemelijk maakt, zullen de pensioenen 10-tallen procenten lager uitvallen en daarmee dus ook de belastinginkomsten. Het zou mij verbazen als Den Haag in hun meerjaren ramingen daar al rekening mee houdt. Zal dus wel weer bezuinigen worden voor toekomstige generaties!

 5. erik zegt op

  Duidelijk wordt dat pensioen en AOW aanvullingen zijn op wat je zelf spaart op de bank, in een ouwe sok of met eigen huis. En als je niet zelf kunt sparen dan ben je na jouw 65-67-72-e een arme mens. Reken niet op de jackpot in de staatsloterij want die is voor mij.

 6. ruud zegt op

  De pensioenfondsen hebben geld genoeg.
  Als al het geld in het pensioenfonds verdeeld zou mogen worden onder de huidige deelnemers (in feite de eigenaren van al dit geld), zou iedereen in een villa met een butler kunnen wonen.
  Het probleem is dat de overheid wil, (en de directie van het pensioenfonds ook waarschijnlijk) dat het vermogen in het pensioenfonds voor altijd in stand blijft.
  Dat vermogen is ooit ingelegd als premie, maar het zal nooit als pensioen worden uitbetaald.
  Het belang van het geld in die pensioenfondsen voor de overheid, is dat die fondsen de overheid financieren door het opkopen van staatsobligaties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website