Foto: Dodenherdenking in 2019

Het is vandaag 4 mei de dag dat wij onze slachtoffers van oorlogen en geweld herdenken. Tijdens de Nationale Herdenking staan wij allen even stil en denken aan de burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

De dodenherdenking 2020 is bijzonder vanwege de coronacrisis en dat geldt ook voor Nederlanders in Thailand. Vandaag zijn ter gelegenheid van Dodenherdenking namens de ambassade, de Nederlandse Vereniging Thailand Bangkok, NVT Pattaya en Nederlandse Vereniging Thailand Hua Hin Chaam, de NTCC – Netherlands-Thai Chamber of Commerce en Stichting Thailand Zakelijk kransen gelegd bij de vlag in de ambassadetuin.

Het jaarthema van 2020 luidt 75 jaar vrijheid. In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

De bevrijding betekende het herstel van onze vrije en open democratische rechtsstaat. De rechten en vrijheden die daaruit voortkomen, zijn niet vrijblijvend. Ze scheppen voor iedereen een verantwoordelijkheid voor het behoud en het versterken ervan.

Dit jaar verloopt de herdenking in Bangkok vanwege het Coronavirus in aangepaste vorm, zonder publiek. Vanmiddag, tussen 15 en 17 uur, biedt de ambassade gelegenheid aan belangstellenden om langs te komen voor een individueel moment van herdenking, en om eventueel zelf bloemen neer te leggen. Bezoekers wordt wel dringend verzocht voldoende afstand van anderen te houden, en na enkele minuten van overdenking het ambassadeterrein weer te verlaten. Belangstellenden kunnen gebruik maken van de ingang op Wireless Road. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk. Er kan wel om legimitatie worden gevraagd.

Dodenherdenking in Nederland

In Nederland is nu ook alles anders dan alle voorgaande jaren. Er zijn geen drukbezochte ceremonies bij monumenten in het hele land. En ook geen volle Dam of Waalsdorpervlakte. Maar wel vanwege corona, virtueel bloemen leggen en thuis naar de trompet luisteren, om vervolgens twee minuten stil te zijn.

De Dam is vanavond zo goed als leeg. Op het Amsterdamse plein dat op 4 mei normaal vol met belangstellende staat, leggen alleen Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, in aanwezigheid van premier Rutte, burgemeester Halsema en Nationaal Comité 4 en 5 mei-voorzitter Gerdi Verbeet, een bloemenkrans.

Ook staat er een klein ensemble met trompettist Jeroen Schippers die het Taptoe signaal zal spelen. Het Comité 4 en 5 mei roept mensen die een blaasinstrument spelen, op om de taptoe mee te spelen en vraagt iedereen het Wilhelmus mee te zingen. Het meeblazen is een initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en begint om 19:58 uur en 30 seconden.

De herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk voorafgaand aan de ceremonie op de Dam is zonder publiek. Arnon Grunberg doet er een voordracht en er is muziek.

Het Comité 4 en 5 mei roept verder iedereen op om vanuit huis te herdenken en geen monumenten te bezoeken. Vlaggen kunnen vandaag de hele dag halfstok hangen, in plaats van vanaf 18:00 uur.

Bron: Nederlandse ambassade in Bangkok en NOS

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website